От х:

Днес в x:

13 °C

Кирилка Страшникова: Има възраждане на книгата и четенето

Изображение 1 от 4

    200 посетители за два дни отчитат днес на професионалния си празник библиотекарите от Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково.

    120 души са подновили в двата работни дни от началото на седмицата читателските ги годишни регистрации в библиотеката. Те са се възползвали от тази възможност в обявените четири дни в просветното средище без такси и глоби. Акцията е от 10-ти до 13 май, включително.

    Традицията е покрай Празника на библиотекаря да има два дни за безплатни регистрации. Заради спазването на противоепидемичните мерки и ограничения за пропуск от до четирима души заедно в библиотеката, тази година те са увеличени на четири, припомни директорката на Регионалната библиотека Кирилка Страшникова.

    Като тежка година за всички, но и година, в която предизвикателствата покрай здравната пандемия са ги изправили пред извършването на спешни трансформации, отчитат изминалата 2020-а от най-голямата библиотека в региона на Хасково.

    За осигуряване на максимална безопасност за читателите си Регионална библиотека „Христо Смирненски“ закупи четири стерилизатора за въздух в заемните със средства по програма „Културни инициативи” на Община Хасково. Освен това, пак с подпомагане от общинския бюджет, в културната институция вече имат и машина за стерилизиране на книги, която се използва от читателите.

    През изминалата година беше надградена и дигиталната платформа на библиотеката, като бяха въведени и допълнителни услуги. Именно тази солидна реформа, стана и един от поводите за голямото отличие, което Регионалната библиотека в Хасково получи с присъждането й на наградата на името на „Христо Г.Данов”. Престижното отличие от Министерството на културата и Община Пловдив в раздела „Библиотечно дело – библиотека, библиотекар“ е за принос в българската книжовна култура от 1999 г насам.

    В Регионалната библиотека в Хасково работят 26-ма библиотекари. На тях и на целия си екип, който ръководи, директорката Кирилка Страшникова пожела здраве.

    „Днес е нашият професионален празник. Поздравявам всички колеги и от региона. Да си пожелаем да сме най- вече здрави!“

    Като професионалист с дългогодишен стаж и като редови библиотекар, и като ръководител на най-голямата библиотека в региона тя с радост сподели наблюденията си от последните години за възраждането на книгата и на четенето.

    „Преди десетина години имаше момент на отлив на читатели и някак си пренебрежение към книгата, но малко се понаместиха пластовете отново. Хората започнаха да променят и нагласите си, и ценностите си за важните неща и книгите са сред тях. Радваме се, че малките деца, които тепърва започват да имат влечение към книгата, са бъдещите поколения, които ще запазят тази духовност, ще са носители на това възраждане на четенето и на книгата.

    В библиотеката хората могат да намерят не само една книга, тук е цялото книжно богатство, тук се съхранява духовността и нашата задача, освен да съхраняваме тази духовност, е и да я разпространяваме“, сподели на днешния ден Кирилка Страшникова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ки
      Кирил и Методий
      13 -8
      15:46, 11 май 2021
      Вижда се много добре от снимките, пълно е с читатели наредени на опашка и място няма да се обърнеш в читалнята.
      • Ни
        Ники
        13 -4
        18:12, 11 май 2021
        Ясно пише - до 4 човека!!! Определено не може да стане опашка. А и това са книги, не са банани на промоция.
      • Па
        Паисий хасковски
        6 -4
        19:12, 11 май 2021
        Е пак са намерили за снимка да стани.
      • Пр
        Пропуснал
        5 0
        08:57, 12 май 2021
        Ако беше посещавал хасковската библиотека щеше да знаеш, че това е заемната, а не е читалнята.
    • 2
      Ме
      Мефистофел
      1 -5
      19:17, 11 май 2021
      Я,глупости! Виж коментара
    • 3
      Ст
      Станимир
      4 -2
      08:30, 12 май 2021
      Тези библиотекарки по цял ден се разхождат по центъра.

    Още новини

    Последни новини