От х:

Днес в x:

23 °C

Откриха първа архитектурна изложба в Хасково

  Архитектурна изложба беше открита днес в Хасково. Тя е разположена в пешеходната зона край Старата часовникова кула.

  Инициативата за изложбата е на „Камарата на архитектите в България“ - Районната колегия Хасково и на „Съюза на архитектите в България“ – Дружество Хасково, със съдействието на община Хасково. Тя е първата по рода си в областния град.

  В изложбата са участвали 19 архитекти от Хасково и региона, заяви председателят на Колегията на архитектите и Съюза на архитектите в Хасково арх. Нина Танчева. В експозицията са показани не само реализирани проекти, но и в строеж, както и такива, които предстои да бъдат изградени.

  „Впечатляващ е стремежът за изграждане на хармонична, функционална градска среда – паркове и площадни пространства, детски площадки и съоръжения в крак с динамичното време“, каза арх. Нина Танчева. Тя допълни, че хасковската общественост заслужава такава изложба.

  Изложбата откри кметът на община Хасково Станислав Дечев. Той поздрави хасковските архитекти за инициативата. „Искам да ви благодаря за това, че сте извадили на показ бъдещето на Хасково, за да се запознаем всички ние като граждани с него. Искам лично да благодаря на всички за това, че имам уникалния шанс да работя с такива творци, с които заедно да успеем да направим Хасково един по-модерен и по-красив град“, каза градоначалникът.

  Събитието уважи арх. Владимир Милков – председател на Камарата на архитектите в България. Той поздрави хасковските архитекти за организираната стойностна изложба. Поздравителен адрес бе изпратен от „Съюза на архитектите в България“.

  Изложбата ще остане в центъра на Хасково до 16 май.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   Ре
   Рекордьор
   16 -7
   13:24, 1 май 2021
   Какво прави рекордьорката по уволнения там ?
   • По
    позната
    3 0
    15:42, 3 май 2021
    Прави си безплатен пиар, заедно с дружките си Валко и Огито. Човек да не повярва: тримцата се броят за архитекти! Завалии!
  • 2
   Ба
   бат Танас
   7 -2
   13:36, 1 май 2021
   Винаги ще се намери повод за почерпка от администрацията!
  • 3
   Напълнил сва сако .... Ша го пръсне :))
   • Па
    Паржу
    3 -1
    22:45, 1 май 2021
    От ваксината е
  • 4
   На
   На аванта!
   11 -1
   17:20, 1 май 2021
   Само дето почерпката не е от общината, ама оня с ипънатото сако, ко да прай.....и на чуждата софра седна масраф да прай, че Делянчо нищо не му оставя :)
  • 5
   Ha
   haskovo
   5 0
   18:10, 1 май 2021
   Интересно надписът азобичам haskovo колко емоции ще отнесе
  • 6
   Ко
   кореняк хасковлия
   9 0
   10:46, 2 май 2021
   КОРЕНЯК ХАСКОВЛИЯ
   Роден съм и съм израснал в Хасково на ул.”Средна гора”.В детските ми години градът имаше хубав европейски облик, застроен предимно от къщи.А всяка къща имаше свой стил и характер, с хубави дворове и говореше по само себе си за стопаните си.Къщите на нашата улица и в квартала ни бяха красиви, масивни, строени през 30-те е 40-те години на миналия век от средната и над средната класа – съдии, лекари, офицери, чиновници, учители,заможни занаятчии и търговци. Съседите се познаваха помежду си, общуваха, услужваха си и се уважаваха. По това време на годината улицата ни ухаеше на люляк и рози, които растяха в дворовете. А с навлизането на автомобилите в живота – те се паркираха в дворовете на къщите.
   По-късно обаче започна отчуждаването на тези къщи построяването на жилищни блокове – най-напред този на бул.”Раковски”,където беше гостилницата „Рила”, а след това „Пиреос-банк”.Гостилницата така и не заработи добре, но старите съседи бяха разпръснати из различни други райони на града. Последва отчуждаването на къщите от другата страна на бул.”Раковски” чак до улица „Георги Кирков”. На мястото на този добре уреден квартал се появиха грозните блокове от пълзящ кофраж и пакето-повдигнати плочи , зле планиран район, където не достигат местата за паркиране автомобилите на обитателите. В новите сгради обитателите им почти не се познават, а към това се прибавят и характерните за блока дрязги и разпри и нещата съвсем се променят. По-късно на мястото на старите магазини, които обслужваха квартала израснаха сградите на комплекс „Минерал” и съседните до него. Новите постройки от своя страна закриха балконите и са непосредствено до прозорците на вече построените блокове.
   Това се случи и в други райони на Хасково – по улица „Цар Освободител”, по улица „Атон”, улица „Христо Ботев” и другаде. Така на мястото на европейския тип къщи израстваха мутробароковите постройки. Част от уютния център на града с много зеленина беше заменен с ъс сега съществуващия площад , еднакъв с центъра на много други градове. Там, където бяха старите градски хали беше построено недоразумението комплекс „21-ви век”. Старата градска градина е била проектирана и изградена след Освобождението от турско робство от френски ланшафтен специалист/справка – книгата „Една торба ключове” на Цончо Родев/.Беше уютно, приятно място за разходки, игри и уединение. Сега на мястото на пясъчните алеи и богатата растителност изникна съвременното недоносче с асфалтови пътеки, бетон и бедна растителност.
   Така град Хасково постепенно загуби европейският си облик .И като гледам възрастта на част от архитектите от снимките това е ставало с тяхното участие и е резултат и от тяхната дейност.
   Та за каква хармонична и функционална градска среда говорим?
   • Ла
    Лачев
    4 -1
    14:01, 2 май 2021
    Там където са се снимали се запази благодарение на Румен Сербезов!
    Дойде от Япония и забрани "архитектурното" скриване на стария център и оформянето на търговски район с молове!
    Спря отчуждаването на къщи за изграждането на "ринг" около партийния дом (сега кух бизнесцентър)!
    Винаги архитекти, близки до властта са срива и и обезлимавали Хасково.
    Като тия от снимката ‼️✔️

  Хороскоп за 18.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да ви липсва самочувствие и то ще се отразява на работата ви днес. Затрудненията ще ги преодолявате по-леко и ще продължавате да търсите предизвикателства, достойни за вниманието ви. Нещата ви ще са наред и ще вървите спокойни напред. Интересуваща ви личност ще отговори на вниманието ви и ще узнаете намеренията й.
  18 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Без колебание ще пресечете нечии опити да ви отклонят от намеренията ви днес. Вложили сте достатъчно енергия и няма да допуснете работата ви да пропадне. Мотивирани сте да приключите навреме започнатото, още повече, че очакванията ви са големи. В личен план ви очаква събитие с добър изход за вас.
  18 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  От днешния ден може да зависи и успеха на по-нататъшната ви работа. Нужен ви е повече реализъм и трезва преценка за нещата. Тогава едва ли ще срещнете трудности при решаването на проблемите. Можете да се доверите на човек от обкръжението си. Това ще ви свали част от напрежението, което ви се събира напоследък.
  18 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Съобразявайки се с развитието на събитията и своето място в тях, ще вземате решенията си в движение. Не по-малко внимание ще отделяте и на проблемите на околните. Подкрепата ви ще се цени, получавайки в замяна уважение и подобаващ реванш. Занимаващите се с право, бизнес, енергетика ще имат своите силни изяви.
  18 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще запазите отговорното си отношение към преките си задължения, но няма да криете и търсенията си. Внимателно ще проучвате новите възможности и ще пристъпвате към реализацията им с премерен риск. Ще привлечете към себе си нови хора, запознавайки ги с намеренията си и в съдружие с някои от тях ще реализирате плановете си.
  18 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не се отчайвайте ако делата ви не вървят по план. Имате време да осмислите всичко и да прецените местата, където бъркате. Посъветвайте се с вашите близки хора, те могат да ви дадат ценни напътствия и неоценима подкрепа.
  18 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Постарайте се днес да не се нагърбите наведнъж с всичко, което трябва да свършите, защото едва ли ще успеете да постигнете плановете си. Действайте постепенно, като споделяте работата си с хората около вас. Ще се учудите на готовността, с която ще се отзоват околните. Бъдете предпазливи в личните ви взаимоотношения, възможни са спорове.
  18 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Проявявате настойчивост днес когато ви се налага да се справяте с даден проблем. Откривате най-доброто решение, за което и хората около вас ще ви бъдат благодарни. В личен план на някои от вас предстои взимането на нелеко решение. Вслушайте се в съветите на околните, но не допускайте те да ви влияят твърде много когато става дума за вашия личен живот.
  18 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С много от действията си ще благоприятствате финансовото си, психическо и духовно равновесие. Прагматичните Стрелци ще помислят и за подходящи инвестиции, но се пазете от авантюри. Служебно пътуване ще ви обогати с нови впечатления и ще повиши възможностите пред вас за професионално развитие.
  18 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Успявате без проблеми да се справите с голяма част от задачите, които сте планирали. Малко неща ще са в състояние да ви попречат да направите онова, което сте решили. Такива днес едва ли ще срещнете. В личен план се надявате на повече, отколкото реално в момента можете да получите.
  18 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Време е да се действа, ако се оставите в плен на колебанията, ще се изгубите. Ще ви се даде избор, от вас зависи да го направите най-добрия. Ще спечелите нечие доверие и ще убедите някого в предимствата на доводите си. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
  18 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Финансовите притеснения, които присъстваха в живота ви са на път да отшумят. Материални придобивки, погасяване на задължения и други. Изразен късмет и любовни сполуки. Постиженията в професионалната сфера също ще ви носят удовлетворение. Предстоящо пътуване ще ви постави в трескава подготовка.
  18 май 2021
  Последни новини