От х:

Днес в x:

21 °C

40 хил. кокошки носачки засегнати от птичи грип в село Криво поле

Огнище на птичи грип е засечено  в животновъден обект в землището на село Криво поле, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните.

Инфекцията е установена в обект за отглеждане на кокошки носачки и е потвърдена от Националната референтна лаборатория по Инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците към НДНИВМИ в София.

Това е петото огнище на заболяването в Република България от началото 2021 г.

В Европа за същия период са обявени над 890 огнища на Инфлуенца тип А при домашни птици.

За заболяването Инфлуенца тип А при птиците няма ваксина. Важно е също стопаните да спазват мерките за биосигурност в животновъдните обекти и при транспортирането на птиците извън тях.

По отношение на огнището в с. Криво поле е издадена заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол.

В обекта са били отглеждани близо 40 хил. птици, като съмнението за заболяване сред тях е породено от повишена смъртност. Предстои евтаназиране по хуманен начин и обезвреждане на останалите в животновъдния обект заболели и контактни птици.

Около птицефермата са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат населените места с. Криво поле, с. Корен и с. Момино и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат населените места - с. Елена, с. Книжовник, с. Малево, с. Манастир, с. Динево, с. Родопи, с. Стамболийски, с. Стойково, с. Подкрепа, с. Славяново, с. Болярски извор, с. Малък извор, с. Голям извор и с. Долно Ботево.

Извършва се епизоотично проучване, което да установи причината за навлизане на заболяването в обекта.

От БАБХ напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

 • 1
  Ед
  Един
  32 -12
  17:50, 23 апр 2021
  Ей спиране нямате.... птичи, свински, Covid, птичи.. да вземеш една пушка и ...
  • Им
   Име
   5 -15
   17:56, 23 апр 2021
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Си
   Симо
   8 -23
   17:57, 23 апр 2021
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Ня
   няма и да има
   21 -9
   18:03, 23 апр 2021
   първо беше "Луда крава" прогнозите бяха за масов мор, после "Птичи грип" как щял да мутира от птици на хора и ужас, после "Свински грип, после Ковид 19 и камиони с трупове....сега от време на време пускат статии за нови чудовищни вируси и техните нелечими щамове
  • До
   До симо
   5 -2
   14:38, 24 апр 2021
   Кат' зема пушката ш'ти я навра там, дето ☀️ не огрява.
  • Сега в кануьдере ще се отядете на грипозни кокошки :))
 • 2
  Ни
  Нищо ново
  36 -7
  18:26, 23 апр 2021
  Естествено, преди Великден носачките, преди Коледа прасетата, зелените западняци на кого да си продават боклуците?
 • 3
  Ве
  вермахт
  27 -7
  19:44, 23 апр 2021
  поредната еврейска схема на мръсното племе
  • :)
   : )
   1 -8
   11:15, 24 апр 2021
   Защо се кланяш на "бог", измислен по еврейската сх... Виж коментара
 • 4
  Яд
  Ядосан
  25 -4
  20:17, 23 апр 2021
  Мдааа, някой в шибаното ес има яйца за продаване. Проверявайте печатите и не купувайте вносни яйца. По-добре без яйца на Великден, отколкото да се тровим с боклуците на ес-то.
 • 5
  Но
  нот фая
  3 -5
  21:12, 23 апр 2021
  Няма нищо страшно !
 • 6
  Го
  Голенчо
  6 -19
  22:14, 23 апр 2021
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 7
  На
  Наско
  20 -4
  23:40, 23 апр 2021
  Масово сё говори, че полските яйца са заразени. Но някой ни внася и унищодава българските. Продажен ГЕРБ
 • 8
  Му
  Музи
  2 -13
  10:09, 24 апр 2021
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 9
  Чу
  чуто случайно
  8 0
  09:14, 25 апр 2021
  Една кокошка оцеляла от птичия грип, попитала едно прасе оцеляло от свинската чума "Започна ли избиването на хората заради КОВИД -19 епидемията?"
 • 10
  Яс
  ясно като бял ден
  10 0
  09:17, 25 апр 2021
  Трябва да си най- големия д.е.б.и.л за да не разбереш , че всичко е търговска война. Унищожавай родното производство , за да могат европейците да пласират боклуците си у нас, щото в Европата няма кой да ги купи.
 • 11
  Ве
  Вече
  0 -1
  20:56, 25 апр 2021
  трети ден държите тия кокошки на първа страница...

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини