От х:

Днес в x:

Изложба "Некрополите на богатите и на бедните траки" е открита в Перник

Изложба "Некрополите на богатите и на бедните траки /XI-IV в. пр.Хр./" е открита в Регионалния исторически музей в Перник. Експозицията съчетава археологическите находки от два интересни и важни за възстановяването на културата през I-во хилядолетие пр.Хр. некропола - този над трънското село Врабча и големия регионален некропол между радомирските села Дрен-Делян. Ръководител на разкопките на двата обекта е археологът Филип Михайлов.

Некрополът при с. Врабча бил детайлно проучен през миналата година с финансиране от Министерство на културата. Той се намира в непосредствена близост до мястото, където се е провеждал съборът на махала "Маниш".

Първоначално били открити само кремирани кости. Археолозите проучили 26 гроба през миналата година и регистрирали странни ритуали при трупополагането. Те констатирали, че се касае за биритуален некропол - с трупополагане и трупоизгаряне. Хората много дълго са запазили спомена за това място. То е било важно за тях и са продължили по един, или друг начин да го почитат, разказа Михайлов.

Петстотин ценни експоната са били открити при проучването на най-големия тракийски некропол между радомирските села Дрен и Делян. Сред тях са уникален златен нагръдник , други златни, сребърни, стъклени и бронзови накити, части от юзди и конски амуниции, оръжие и множество керамични съдове от неизвестна досега археологическа култура.

Изложбата ще остане до началото на октомври.

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини