От х:

Днес в x:

Изследване установи голям ефект от ваксините на "АстраЗенека" и "Пфайзер/Бионтех" във Великобритания

Първата доза от ваксината "АстраЗенека" или "Пфайзер/Бионтех" е намалила случаите на Ковид-19 с 65 процента във Великобритания, съобщи Ройтерс.

Изследването е извършено от учени от Оксфордския университет и специалисти от министерство на здравеопазването и националната статистическа служба в период, когато във Великобритания доминира по-заразният вариант B1.1.7. Резултатите от него показват, че ваксината е еднакво ефективна при възрастните хора и тези с хронични заболявания и при младите и здравите.

Данните са от две изследвания на Ковид-19, които са публикувани предпечатно в интернет, но още не са рецензирани от специалисти. Учените са анализирали повече от 1,6 милиона резултати от тестове, направени с проби от носа и гърлото, взети от 373 402 участници от 1 декември 2020 г. до 3 април 2021 г.

Те установиха, че 21 дена след една доза от ваксина на "АстраЗенека" или "Пфайзер" без втора доза новите заразени намаляват с 65 процента. При симптоматичните случаи намаляването е със 74 процента, а при безсимптомните - 57 процента.

Спадът на симптоматичните случаи е още по-голям след втората доза - съответно 70% и 90% и прилича на ефекта у хората, преболедували Ковид-19.

Второто изследване е анализирало нивата на антителата срещу вируса SARS-CoV-2 след една доза от двете ваксини и след две дози от препарата на "Пфайзер/Бионтех".

Резултатите показват малко по-ниска реакция с антитела при по-възрастните хора след една доза и от двете ваксини, но висока във всички възрастови групи след две дози от "Пфайзер".

Повече от 33 милиона души са получили първа доза от ваксина срещу Ковид-19 във Великобритания, а над 10 милиона - две дози. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини