От х:

Днес в x:

12 °C

Константино Льондев донесе частица Италия в Хасково

  Живописецът Константино Льондев е авторът, който гостува в галерия „Форум“ в Хасково. Той е представен от Института за културно наследство България-Италия с директор Мариела Павлова, с изложбата "Белисимо".

  Прекрасно настроение и слънчеви цветове пренесе Льондев от слънчева Италия в южния български град.

  Авторът вече е познат на ценителите на изобразителното изкуство в Хасково. Това е втората му самостоятелна експозиция, Льондев е участник тук и в още три съвместни изложби с други свои колеги.

  Художникът, който е от смесен български и италиански произход, излага 16 платна в „Белисимо“-цветни пейзажи и женски тела.

  Платната следват емоциите на автора, оставени са без имена и провокират зрителя в дълбочина.

  Картините му, които хасковлии ще могат да видят в следващите седмици, са съвсем нови, рисувани се през последната година.

  „Предпочетох да не слагам имена на картините, за да не огранича в определена посока мисленето на хората, които ще ги видят. Предпочитам да оставя на фантазията на всеки това“, споделя Константино Льондев. Той казва, че в работата си през последната година, белязана от здравната криза, съвсем за малко е загубил концентрацията покрай случващото се с пандемията. Чрез работата си и изкуството което прави обаче, е успял да се отърси от тежките мисли.

  „В началото ми беше малко тъжно от цялата тази история и рисувах в по-тъмни цветове. Това е претворяване на вътрешното усещане върху платното. Но след това свикнах и продължих да следвам хода на времето, да живя така, както преди“

  Картините му в "Белисимо" са много цветни и наситени с живот. „Аз по принцип имам южна кръв и обичам ярките цветове“, казва по този повод Льондев. Той работи и скулптура и затова някои от живописните му платна са с наситеност от релефи. Вдъхновението казва черпи от самото изкуство и от красотата на жените.

  С картините си в настоящата изложба авторът пренася късчета от Италия в Хасково. В част от платната споделя емоциите, изпитани от възторга при наблюдението на стари маслинови дървета от Южна Италия, извили форми под вековното си съществуване и разказващи хиляди истории.

  „За мен те изглеждат като скулптури. Природата е истински творец.“

  „Той е автор, който освен живопис, работи и скулптура, затова погледът му не е само в една посока- съвместява двата жанра в изобразителното изкуство в едно изразно средство. Защото, когато човек погледне скулптурите му има чувството, че вижда живопис, и обратното. А има афинитет към тези стари дървета в Южна Италия, не само защото самият той е от тази част на Италия, а защото това е смисълът на историчността на човешкото развитие-да наблюдаваш и да осмисляш нещо, което е било толкова дълго преди теб и вероятно ще остане и след теб. Живата памет. И че всъщност всичко около нас е една суета, а човек трябва да мисли за това, което оставя след себе си.“, допълва директорът на Института за културно наследство България-Италия Мариела Павлова.


   

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Пи
   Пикасо
   1 -3
   22:51, 22 апр 2021
   А си к ти р ба да си ги взема обратно
  • 2
   Бо
   Бояджия
   2 -3
   23:15, 22 апр 2021
   боза.............
  • 3
   Ру
   Русев
   1 -1
   08:03, 23 апр 2021
   Картините са от жанра ".
   • Ру
    русев
    1 -1
    08:05, 23 апр 2021
    От жанра Цапа.н.и.ца
  • 4
   Ек
   експерт
   1 -1
   08:09, 23 апр 2021
   Наблюдавайки тези картини , не изпитвам никаква естетическа наслада. Напротив, тръпки ме побиват като гледам тези октоподи, паяжини, животинки. С една дума-пълни глупости, да ме извини човека. За всеки влак има пътници.
  • 5
   Пи
   питам
   1 -1
   10:20, 23 апр 2021
   Тези неща защо се наричат картини?

  Видеа по темата

  Хороскоп за 13.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
  13 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
  13 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
  13 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
  13 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
  13 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
  13 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
  13 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
  13 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
  13 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
  13 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
  13 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
  13 май 2021
  Последни новини