От х:

Днес в x:

21 °C

Царската гимназия в Хасково посреща най-добрите гимназисти строители от Южна България

  Професионалната гимназия по дървообработване и строителство "Цар Иван Асен II" в Хасково е домакин на Регионалния етап на ученическото Национално състезание „Най-добър млад строител“.

  Училището беше готово още през миналата година да домакинства на надпреварата, която през 2020 г. беше планирана за края на март, но заради пандемията тогава не се състоя.

  В крайна сметка през тази година в Хасково са най-добрите гимназисти от строителните специалности на професионалните училища в Южна България.

  “От Министерството на образованието и науката явно виждат добър представител на професионалното образование в нашето лице и ни гласуваха доверие за поред път да сме домакини на регионалния кръг от състезанието“, коментира заместник-директорът на хасковската професионална гимназия инж.Диана Димитрова.

  Сред прекрасната и уютна атмосфера на дворното пространство в гимназия "Цар Иван Асен II" домакините приветстваха ръководителите и 42-ма ученици, разпределени в шест отбора от пет професионални училища от градовете Бургас, Кърджали, Стара Загора, Ямбол, Сливен. Хасковският отбор е седмият в състезанието.

  „Днес ни събира тук любовта към знанието, науката и професията, която безспорно се е утвърдила като водеща през последните десетилетия и е с доказана перспектива за развитие“, приветства отборите и техните ръководители, както журито и гостите на състезанието, директорката на училището домакин Маргарита Топалова.

  Заместник-областният управител на Хасково Митко Петров, който също е възпитаник на Професионалната гимназия по дървообработване и строителство "Цар Иван Асен II",  пожела на участниците успех и ги увери, че за него ще бъде истинско удоволствие да види как ще приложат наученото.

  Заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева също уважи събитието. Тя поздрави учениците за избора им на професия, като посочи, че в днешно време текат много инфраструктурни процеси, жилищното строителство е много развито, а и един от важните процеси в житейски план за българина е да има свой дом. От тази гледна точка професиите от направление Строителство са с бъдеще.

  Надпреварата се състои от два етапа. След днешното откриване, се проведе техническата конференция. След нея започна и теоретичната част в две от дисциплините.

  Гимназистите се състезават в общо четири дисциплини: Облицовки и настилки, Мазилки, шпакловки и бояджийство, Зидарии и Сухо строителство.

  Най-атрактивната част от Регионалния етап на ученическото Национално състезание „Най-добър млад строител“ е в петък. Състезанието ще се проведе на спортна площадка „Спартак“. Там ще покажат практическите си умения състезателите от седемте отбора, подбрани за този етап на състезанието, след училищния кръг в гимназиите си.

  Сред тях има и дами. Хасковският тим е сред тези, които са подкрепени от нежно присъствие. В дисциплината „Мазилки, шпакловки и бояджийство“ за хасковската гимназия ще се състезава Анелия Петрова от 11Б клас. Това е дисциплина, изискваща усет към дизайна и дамите са силни в тази посока, категорични са преподавателите.

  Освен че ще е украса на отбора домакин, Анелия дава силна заявка за отвяване на конкуренцията. „И момичетата можем да бъдем строители. Трябва всичко да е много прецизно и пипнато до детайл, а в това жените са много по-силни от мъжете“, казва тя.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
  13 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
  13 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
  13 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
  13 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
  13 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
  13 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
  13 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
  13 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
  13 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
  13 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
  13 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
  13 май 2021
  Последни новини