От х:

Днес в x:

21 °C

В Пловдив откриват официално Епископската базилика на Филипопол

В Пловдив днес официално ще бъде открит най-новият музей в града - Епископската базилика на Филипопол. И то в деня, когато ЮНЕСКО отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на културата. Сградата е уникална по своя мащаб, архитектурно решение и декорация и се нарежда сред най-представителните раннохристиянски обекти. На 20 януари 2018 г. тя е включена в Индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Голямата базилика е уникален обект, който е открит в Пловдив по време на спасителни археологически разкопки в периода 1982-1986 г. До 2002 г. е проучена почти половината от сградата, а през 2016-2017 г. е доразкрита изцяло. Общата дължина на базиликата е 82,80 м., а ширината й е 36 м., което я прави най-голямата раннохристиянска базиликална сграда от IV-VI век на територията на България и една от най-големите на Балканите.

Базиликата има впечатляваща архитектура - централен и два странични кораба, апсида, нартекс (преддверие) и атриум (открит двор) с колонади. В централния кораб се издигал украсен с мрамор презвитериум (платформа за епископа и духовенството). Базиликата е имала пет входа - три на централния кораб и по един вход на страничните кораби /северен и южен кораб/. Вътрешността й била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове.

Подовете на Епископската базилика на Филипопол са покрити с два слоя многоцветни мозайки, с площ надхвърляща 2000 кв.м. Мозайките са най-добре запазената част от сградата. Най-важното откритие на археолозите са останки от надпис с думата "епископ" в мозаечния под в центъра на южният кораб на базиликата, каза пред журналисти археологът доц. Елена Кантарева-Дечева. Надписът е открит през 2015 година при разкриването на долния /втория/ пласт мозайки на южния кораб. Изписано е епископ и част от името на неизвестен до сега епископ на Филипопол, завършващо на -киан, и се предполага, че името е Лукиан или Маркиан. Надписът е поместен в Табула ансата, което означава табла с дръжки, като тук е цяла композиция. Таблата е сложена на олтарче, а от двете й страни има съдове, като единия е пълен с вино, а другия се предполага че е бил с вода, защото мозайката там липсва.

Според Кантарева, надписът е важен, защото потвърждава хипотезата на първия археолог, който разкрива базиликата Елена Кесякова, че това е Епископската базилика на Филипопол. Кесякова прави хипотезата като има предвид размерите на сградата, богатото й оформление, близостта й до форума и че се намира в рамките на укрепения град. Реставрацията и експонирането на мозайките се осъществи в периода 2015-2020 г. с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" в рамките на съвместен проект с Община Пловдив за "Реставрация, експониране и изграждане на защитно покритие на Епископската базилика на Филипопол". На мозайките са изобразени над 150 различни видове птици и много вази, кошници детелини и още различни орнаменти, а центъра на южния кораб в горния пласт мозайки е изобразен извора на живота с два пауна от страни.

Базиликата е функционирала от средата на IV век до края на VI век. Предполага се, че е разрушена и изоставена в резултат на силно земетресение. Историята на мястото, обаче, е много по-богата и обхваща поне 12 века. Базиликата е построена върху развалините на антична сграда, вероятно от I век. През Средновековието, през Х-ХII в., върху нейните руини се появява голям християнски некропол с гробищна църква, украсена с изящни стенописи. На мястото археолозите откриват над 200 погребения, локализирани предимно в северната част на някогашната сграда. Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324 г.) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума /централния площад/ на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол.

Официалното откриване на най-новият музей на Пловдив - Епископската базилика на Филипопол ще се състои онлайн, заради сложната епидемична обстановка в страната. То ще бъде излъчвано на живо на сайта и на Фейсбук страниците на Община Пловдив, ОИ "Старинен Пловдив", "Епископска базилика на Филипопол" и "Америка за България".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини