От х:

Днес в x:

20 °C

Учителската взаимоспомагателна каса стана на 70 години

  На своето годишно заседание членове на учителската Взаимоспомагателна каса отбелязаха 70 години от създаването ѝ. След деловата част, думата беше дадена на дългогодишния счетоводител на касата Илия Костов, който разказа за нея.

  Създадена е от 27 учители през далечната вече 1951 година. От профсъюза отпускат сума- малко над 2000 лв., започват да събират членски внос, а първите заеми са отпуснати наесен – 4 заема по 400 лв.

  През следващите години се създават подобни каси в няколко училища от селата и детските градини. През 1979 се събират всички каси в една Сборна ВСКаса. Постепенно дейността ѝ се разраства, членовете ѝ нарастват, присъединяват се и културните дейци. Тази Каса остава без аналог в България, по думите на Костов. Отпуска най-големите заеми. През 1987 година на Национално съвещание в Пловдив се оказва, че по устав е разрешен максимален заем от 1200 лв., а касата на първомайските учители отпуска 2000 лв. Водещият на събранието се обръща към Костов пред всички и пита: „Как така Вие отпускате суми по-високи от разрешените?“, на което счетоводителят на Първомайската каса отговаря: „Тази каса чия е? Наша или ваша? Общото събрание реши и ги отпускаме!“. Присъстващите започват да ръкопляскат, а първомайци получават разрешение да отпускат такива заеми.

  СВСК – Първомай се е ръководела от няколко счетоводители. Първоначално касата е имала само касиер, след това счетоводството се поема от Калоян Хаджиилиев за 17 години. В продължение на 40 години счетоводител е бил Илия Костов. В момента длъжността се изпълнява от Мария Трендафилова. Сред най-дългогодишните членове на ръководството е Кичка Петкова.

  „Мога да кажа, че последният избор на председател е изключително удачен – да не излезе като хвалба, но попаднах на точния човек, сподели още Костов - Невена Чалъкова е малко с по-особен характер, но е нужно да е така.

  И допълни: „Според стария устав лихвата трябваше да бъде между 1 и 4%, но ние винаги сме се доближавали до 1%. Някой може да каже, че не се олихвяват внесените от него пари като стоят в касата, но дойде време, в което в банките също не дават лихва, а там дори и взимат пари, че ни стоят парите в тях.“

  Трябва да знаете историята и да се гордеете, че сте членове на тази каса. Илия Костов разказа най-важното за СВСК, но скромно пропусна да отбележи нещо, което други членове напомниха: След 1989 година настъпват трудни времена и благодарение на управлението именно на Илия Костов и на Запрян Балев касата си „стъпва на краката“.

  Днес СВСК се ръководи умело, а учителите са спокойни, че могат да разчитат на нея за спешни заеми с ниски лихви.

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 12.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
  12 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
  12 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
  12 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
  12 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
  12 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
  12 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
  12 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
  12 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
  12 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
  12 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
  12 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
  12 май 2021
  Последни новини