От х:

Днес в x:

19 °C

Как се тича под бойна тревога с въшкарник, цинти, автомат и шницел в джоба

  Какво представляват металните цинтове и за какво са използвани те?

  Какво е въшкарник и защо така се нарича?

  Къде, освен в чинията, може да стои порция шницел с гарнитура?

  Отговорите на тези въпроси наглед се намират в Историческия музей на Димитровград, където гостува изложбата "Когато момчето става мъж...", представяща предказармената подготовка, битието в казармата и последващото й влияние върху поколения български младежи.

  Това е една изложба, която представя казармата по времена социализма във всички етапи, през които преминава един млад мъж, след като завърши средното си образование. Няколко са темите в нея: началното военно обучение, ритуалите по изпращането на момчето в казармата. Сред тях е този: на новобранската му сакото на младежа да се окичи от роднините по раменете с петолевки, които символично пресъздават офицерски пагони. Следващият етап описва първите 40 дни в казармата, клетвата, след това останалата част от военния живот.

  Изложбата представя казармата от една страна покрай нормативната уредба, свързана с нея, и основните нормативни документи, по които е организирана, а от друга- представите на хората за казармата като ритуал и свещенодействие за превръщането на младежа в мъж.

  Всички артефакти: документи, бойно снаряжение, предмети от бита в казармата в експозицията, са събрани от етнолога д-р Илия Вълев, който е родом от Димитровград, но от години живее и работи във Велико Търново и е част от екипа на Регионалния исторически музей там.

  Изложбата, която е с първа спирка в родния му град, ще бъде представена и в други краища на страната. Тя е базирана на докторантурата на Илия Вълев, която е най-голямото изследване, правено досега у нас на казармата от соц.времето, прехвърлено след това и в книгата му „Младежки страсти, мъжки времена“.

  Макар сам да не е бил в казармата никога, строгият режим оттам не му е чужд, тъй като баща му е бил военен.

  „Изследвах темата 11 години. Провокира ме идеята и от личен интерес, и от професионална гледна точка. Личният-баща ми, който беше военен. Професионалният, като етнолог, бе търсенето на отговора кой от съвременните ритуали е наследил Коледуването-ритуал в миналото, който е свързан с възмъжаването на момчетата, останал днес като традиция. Така стигнах до извода, че влизането в казармата е наследникът на Коледуването в по-ново време“, казва д-р Илия Вълев.

  Всички експонати от изложбата "Когато момчето става мъж..." са събирани от него по времето, когато е правил проучването за докторантурата си. Изложбата е отворена и всеки, които има интересни предмети от казармения живот и е готов да се раздели с тях, може да ги предостави за експозицията. Д-р Вълев ще е много благодарен за това, защото сам е свидетел:мъжете трудно се разделят с вещите си от войнишките години.

  В Димитровградския музей наред с интересните експонати от войнилъка, не по-малко интересни са писанията в специално оставената книга в изложбената зала, където вече има попълнени казармени спомени от посетители на експозицията.

  Без никакво колебание те дават отговор на въпроса за металните цинтове, както и защо „въшкарникът“ се нарича така.

  Цинтът, например е обущарски гвоздей с голяма глава,който се набива на подметката, за да се намали износването й.

  Такива са набивани върху гьона на войнишките чепици, които са носили наборниците в Българската народна армия почти до 80-те години на миналия век. От казармените легенди се знае, че гьонът на войнишките чепици бил наричан и „водохранилище“. Когато се напоят с вода чепиците, цяла зима нямат изсъхване, казват хората, били в казармата цели две години. Всяка вечер десетки  подгизнали обувки били нареждани край печката на дърва и въглища да съхнат. „При тези изпарения как да се събудиш навреме сутринта без проблем“, питат реторично преживелите го. А пък цинтовите обувки така натежавали с метала, че можели да послужат и като оръжие, обаче пък как се ходело с тях километри при учение, никой не иска да си спомня, нито пък как се тича по гладка повърхност.

  След Освобождението униформите на българската войска първоначално заимстват руските образци. В началото на 20-и век и особено в навечерието на Балканските войни служебното облекло на воините се опростява, става практично и изчистено от излишни украшения.
  Тогава се създава емблематичната кафява шаячна зимна войнишка униформа. Тя е на въоръжение почти век, чак до ново време. Стотици хиляди българи са изкарали казармата си, облечени с вълнената кафява униформа – куртка, бяла якичка, панталон, кожен колан, кепе, гети. Кожените колани са толкова здрави, че много от мъжете си ги използват и до днес. Бялата якичка обаче била най-представителната част от униформата и най-голямата мъка на войниците. Тя трябвало винаги да толкова бяла, че буквално да свети, иначе-наказание. Перялия я всяка вечер. Обаче поддръжката на бялото била доста трудна задача, защото в банята се влизало един път седмично за душ от главата до петите. По устав войниците били длъжни да се мият голи до кръста всяка сутрин и вечер на чешмата, не всички спазвали това обаче.

  Куртката и панталон наричали „въшкарник“. На въпроса „Защо?“ съпругът на главната уредничка в Историческия музей на Димитровград Недялка Тодорова отвърнал простичко: Като ги облечеш през ноември, ги свалящ чак в началото на май. „Но как сте ги прали през зимата, как са съхнели?“- продължавала да настоява тя. „Никак. С едно ножче остъргваш калта и продължаваш!“-отвърнал й мъжът й.

  От казармените истории, разказани от мъжете, дошли да разгледат изложбата и споделили от своя опит като войници, директорката на Галерията Антоанета Станчева е особено впечатлена от не една и две. Сред любимите й обаче е тази, която показва находчивостта на българския наборник по онова време. Знаете ли как се крие алкохол за Нова година при строгия режим в казармата?- пита тя ведро и веднага разказва, това, което е чула от тях: Войниците, които оставали в казармата и по празниците, пъхали седмици преди това шишетата с домашна ракия в дулата на танковете, които се държали леко нагоре. За да могат а бъдат извадени бутилките вързвали с конец. После стискали палци да не ги вдигнат  под тревога и да се наложи да свалят дулата за учение.

  Ако не се случела такава издънка, в Новогодишната нощ в казармата настъпвал истинско веселие. На някои места на Нова година празнично се падало по една чаша вино и по една чаша лимонада на войник. Всички обаче и дори след това скромно количество били здраво развеселени.

  Друга от показателните истории за това какво е млад мъж в разцвета на силите си две години да е почти непрекъснато сред себеподобни, е следната: Войник дава кръв, но медицинската сестра била доста надарена в деколтето. Навела се над него, но кръв от вената му така и не потекла. Почудила се, почудила се и накрая се усетила, че не става въпрос за някаква аномалия, просто кръвта на младежа отивала на друго място....

  „А знаеш ли какъв ужас е цяла нощ да си бил наряд и в момента, в който дават за обяд шницел с гарнитура /рядък празник в казарменото меню/, и сядаш да ядеш за първи път от месеци шницел, точно тогава бие тревога?! Слагаш в единия джоб шницела, в другия-гарнитурата и хукваш...“, разказал друг от посетители на изложбата.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (27)

  • 1
   Сл
   Служил
   37 -43
   09:38, 11 апр 2021
   Това бяха двете най- безмислени години в жив... Виж коментара
   • Съ
    също служил
    38 -20
    10:48, 11 апр 2021
    От твоя коментар ми се повдига! Ти си от онези с големите връзки, дето винаги трябва да бъдат уредени от някой но винаги с големи претенций!!
   • Ка
    кажи
    41 -13
    11:51, 11 апр 2021
    Къде и кога си служил. Колко патрона си изстрелял, колко въоръжени наряда си дал, на колко учения от полково нагори си участвал. Участвал ли си на бойни стрелби на дивизията, за да видиш каква е била мощта на армията. Когато участват самолети, артилерия, танкове, БТР и най накрая кашиците вървят 20 км по пепел и въглени. От това, което говориш излиза, че или не си служил, или си бил връзкар и кръшкач някъде на топло .
   • Го
    Гост
    24 -29
    12:46, 11 апр 2021
    Да ви сера на соца, да Ева и будалите! Може ли да... Виж коментара
   • Bb
    bb
    17 0
    16:29, 11 апр 2021
    Не шницел а консерва.
   • Да
    Да охладя
    6 -5
    19:59, 11 апр 2021
    ентусиазма на по-горния коментар за славната ни соцармия.Когато сутрин се строявахме за проверка,от към портала се задаваше командния състав.По строя се разнасяше шепот:"Гадовете идат"...
  • 2
   Ve
   Venom
   17 -22
   09:41, 11 апр 2021
   Димитровград комунистически град беше и такъв си о... Виж коментара
   • 56
    56789
    14 -2
    14:32, 11 апр 2021
    Тази униформа я няма от 1999 година!!!
  • 3
   11
   111
   36 -4
   10:06, 11 апр 2021
   Въшкарника се обличаше още Септември месец направо ужас неща и да си спомням за него но иначе си беше добре заплата ти дават обличаха ни и накрая две години трудов стаж за награда.
   • Ми
    Мишо
    25 -6
    10:52, 11 апр 2021
    Да, така беше. Това имаше с това се обличахме! Това съм носил и аз! От това няма да умре никой. Важното да се изпълни поставената задача, а без униформа не може! На войника това му е униформата!
   • Сл
    Служил
    27 -2
    11:24, 11 апр 2021
    Въшкарницит бяха гадни.Първата година се бях обринал,после се свиква.Колкото за заплатите-сигурно си бил редовна служба,наборниците получавахме стотинки колкото за цигари-там и пропуших.Абе просто бяхме млади,неочукани.Останаха и доста приятелста от казармата.Но сега след толкова години, като се замисля,единствената ѝ полза е че се признава за трудов стаж.
   • 11
    111
    18 -8
    11:42, 11 апр 2021
    До Мишо вярно е това имаше и с това ни обличаха и за моя радост и щастие,аз съм жив и здрав но има момчета които се уволниха с алергии към нафталин и с много други кожни и вътрешни хронични заболявания но за жалост имаше и момчета които не успяха да дочакат уволнението си защото загинаха по една или друга причина по време на отбиване на военната си служба,но въпреки тези недъзи на тогавашното време не мисля,че казармата е на сто процента изгубено време..
  • 4
   Ди
   Димитровград
   33 -8
   11:24, 11 апр 2021
   Димитровград никога не е бил комунистически град. Това е първият социалистически град, построен с безплатния труд на хиляди младежи, бригадири от цялата страна. Служих 25 месеца. Всяка сутрин правехме гимнастика, бягахме голи до кръста с километри, кога топло , кога студено, кога вали- дъжд, сняг. Но никога не се разболях. Получих яка закалка. Тези "въшкарници" ни топлеха през зимата, пък и свикнахме на протритото от вълнения плат. Не мърморехме, изпълнявахме си задълженията. Добре са направили от историческия музей. Нека младите да знаят как войника е живял през тези години. Как любовта към отечеството прави така да понасяш по-добре несгодите и да служиш вярно на клетвата си.
   • Ve
    Venom
    21 -15
    13:02, 11 апр 2021
    Димитровград е грешка на социалистическата планова икономика! Да се построи град със замърсяващи заводи върху най-плодородната почва във България не е ли престъпление?
    По времето на социализма заводите работеха и бълваха отрови и замърсявания и града се нареждаше с най-много заболявания . До скоро покривите в града бяха постоянно бели.
    За каква хигиена ми говориш и закаляване? За обилното ръсене на хлорна вар, за брома който слагаха в чая и фасула през ден консумиран с железни чинии и алуминиеви лъжици. За каква хигиена ми говориш като повечето от набора ми се уволниха с развалени зъби . Политическите офицери редовно водеха занятия за засилване на партийната идеология и въпреки това много от войниците бяха готови при първа възможност да избягат на запад. И с тези въшкарници си има и комедийни ситуации. След клетвата с гаджето ми седнахме да правим любов и то ме попита дали не си бръсна краката. От шаека кожата на краката ми бе станали гладки като фин сатен само за няколко седмици .
  • 5
   Ре
   Редников
   32 -5
   11:43, 11 апр 2021
   Нищо не се каза за партенките. Служих в Ивайловград 1971-73 г. Там подържахме постоянна бойна готовност. Вечер обувките и партенките бяха под леглото. Каски, противогази и всичко друго също беше под леглото. Само автоматите бяха в пирамидата. И представяте ли си 70 чифта чепици и партенки в едно помещение какъв аромат излъчват. Забравил съм всичко лошо, запомнил съм доброто. Бойното другарство. Всички бяхме като братя. Партенките спасяваха краката на войника. Пробвах с дебели чорапи , на петия ден започнах да куцам и разбрах защо се използват партенките.
  • 6
   Са
   Сашо Калашника
   17 -9
   12:18, 11 апр 2021
   Служих 18 месеца,и не съжалявам.Сега трябва да има задължителна казарма,но не повече от 3-4 месеца.
  • 7
   Жо
   Жоро
   18 -19
   12:55, 11 апр 2021
   Това бяха двете най безмислени години от живота ми!
   • Ба
    бат Джани
    2 -3
    09:23, 12 апр 2021
    Най - безмислените !? Сигурно и останалите не са били много Смислени.
  • 8
   Ба
   Бай Петко
   20 -4
   15:30, 11 апр 2021
   Защо сега и турци, и гърци/примерно, други/ имат наборна армия? Защото са по-глупави от българите ли?
   Наполеон още е разбрал ,че за победа са важни хората, въоръжението, но най-много Бойния Дух.
   А той се създава в казармата.

   Имаше и кражби, и извращения, и тарикати... Както си има ден и нощ, лято и зима, черно и бяло.. Диалектика, братче!
   Ама младежите се научаваха да живеят в колектив... "Да си турят юзда на Егото"... Неща важни за "социума" - във философския смисъл..
   Сега знаете как е. Момчета, дето се мислят за център на света, че всички им са длъжни, виртуален живот в Интернета.. Нещо, от което нямат полза нито Родината, нито Нацията.. в крайна сметка и самите те..

   П За цинтовете.. Ми тогава масовото производство на здрави обувки е било на такова ниво. Дайте да жалим и сегашните евзони/гвардейци/ в Гърция, техните сабо тежат 3,5 кг.. в ежедневието носят боти с гьон и цинтове. Татковците им са горди.. Който може - хвали се " Синът ми носи папуци с цинтове"

   П За партенките... Лесно нещо. Умно нещо.. Аз имах намотани на колана 3 броя..Сменях намокрените в цинтарките, когато се налагаше.. Мокрите ги завързвах на колената да съхнат..Така и крака и обувки бяха сухи..Миришеха си, ама нямах гъбички..
   Бъдете здрави, стари наборници..
  • 9
   До
   До Venom
   12 -4
   19:14, 11 апр 2021
   Господине, сигурно сега всичко е китка. Погледни какво ядеш. Само боклуци. Сега директно ни тровят, но ти соца та соца. Служех в ракетно поделение и не съм се хранил в алуминиеви чинии и лъжици. Виж боб и хляб имаше, но всичко беше нормално. Никога не съм се оплаквал. Колкото до хлора, го има и сега като дизенфектант. Дори в питейната вода. За Димитровград може много да спорим, защото в много неща не си прав. Такава беше индустрията и трябваше да се направят филтри. Нима сега е по-хубаво с разрушените от демокрацията заводи и фабрики. Защо децата ни избягаха от България. Има ли къде да работят. Защо не отидеш в Язаки и карай смени за по я има 500 лв. и гледай семейство. Тогава всичко беше евтино. Разходите за ток и вода бяха нищожни. Купувахве зеленчуци по за 2 ст. килограм. Тогава завършвахме и работехме по специалността която учехме. Сега дали е така. Ако си създадеш нещо може да креташ, е има и тарикатски неща, но там са единици. Като не ти харесва Димитровград живей в където си искаш, но да говориш само лоши неща не бива. Никога Димитровград не е бил грешка на социализма. Той е възникнал от ентусиазма на младежите бригадири!
   • Ев
    Евфемизмьт
    6 -7
    19:55, 11 апр 2021
    на "ентусиазираните бригадири" е робския труд.И преди да лееш сълзи колко било евтино,как било безплатно образованието,медицината и пр. мантри(а е било "евтино" заради всички отдръжки и самооблагания - просто безплатен обяд няма),та преди това си помисли колко хора са били жертвани по лагери и затвори(по средни оценки около 122 000).Тези хора са се борили против един престъпен режим(така е по закон),докато тълпата си е живуркала като подгрявани жаби в тенджера.Не може рахатът на едни да е за сметка на живота на други,и то на елита на някогашния български народ,когато наистина е бил народ.Целта оправдава средствата е масонски,т.е. комунистически девиз.
  • 10
   Га
   Галеник на съдбата
   7 -4
   23:36, 11 апр 2021
   Единственото нещо заради което съжалявам, че не съм ходил в казарма е да се науча да боравя с оръжие и по-специално АК-47. Нищо друго.
   Като гледам тия дето са служили какви панелни таласъми ми се отщява да бъда мъж “като тях”. То пък много мъжкарско да си алкохолизиран чалгаропитек и единствения човек който можеш да набиеш е жена ти...
   Щото нали съседа с БМВ-то някак си не върви да му налиташ, че живота ти е скапан, въпреки че е виновен и той освен жена ти ;)
   • Тъ
    Тъпкач
    2 -5
    07:30, 12 апр 2021
    Голям комплексар си, изглежда. Само бмвета и побоища са ти в главата. Не се изказвай по теми, по които си некомпетентен!
   • Га
    Галеника на съдбата
    1 -3
    08:12, 12 апр 2021
    Далеч си от истината, аз ръцете си не цапам с насилие, мозъка ми е чист от такива помисли. Е, не го пречиствам като “служилите за родината” ганьовци с ракия всяка вечер де. И БМВ не са лоши, но имам друга любима немска марка. Жена ти колко пъти ти изневери докато те “чакаше да излезеш” или тогава още нямаше кой да ти сервира ракия и салата като лична прислужница?
   • Кр
    критик
    5 0
    09:32, 12 апр 2021
    Сигурен съм , че жена нямаш , а мозъкът ти е чист - спор няма , защото е ясно , че главата ти е празна . Чикименто.
   • Га
    Галеник на съдбата
    0 -3
    11:19, 12 апр 2021
    Критик, в момента нямам, но аз с магазинерки, маникюристки и т.н. простакеси не излизам
  • 11
   До
   долу кзармата
   1 -4
   10:55, 12 апр 2021
   2 гадини казарма по бай Тошово време си бяха все едно си бил в затвора!

  Хороскоп за 14.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
  14 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
  14 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
  14 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
  14 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
  14 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
  14 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
  14 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
  14 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
  14 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
  14 май 2021
  Последни новини