От х:

Днес в x:

Големите магазини недоволни от мерките, готови за активни действия

Магазините, продаващи нехранителни стоки - Техномаркет, Технополис, Зора, Praktis, Mr. Bricolage, Aiko, Carpet Max, Praktiker, HomeMax, TechMart, Domko, Decathlon, Мебели Виденов, Jysk, SportDepot огласиха своите искания в отворено писмо. Публикуваме без редакторска намеса:

В условията на наложените противоепидемични мерки, с които са преустановени посещенията на клиенти в магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м, предлагащи нехранителни стоки, с настоящото категорично и твърдо се противопоставяме на продължаващата неравнопоставеност спрямо нашата дейност.

Считаме, че в търговските обекти с площ над 300 кв. м, предлагащи нехранителни стоки, при спазване на хигиена и дистанция, не се наблюдават струпвания на хора и потокът от клиенти не оправдава наложената забрана за посещения. Противоепидемичните препоръки и мерки са в пъти по-ефективни и адекватно приложими при по-голяма площ на магазините, а затварянето им води до пренасочването на целия клиентски поток от стотици хиляди хора към по-малки обекти, където при по-малка площ нерядко се струпват хора. Това наблюдаваме при много от отворените към момента търговски обекти и локации, където, независимо от площта, не се наблюдава спазване на дистанция и контрол върху броя на допусканите клиенти.

В условията на развиваща се пандемия всички бизнеси би следвало да бъдат равнопоставени, а в настоящата ситуация някои са облагодетелствани за сметка на други на принципа на своята търговска площ. В тази връзка възниква и въпросът как беше изчислено, че магазин с площ 300 кв. м може да работи и е безопасен, а магазин с площ 301 кв. м трябва да бъде затворен и е опасен за разпространението на вируса. Предлаганите от нас продукти: материали и инструменти за спешни и неотложни ремонти; В и К части; електрически части; уреди за отопление; мебели; потребителска едра и дребна техника и електроника; комуникационни устройства, също биха могли да се отнесат, наред с хранителните, към стоките от първа или съществена необходимост, до които към момента клиентите имат съвсем ограничен достъп.

В момента за снабдяване с нехранителни стоки, клиентите се насочват към други търговски обекти, които успешно продават същия асортимент. Това води, освен до струпване на хора, но и до нелоялна конкуренция - за тях има допълнителни приходи от продажба на продукти от нашата номенклатура, за сметка на нашата невъзможност да продължим дейността си.

Отбелязваме, че ние, големите търговци на нехранителни стоки, сме компании, които плащат данъците си в България, работят изцяло "на светло" и осигуряват служителите си върху пълните им възнаграждения. Ние осигуряваме хиляди работни места и имаме немалък принос за запазване на икономическата стабилност в страната, поради което считаме, че наложената забрана следва да бъде незабавно преустановена или най-малко съобразена с търсената равнопоставеност на всички сектори.

Сегашната ситуация води до изключително големи щети за нашия бизнес и затова ние очакваме адекватна подкрепа от страна на държавата. Според нас стъпки в правилна посока биха били освобождаването от данък сгради и такса смет за периода на затваряне на нашите обекти и освобождаването на компаниите от данък печалба за 2021 година.

В заключение на казаното по-горе считаме, че е крайно наложително всички тези мерки, които са дискриминационни и нарушават грубо правилата на равнопоставеност и конкуренция между отделните стопански субекти, да бъдат преустановени и всички участници на пазара да бъдат третирани еднакво. Следва да бъдат отворени всички търговски обекти за нехранителни стоки, без между същите да прави изкуствено разграничение на база нетна търговска площ, или, ако епидемиологичната обстановка налага това, то следва да бъдат затворени всички.

Магазините, които продават приоритетно хранителни стоки следва да бъдат задължени да спрат от продажба всички нехранителни стоки, които не са от първа необходимост до момента на отваряне на другите търговски обекти, каквато е практиката в много страни от ЕС.

В противен случай ще бъдем принудени да предприемем активни действия за масово отразяване на нашата позиция, като не изключваме и възможността за организиране на протести и различни форми на гражданско неподчинение.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини