От х:

Днес в x:

Половината от леглата в МБАЛ-Хасково вече са за лечение на ковид пациенти

Изображение 1 от 5

    С вой на сирени и със сведени глави, медиците от МБАЛ-Хасково отдадоха почит на професионалния си празник днес към колегите си, изгубили битката с Ковид.

    Точно по обяд те се присъединиха към инициативата на спешните медици в цялата страна.

    „В световния ден на здравето днес и лекари, и сестри, и санитари достойно защитават нашата професия, борейки се с една от най-ужасните пандемии, които ни връхлетяха през последните години. За съжаление в борбата с Ковид-19 и нашата болница изгуби свидни специалисти: уважавания акушер-гениколог д-р Надя Стайкова и другата огромна загуба не само за болницата, а и за целия град Хасково е директорът на Хирургията д-р Живко Атанасова, който отдаде целия си живот за тази болница“, каза изпълнителният директор на МБАЛ Хасково д-р Георги Гелов.

    Той уточни, че голяма част от персонала на клиниката вече е преболедувал инфекцията, възстановени са повечето му колеги и отново са на линия сред пациентите си. В болницата няма недостиг на медикаменти и консумативи, за момента няма проблеми и от кадрово естество, но предизвикателствата са големият брой заболели при третата вълна на коронавируса, които имат нужда от хоспитализация.

    Половината от леглата на МБАЛ-Хасково -150 вече са превърнати в болнични за лечение на ковид пациенти. Разположени са в три зони. Д-р Гелов посочи, че това е предела на местата, които могат да се отделят за лечение на хора с Ковид. Средно между 10 и 20 души е приемът на ден на пациенти с инфекцията, почти не остават свободни легла, но за момента няма и върнати пациенти, подчерта шефът на клиниката. В МБАЛ-Хасково непрекъснато се разширява кислородната инсталация на болницата, но и тя е на предела на възможностите си. Няма риск пациент, който се нуждае, да остане без кислород, увери д-р Гелов.

    С тъга на празника почит към своите колеги отдаде днес и д-р Красимира Кинова, която е шеф на Инфекциозно отделение в хасковската болница и е един от медиците на първа линия в борбата с пандемията още от самото й начало преди година.

    „Трудно се празнува днес, защото човешкият живот няма цена, а загубихме много хора“.

    В рамките на една година, това, което не се е променило, е страхът, казва лекарката: „Беше ни страх и в началото, и сега. Но вече знаем доста неща за епидемията. Третата вълна ни изненада, в нея има много засегнати млади хора. Единствено надеждата ни крепи, че ще дойдат по -светли дни“.

    Да продължат с устрем и вяра, пожела на професионалния празник на своите колеги от всички звена д-р Кинова. А на младите, тръгнали по пътя на медицината, казва едно: Професията, която сте избрали е благородна, носи много надежди и удовлетворение.

    С радост изучават тънкостите на професията на медицинската сестра и студентките втори курс от филиала в Хасково на Тракийския университет. Въпреки последната тежка година, те са категорични, че не биха избрали друга професия.

    "Професията ни е много хуманна. Чувстваме се добере, когато помагаме на хората", казват те. И добавят, че най-ценното в нея е благодарността на пациента, когато си тръгва здрав, усмивката му, за която знаеш, че и ти си допринесъл.

    Красимиар Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (15)

    • 1
      да напълнят и половината и всички легла на МБАЛ ас... Виж коментара
    • 2
      Ве
      Венко
      15 -34
      14:50, 7 апр 2021
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ба
        Бат Иван
        27 -11
        15:20, 7 апр 2021
        Венко, венко......жалко, че има такива като теб, които разсъждават по този начин. Нямам думи.........всичко което се случва си го засужават такива като теб............жалко, много жалко за България.
      • Ан
        антимишок
        20 -11
        15:23, 7 апр 2021
        Венко,к...о с липсващ мозък,от цялото си сърце и душа ти пожелавам да се разболееш от тоя вирус който не съществува!Ако оцелееш има някакъв шанс да проумееш че ковид за съжаление има,а ако умреш...още по-добре-един малоумен бълхар по-малко!
    • 3
      На
      Навътре в нещата
      11 -25
      15:17, 7 апр 2021
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ан
        антимишок
        21 -5
        17:21, 7 апр 2021
        А ако знаеш колко малоумници крият че са болни за да не ги изпъдят от работа?!А ако разбереш колко правят тест едва когато болестта прогресира и вече не може без болнично лечение?!А ако разбереш че жертите са близо 14 000?!За тъпите бълхари които явно се увеличават в геометрична прогресия пояснявам че 14 000 жертви означава че все едно Любимец и Симеоновград са тотално обезлюдени...
      • На
        Навътре в нещата
        8 -7
        18:04, 7 апр 2021
        Квото кажете все ми е тая, аз това което съм го видял, си е за мене си. Цифрички, статистики къде фалшиви къде не, вие им се радвайте!

        П.С - Помнишли ги ония 3-мата на клипчето в болницата :) (Ако въобще си го видял де, колко много са болни а?) точно тия кафявите са ти едни от платените.

        Давайте ми минуси на коментарите, истината боли за някой хора.
      • Бе
        бе антимишок
        5 -3
        21:14, 7 апр 2021
        Глист недоклатен много си надъхан хайде пуснаха Ви всякакви коридори ходете да се ваксите потом будете безсмъртни никой няма да ви пречи.И да прост бълхар съм но не съм идиот като тебе.Хора като теб са за трепане по скоро за онаждане .И ако пукна ще пукна с кеф а ти цял живот ще си идиот с памперс и лизач на гъзове.*** си и скапания живот наврян цял живот в миша дупка ходящ с памперс пишещ глупости в нета и поръчващ храни от фоодпанда. Пък ако ти евентуално хванеш шитня ще те минат по клинична пътека и ще имаме един глист по малко .Хайде пълзи идиот такъв
    • 4
      87
      8 765
      9 -26
      15:27, 7 апр 2021
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 5
      Ян
      Янко Митев
      16 -6
      15:46, 7 апр 2021
      Лекари бъдете!
    • 6
      Па
      Панаетюф Теню ут Гереня
      4 0
      20:23, 7 апр 2021
      Той многу добре доктур Гелов приказва, прав е ч.века, зор.но му е. Ма дайте думата и на Иванов, и той да са вметни. Или го пратите към Гереня, щот не.е доктур си нямаме. Мног ша му са радваме и гладен няма да устани.
    • 7
      Мд
      мда
      4 -2
      21:18, 7 апр 2021
      Другарската желейка на пияните джендър идиоти почитатели на виРОСА се събра.Сега трима тъпоумника ще пишат колко зле живеят въпреки че са на държавна заплата.Как памперсите им се пълнят и как след първа доза получават четири часова ерекция и се чудят къде да си заврат патката
    • 8
      Ка
      Калкулатор
      3 -2
      21:25, 7 апр 2021
      1200 си е хубава сума
    • 9
      Па
      Паржу
      3 -1
      22:36, 7 апр 2021
      Да внимава Вечната Амбър, много да внимава, че друг вятър ще задуха след изборите и е много вероятно да се променят нещата. Току виж Гелов получил депеша от по-високо и топлото му местенце изстинало.
    Последни новини