От х:

Днес в x:

24 °C

Без струпване и напрежение личните лекари от Хасковско взеха ваксини на Модерна и Пфайзер

  Без напрежение и струпване пред РЗИ личните лекари от Хасковска област днес получават заявените ваксини на Пфайзер и Модерна.

  За разлика от много градове в страната, където джипитата вчера чакаха с часове, за да получат дози на РНК ваксините, в Хасковско беше направена стегната организация и днес във времето то 10 до 15 часа общопрактикуващите медици, които в региона са 115, получават по график ваксините.

  „Изпратиха ни писма за графика на получаване днес, всеки според възможностите си от колегите идва, за да си вземе ваксините, и всичко върви много бързо“, коментира д-р Стефанова, чиято практика е в областния град. Сподели, че пациентите й чакат с нетърпение ваксината на Пфайзер и призна, че доста от желаещите преди Астра Зенека, впоследствие са се отдръпнали от този избор. От пациентската й листа има хора, които са пожелали да си сложат и ваксина на Модерна, но те са много малко. Определено обаче пациентите й предпочитат да се имунизират с РНК ваксина. Най-желаната е тази на Пфайзер. „Още от понеделник ми звънят пациентите и чакат кога ще получим ваксините на Пфайзер, но това е нормално. Списъкът, по който ще работя е със запазени първи места за възрастните със заболявания“, обяснява джипито. Самата д-р Стефанова е вече с две дози с Пфайзер, ваксинирала се е през януари. Минала е без проблем имунизацията й. Казва, че от ваксинираните й пациенти с Астра Зенека досега също не е имало тежки оплаквания след поставянето на инжекцията.

  Сред тези, които днес успяха да се ваксинират с първа доза на Пфайзер във ваксинационния кабинет на РЗИ в Хасково, бе Боряна Кехайова. Тя е дошла до кабинета без предварително записване и без да се регистрира в онлайн системата. „Чух, че има РНК ваксини и в Хасково и реших да проверя. Идвала съм два пъти досега за ваксина на Пфайзер, но имаше само на Астра Зенека. Не рискувах на тази възраст с нея, заради всички съобщения, които чувах по телевизията за проблеми“, сподели Боряна Кехайова. Тя е решила да се инжектира в кабинета на РЗИ, понеже нейният личен лекар не искал да слага ваксини и я препратил тук. „Сега нямаше никой в кабинета на РЗИ. Учудвам се, че нямаше хора. И успях да получа РНК ваксина, както бях решила.“

  Боряна обяснява обаче, че се е консултирала с джипито си точно коя ваксина е подходяща за нея, тъй като е с две операции на ставите.“Не действам никога на своя глава, когато става въпрос за медицина“, казва жената.

  В Любимец пък личните лекари групират пациентите си, за да успеят да отворят един флакон. „Преди беше трудно да съберем хората, сега още по-трудно. Но пък за ваксина на Пфайзер чакат като топъл хляб“, казва джипито д-р Христов от Любимец.

  Потокът от личните лекари и хората, които идват да се ваксинират в кабинета на РЗИ в Хасково е разделен. Директорът на дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция в Хасково -д-р Снежана Иванова обясни, че личните лекари получават по два флакона на Пфайзер и по един на Модерна, предоставени са им дози и на Астра Зенека. Лекарите идват с хладилни чанти в РЗИ, за да приберат препаратите, които се съхраняват и при определени условия. РНК ваксините излизат от РЗИ и с документ, на който е опомената дата на размразяването им, а това има значение, защото те трябва да бъдат съхранявани на температура от 2 до 8 градуса и използвани в следващите няколко дни.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (16)

  • 1
   На
   Наблюдател
   15 -4
   12:59, 7 апр 2021
   Слави като направи професор Андрей Чорбанов министър на здравето и ще ни ваксинират само с българска ваксина. Изберете българското!
   • Го
    Гост 1
    13 -1
    13:00, 7 апр 2021
    Алоооооо общината от 15 дни на спирка Спартак е заседнал камион
    Махнете го веднага
   • Го
    Гост 1
    8 -1
    13:02, 7 апр 2021
    Алоооооо общината махнете веднага камиона който от 15 дни е заседнал на спирка Спартак
   • Ми
    Митю ръчичката мошеник
    7 -2
    13:04, 7 апр 2021
    Добър ден ! Имам малки но сръчни и крадливи ръчички !
    Очаквам ви с мойте дъртаци ще ви изтърсим като брашнян чувал
   • СЛЕД КАТО Гяурите избраха Чалгата , вече ми е ясно... Виж коментара
   • Ш@ши също е мръсна дума
   • На
    надзирател
    8 -3
    14:26, 7 апр 2021
    спри да пишеш глупости помияр не сме длъжни да ти четем простотиите ! Тия ги разправяй на жена си ако е все още жива!
   • Ко
    Констатация
    13 -21
    14:39, 7 апр 2021
    Абе народ,който си избира за президент злобарина Р... Виж коментара
   • Шм
    Шматароци
    8 -7
    15:25, 7 апр 2021
    По-добре да избера чалгата от колкото корумпираната мафия и резаците които се мъчат по дипломатичен начин да ни завладеят
   • Мб
    мбба
    3 -1
    18:31, 7 апр 2021
    Народ който десет години го таковат с 200 накрая получава Констатация пърдом Констипация
  • 2
   Ал
   Ало до госта
   5 -3
   13:08, 7 апр 2021
   Какво ти пречи камиона! Ходи в общинска полиция и се жалвай да го вдигат с паяка🚚🚧🚍🚧
   • Тъ
    Тъп полицай
    10 -4
    13:15, 7 апр 2021
    Няма да ни притесняваш !
    Аз не съм станал ченге за да работя
  • 3
   Рз
   РЗИ
   4 -1
   16:37, 7 апр 2021
   Каква опашка за 20 ваксини, бе хора! Смешно е!
   • Пу
    Пукнете герберуги
    3 -1
    19:31, 7 апр 2021
    той и Коритаров беше с връзки ама ритна бакъра
  • 4
   Вн
   Внук
   1 -1
   18:37, 7 апр 2021
   Само при Др.Караджов няма ваксини защото връзкарите са с предимство не по възраст.....
  • 5
   ИК
   И ко
   2 -1
   18:44, 7 апр 2021
   Вече няма какво да пишете и си пишете каквото дойде.

  Хороскоп за 23.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
  23 юни 2021
  Последни новини