От х:

Днес в x:

13 °C

Без струпване и напрежение личните лекари от Хасковско взеха ваксини на Модерна и Пфайзер

  Без напрежение и струпване пред РЗИ личните лекари от Хасковска област днес получават заявените ваксини на Пфайзер и Модерна.

  За разлика от много градове в страната, където джипитата вчера чакаха с часове, за да получат дози на РНК ваксините, в Хасковско беше направена стегната организация и днес във времето то 10 до 15 часа общопрактикуващите медици, които в региона са 115, получават по график ваксините.

  „Изпратиха ни писма за графика на получаване днес, всеки според възможностите си от колегите идва, за да си вземе ваксините, и всичко върви много бързо“, коментира д-р Стефанова, чиято практика е в областния град. Сподели, че пациентите й чакат с нетърпение ваксината на Пфайзер и призна, че доста от желаещите преди Астра Зенека, впоследствие са се отдръпнали от този избор. От пациентската й листа има хора, които са пожелали да си сложат и ваксина на Модерна, но те са много малко. Определено обаче пациентите й предпочитат да се имунизират с РНК ваксина. Най-желаната е тази на Пфайзер. „Още от понеделник ми звънят пациентите и чакат кога ще получим ваксините на Пфайзер, но това е нормално. Списъкът, по който ще работя е със запазени първи места за възрастните със заболявания“, обяснява джипито. Самата д-р Стефанова е вече с две дози с Пфайзер, ваксинирала се е през януари. Минала е без проблем имунизацията й. Казва, че от ваксинираните й пациенти с Астра Зенека досега също не е имало тежки оплаквания след поставянето на инжекцията.

  Сред тези, които днес успяха да се ваксинират с първа доза на Пфайзер във ваксинационния кабинет на РЗИ в Хасково, бе Боряна Кехайова. Тя е дошла до кабинета без предварително записване и без да се регистрира в онлайн системата. „Чух, че има РНК ваксини и в Хасково и реших да проверя. Идвала съм два пъти досега за ваксина на Пфайзер, но имаше само на Астра Зенека. Не рискувах на тази възраст с нея, заради всички съобщения, които чувах по телевизията за проблеми“, сподели Боряна Кехайова. Тя е решила да се инжектира в кабинета на РЗИ, понеже нейният личен лекар не искал да слага ваксини и я препратил тук. „Сега нямаше никой в кабинета на РЗИ. Учудвам се, че нямаше хора. И успях да получа РНК ваксина, както бях решила.“

  Боряна обяснява обаче, че се е консултирала с джипито си точно коя ваксина е подходяща за нея, тъй като е с две операции на ставите.“Не действам никога на своя глава, когато става въпрос за медицина“, казва жената.

  В Любимец пък личните лекари групират пациентите си, за да успеят да отворят един флакон. „Преди беше трудно да съберем хората, сега още по-трудно. Но пък за ваксина на Пфайзер чакат като топъл хляб“, казва джипито д-р Христов от Любимец.

  Потокът от личните лекари и хората, които идват да се ваксинират в кабинета на РЗИ в Хасково е разделен. Директорът на дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция в Хасково -д-р Снежана Иванова обясни, че личните лекари получават по два флакона на Пфайзер и по един на Модерна, предоставени са им дози и на Астра Зенека. Лекарите идват с хладилни чанти в РЗИ, за да приберат препаратите, които се съхраняват и при определени условия. РНК ваксините излизат от РЗИ и с документ, на който е опомената дата на размразяването им, а това има значение, защото те трябва да бъдат съхранявани на температура от 2 до 8 градуса и използвани в следващите няколко дни.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (16)

  • 1
   На
   Наблюдател
   15 -4
   12:59, 7 апр 2021
   Слави като направи професор Андрей Чорбанов министър на здравето и ще ни ваксинират само с българска ваксина. Изберете българското!
   • Го
    Гост 1
    13 -1
    13:00, 7 апр 2021
    Алоооооо общината от 15 дни на спирка Спартак е заседнал камион
    Махнете го веднага
   • Го
    Гост 1
    8 -1
    13:02, 7 апр 2021
    Алоооооо общината махнете веднага камиона който от 15 дни е заседнал на спирка Спартак
   • Ми
    Митю ръчичката мошеник
    7 -2
    13:04, 7 апр 2021
    Добър ден ! Имам малки но сръчни и крадливи ръчички !
    Очаквам ви с мойте дъртаци ще ви изтърсим като брашнян чувал
   • СЛЕД КАТО Гяурите избраха Чалгата , вече ми е ясно... Виж коментара
   • Ш@ши също е мръсна дума
   • На
    надзирател
    8 -3
    14:26, 7 апр 2021
    спри да пишеш глупости помияр не сме длъжни да ти четем простотиите ! Тия ги разправяй на жена си ако е все още жива!
   • Ко
    Констатация
    13 -21
    14:39, 7 апр 2021
    Абе народ,който си избира за президент злобарина Р... Виж коментара
   • Шм
    Шматароци
    8 -7
    15:25, 7 апр 2021
    По-добре да избера чалгата от колкото корумпираната мафия и резаците които се мъчат по дипломатичен начин да ни завладеят
   • Мб
    мбба
    3 -1
    18:31, 7 апр 2021
    Народ който десет години го таковат с 200 накрая получава Констатация пърдом Констипация
  • 2
   Ал
   Ало до госта
   5 -3
   13:08, 7 апр 2021
   Какво ти пречи камиона! Ходи в общинска полиция и се жалвай да го вдигат с паяка🚚🚧🚍🚧
   • Тъ
    Тъп полицай
    10 -4
    13:15, 7 апр 2021
    Няма да ни притесняваш !
    Аз не съм станал ченге за да работя
  • 3
   Рз
   РЗИ
   4 -1
   16:37, 7 апр 2021
   Каква опашка за 20 ваксини, бе хора! Смешно е!
   • Пу
    Пукнете герберуги
    3 -1
    19:31, 7 апр 2021
    той и Коритаров беше с връзки ама ритна бакъра
  • 4
   Вн
   Внук
   1 -1
   18:37, 7 апр 2021
   Само при Др.Караджов няма ваксини защото връзкарите са с предимство не по възраст.....
  • 5
   ИК
   И ко
   2 -1
   18:44, 7 апр 2021
   Вече няма какво да пишете и си пишете каквото дойде.

  Хороскоп за 11.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
  11 апр 2021
  Последни новини