От х:

Днес в x:

16 °C

Община си направи био градина за детските градини

В грижа за здравословното хранене на най-малките жители в Троян е създадена първата в страната био градина. В нея се произвеждат зеленчуци и плодове за децата в детските градини в града и село Орешак. Инициативата е в изпълнение на Програмата за развитие на детското и юношеското здравеопазване в община Троян, съобщи в интервю за БТА кметът Донка Михайлова.

По думите й, това е един възможен начин да се осигури здравословно хранене на децата. "Ние, общините, можем да го правим без особено големи усилия, като икономисваме средства, които рефлектират върху себестойността на храненето в детските градини. Имаме достатъчно общински земи, както и възможност да ангажираме работна ръка", добави кметът.
Михайлова каза още, че са проучили предварително опита на една френска община, обменили са такъв и с колеги от Италия. Интерес проявяват и от други български общини да последват примера на Троян.
Създадени са две овощни градини. Едната е ябълкова, разположена на три декара. Там са засадени 556 ябълкови дръвчета и очакваната реколта е от около 10 тона годишно. По изчисления на Община Троян за здравословното хранене на децата са необходими около 7 тона ябълки. Има и овощна градина с най-характерния троянски плод - сливите. Тя е вече на 4-5 години, на площ 2,8 декара, като от декар очакваният добив е между 300 и 500 кг.

В три оранжерии се произвеждат био зеленчуци. "В момента за засадени най-ранните пролетни зеленчуци - марули и лук, вече ги берем. В средата на април ще засадим домати, а след това краставици и пипер. Във всички градини се отглеждат био плодове и зеленчуци, които са характерни за нашия край и са с гарантирано качество", заяви Михайлова.
За всичко това се грижи един агроном, а в периода на по-активна работа - засаждане или прибиране на плодовете и зеленчуците, се включват служители на звеното по озеленяване на общинското предприятие "Комунални услуги". В определени периоди участват и от общинската администрация.

"Все още не сме правили разчет колко ще струва, тъй като неизвестните са много - колко плодове и зеленчуци ще добием от насадените, каква ще бъде стойността, но във всички случаи става дума за сериозна икономия на финансови средства. Те ще позволят да задържим таксите в детските градини, което е известна грижа и към младите семейства в по-малките градове", посочи кметът.

По думите на Михайлова, през последната година таксите за 4, 5 и 6-годишните деца са намалени, в резултат на подкрепата от държавата за предучилищните групи. Ако едно дете в община Троян посещава детска градина целия месец, родителите плащат около 50 лева за тригодишните и значително по-малко за децата на 4, 5 и 6 години.

"Родителите са доволни, защото са сигурни, че децата им се хранят с чиста продукция. Те са радостни и от конкретната услуга за хранене, която предлагаме - Обединено детско хранене за всички детски заведения в Троян и село Орешак. Създадохме я преди 2-3 години. Предлага се висококачествена храна в детските заведения, която се приготвя под контрола на технолог", заяви Донка Михайлова. В детските градини в община Троян са записани 750 деца.

По-малките, в яслените групи, се хранят от Детска млечна кухня. Тя предлага тристепенно меню, на цена 1,20 лева на ден. Храната се разнася в различни квартали в града и в най-голямото село Орешак. Тя е с високо качество, приготвена по специална технология, съобразена с възрастта на най-малките, уверява Михайлова.

Друга идея, която предстои до няколко месеца да бъде реализирана от екипа на Община Троян, е създаване на кошери и осигуряване на мед за децата, които ползват Обединеното детско хранене. "По примера на организацията в детските градини, следващата година ще организираме храненето на децата от училищата на територията на общината по модела обединено хранене, като очакваме да разширим плодовете и зеленчуците и да ги приложим в ученическото хранене", добави кметът.

Михайлова съобщи и за още едно намерение - още това лято да започнат събирането на билки от Троянския балкан, подходящи за съответните възрасти, така че да бъдат приложени към храненето на децата и учениците.

Така Община Троян се старае с конкретни стъпки да осигурява здравословни и качествени продукти и храни за подрастващите. "Нашите разчети са в рамките на тази година да можем да захраним детските градини, а след това ще разширяваме и производството, и институциите, които ще бъдат снабдени с био плодове и зеленчуци", надява се Донка Михайлова.

С екипа й обмислят децата от Дневния център за деца и младежи да имат свое място в зеленчуковата градина, в което да засаждат както зеленчуци, така и цветя, за да могат да продават и да реализират приходи за себе си. Така ще се създаде малко социално предприятие за децата и младежите с увреждания.

"Много сме радостни. Признавам си и една лична слабост. Когато се натрупат повече негативни емоции, отивам на зеленчуковата градина, за да видя как растат зеленчуците и да се уверя, че правим най-доброто за децата на Троян. Това ни мотивира и зарежда с настроение", добави кметът Донка Михайлова.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ту
  Турчоляка
  7 -1
  11:22, 6 апр 2021
  Това трябва да се прилага във всички общини в България. Много добра идея
  • Зо
   зори
   3 -2
   11:49, 6 апр 2021
   Да, така е. Трябва да предложим на общинските съветници. И да видим как ще гласуват това.
  • още заплати
 • 2
  Ил
  Илиана
  5 0
  14:30, 8 апр 2021
  В първия момент като прочетох заглавието, помислих че става въпрос за някоя друга държава... Поздравления за кмета на града
 • 3
  Ге
  Георги
  1 0
  20:24, 10 апр 2021
  Адмирации за инициативата! Чисто сърдечно ви приветстваме начинанието! Браво!

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини