От х:

Днес в x:

19 °C

Три вида ваксини получават джипитата от Хасковски регион

Три вида ваксини ще бъдат раздадени на общопрактикуващите лекари от целия Хасковски регион. Става въпрос за около 115 джипита. В РЗИ -Хасково има наличности на Пфайзер, Модерна и Астра Зенека. Досега личните лекари ваксинираха основно с Астра Зенека. На 7-ми април по график ще им бъдат предоставени флакони и от останалите два вида, посочи шефката на Районната здравна каса д-р Соня Димитрова.

„От днес лекарите правят график и в сряда, във времето от 10 до 15 часа, ще си получат ваксините от нашата служба. Трябва да изготвят списъци на пациентите си с техните желания“.

Засега всяко от джипитата ще може да получи по 2 флакона Пфайзер и един на Модерна. За Астра Зенека няма ограничение. За ваксините на Пфайзер и Модерна обаче има условие. Те са само за хората над 65-годишна възраст от 4-та фаза на Националния ваксинационен план, уточни д-р Димитрова.

По думите й не би трябвало да има проблем с логистиката на Пфайзер, при която е по-особено съхранението. За по-дълъг период флаконите от нея се поставят в ултрафизер в Здравната инспекция, при температура а от -60 до -80 градуса по Целзий. Последващото съхраняване на ваксината е в обикновен хладилник при температура от 2 до 8 градуса. Съдържанието на флаконите обаче трябва да бъде използвано в рамките на пет дни, след изваждането им от ултрафризера. Затова личните лекари ще трябва да са готови с броя на пациентите си, които ще ваксинират с тази ваксина.

Красимира Славова
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

 • 1
  От
  Отегчен
  16 -19
  13:08, 6 апр 2021
  Ей.... два дни бях забравил, че има Ковид.
  Само за избори слушах и четох, а сега пак започнахте с вашите глупости. Стига вече! Никой не го интересуват вашите ваксини.
  • Го
   Гошовия
   14 -2
   14:42, 6 апр 2021
   Ами редно аз ако съм на бойко веднага го махам с антуража от лакеи и боклуци които на никого работа не вършат запомнете герб Хасково в лицето на добрев работа на никого не върши с нищо не помага освен да си оправя родата
 • 2
  Ка
  Кастра Пенека
  26 -8
  13:09, 6 апр 2021
  Условието за Астрата е категорично - убива възрастните хора, като им причинява тромбоза. Не че на-младите няма такава опасност...
  • Да
   Да, ама не !
   2 0
   10:32, 7 апр 2021
   В много страни забраниха Астра Зенека за хора до 65 години, точно защото случаите на тромбоза , макар и много редки, са се случили точно при тях, а не при по-възрастните. В БГ няколкото прочвили такава реакция са точно по-млади от 65 годинди. Кой ги решава тия неща????
 • 3
  Ва
  Валери Божинов
  5 -7
  13:17, 6 апр 2021
  Да са убодеш е все едно като да не се убодеш
 • 4
  От ковид днес ка се има в предвид че е бил ваксиниран преди 3 седмици и му предстояло поставянето на втората доза
  🏨
 • 5
  Уважаема госпожо Славова, от кога д-р Соня Димитрова е "шефка" на "Районната здравна каса"?
  • От
   отговор
   5 -3
   15:56, 6 апр 2021
   току що я назначиха
  • Зд
   Здрасти
   3 -1
   00:10, 7 апр 2021
   Пияна и заляна го е писала и то на коляно като писателя Тодор Кръшко.
 • 6
  До
  Донадони
  1 0
  10:29, 7 апр 2021
  Някой болен, перверзен и циничен мозък измисли всичко с Ковид-пандемията (т.е. пусна заразата по света) като преди това създаде ваксините и остана само 3-тият етап – тестването на ваксините върху опитните зайчета, т.е. хората, разделени на групи. Всичко е ясно – парите за тях, отговорностите, рискът – за хората. Борбата сега е кой повече ще спечели. Дали Астра зенека, Пфайзер или Модерна. А пък ваксипнизационният паспорт да се издава срещу пари е върхът на айсберга. Това е утешителна награда на държавниците!
 • 7
  ИК
  И ко
  1 0
  10:35, 7 апр 2021
  А 4 тия вид кога а, искам 4 вид, долни боклуци стига сте писали едно и също.
 • 8
  Вн
  ВНИМАНИЕ !!!!
  2 0
  10:52, 7 апр 2021
  В Канада, Германия, Австрия и поне 10 други държави ваксинирането с Astra Zeneka (оксфордската ваксина) е ЗАБРАНЕНО за хора (особено жени!) под 65 години, защото случаите на тромбоза са засегнали точно тази възрастова група,
 • 9
  Ут
  уточняване
  1 0
  07:53, 8 апр 2021
  Шеф на касата /РЗОК/ е адв. Ирина Колева, а д-р Соня Димитрова е шеф на РЗИ!
Последни новини