От х:

Днес в x:

14 °C

Слънчевата светлина убива коронавируса 8 пъти по-бързо, отколкото предвижда теорията, но не е ясно как

Изображение 1 от 2

  Екип от учени призовава за по-големи изследвания за това как слънчевата светлина инактивира SARS-CoV-2, след като установи явно несъответствие между най-новата теория и експерименталните резултати.

  Механичният инженер на Университета в Санта Барбара Паоло Лузато-Фегиз и колегите му забелязаха, че вирусът е инактивиран до осем пъти по-бързо в експериментите, отколкото прогнозира последният теоретичен модел.

  "Теорията предполага, че инактивацията действа, като UVB удря РНК на вируса, увреждайки я", обяснява Лузато-Фегиз за Science Alert.

  Но несъответствието подсказва, че се случва нещо повече от това и да разберем какво е то може да бъде полезно за управление на вируса.

  UV светлината или ултравиолетовата част от спектъра се абсорбира лесно от определени основи на нуклеинови киселини в ДНК и РНК, което може да ги накара да се свържат по непоправим начин.

  Но не всички UV светлини са еднакви. По-дългите UV вълни, наречени UVA, нямат достатъчно енергия, за да създадат проблеми. Главно средните UVB вълни на слънчева светлина са отговорни за убиването на микробите и излагането на собствените ни клетки на риск от увреждане от слънцето.

  Доказано е, че късовълновото UVC лъчение е ефективно срещу вируси като SARS-CoV-2, дори докато са в човешки течности.

  Но този тип UV лъчение обикновено не достига повърхността на Земята, благодарение на озоновия слой.

  "UVC е чудесно за болниците", каза съавторът и токсикологът от държавния университет в Орегон Джули Макмъри. "Но в друга среда, например кухни или подлези, UVC би взаимодействало с частиците, което би произвело вреден озон."

  През юли 2020 г. експериментално проучване тества ефектите на UV светлината върху SARS-CoV-2 в симулирана слюнка. То документира, че вирусът е инактивиран, когато е изложен на симулирана слънчева светлина за между 10-20 минути. "Естествената слънчева светлина може да бъде ефективна като дезинфектант за замърсени непорести материали", заключават в статията Ууд и колеги.

  Сега учените са сравнили тези резултати с теорията за това как слънчевата светлина постига това, която беше публикувана само месец по-късно и видяли, че математиката не излиза.

  Това проучване установи, че вирусът SARS-CoV-2 е три пъти по-чувствителен към ултравиолетовите лъчи на слънчева светлина, отколкото грип А, като 90% от частиците на коронавируса са инактивирани само след половин час излагане на обедна слънчева светлина през лятото.

  За сравнение, през зимата леките инфекциозни частици могат да останат непокътнати в продължение на дни.

  Изчисления за околната среда, направени от друг екип от изследователи, стигнаха до заключението, че молекулите на РНК на вируса се увреждат фотохимично директно от светлинните лъчи. Това се постига по-мощно чрез по-къси дължини на вълната на светлината, като UVC и UVB. Тъй като UVC не достига до повърхността на Земята, те основават своите изчисления за експозиция на светлина в околната среда на средно-вълновата UVB част от UV спектъра.

  "Експериментално наблюдаваното инактивиране в симулирана слюнка е над осем пъти по-бързо, отколкото би могло да се очаква от теорията", пишат Лузато-Фегиз и колеги.

  "И така, учените все още не знаят какво става", казва Лузато-Фегиз.

  Изследователите подозират, че е възможно, вместо да въздейства директно върху РНК, дългите вълни UVA да взаимодействат с молекули в тестваната среда (симулирана слюнка) по начин, който ускорява инактивирането на вируса.

  Нещо подобно се наблюдава при пречистването на отпадъчни води, където UVA реагира с други вещества, като създава молекули, които увреждат вирусите.

  Ако UVA може да се използва за борба с SARS-CoV-2, евтини и енергийно ефективни светлинни източници, със специфична дължината на вълната, могат да бъдат полезни при системите за филтриране на въздуха при относително нисък риск за човешкото здраве.

  "Нашият анализ посочва необходимостта от допълнителни експерименти за отделно тестване на ефектите от специфични дължини на светлинните вълни и състав на средата", заключава Лузато-Фегиз.

  Със способността на този вирус да остане във въздуха за дълго време, най-сигурното средство все още е социалното дистанциране и носенето на маски, където дистанцията не е възможна. Но е хубаво да знаем, че слънчевата светлина може да ни помага през топлите месеци.

  Техният анализ е публикуван в The Journal of Infectious Diseases.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 11.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
  11 апр 2021

  Случаен виц

  Последни новини