От х:

Днес в x:

8 °C

Част от ресторантите в Хасково остават затворени и след 1-ви април

  Част от ресторантьорите в Хасково няма да отворят обектите си на първи април, въпреки че вече имат официален картбланш за това в заповедта на здравния министър. В нея обаче има условие и то е, че заведенията могат да  работят само в капацитета си на откритите площи, тераси и градини, и то в работното време до 23 часа.

  На доста места около питейните заведения и тези за хранене днес имаше раздвижване и очевидна подготовка за рестарта след 24 часа.

  Други от собствениците обаче категорично няма да отворят за посетители, а ще продължат да готвят само за разнос по домовете, въпреки че имат градини. Казват, че не виждат смисъл да ги пускат в експлоатация, защото при тях основно хората се хранят вечер, а температурите все още не са толкова високи за дълъг престой на открито. За да отворят градините на ресторантите си, трябва да върнат целия си персонал -сервитьори, бармани, готвачи. В същото време се съмняват, че ще имат достатъчен оборот, за да  поддържат необходимата численост на хората си, за да предложат необходимото добро обслужване, казват собствениците на ресторантите, които остават затворени.

  В същото време заведенията за хранене, които разчитат основно на клиенти за обед, отварят. Във времето на престоя им досега персоналът е поддържан по различните икономически мерки, въведени във връзка с локдауна. Основно е ползвана мярката „Запази ме“. По данни на МТСП по нея и по мярката 75/0 в страната са изплатени 54 милиона лева за 50 000 служители работници и служители. Подпомагане от 153 милиона лева по мярката 80/20 за запазване на близо 30 000 работници е изплатено в трите сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Транспорт“ и „Туризъм“.

  Има и още е една категория заведения, чиито собственици обаче са в неведение имат или нямат право да работят от четвъртък. Става въпрос за тези обекти, които са с отваряеми нацяло стъклопакети, но имат четвърта неподвижна стена, която води към сервизните помещения, и са с покрив. Според РЗИ тези обекти не спадат към нито една от разрешените в заповедта на министъра на здравеопазването опции за работа и не трябва да отварят. От другата институция, която отговаря пряко за спазването на наложените мерки при работа в пандемия- БАБХ -Хасково, не са категорични, все още чака точни указания как ще се действа при подобен казус.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Да
   да
   17 -11
   17:27, 31 мар 2021
   но,който не отвори,да не му дават пари!той не работи по собствено желание!
   • Само коч ли дадоха или и теле?
   • Ми
    Мистър Сенко от Балкана
    5 -5
    18:17, 31 мар 2021
    Селянино, това беше S-класата на кочовете - с вити рога. Няма да намериш такива по хайван пазарите. Наложи се да го вкараме с каргото от Турция.
   • Ра
    Ракийца
    13 -3
    19:44, 31 мар 2021
    Сенко ли си, менко ли си? А ве, артик какви са тия работи, дето ги пишеш тука всеки път и ни занимаваш с личните си проблеми?
  • 2
   Ан
   Анонимен селяндур
   1 -1
   23:29, 31 мар 2021
   Хубаво няма да търся старата
  • 3
   Да
   дар
   2 -1
   00:15, 1 апр 2021
   С обувките по масите

  Хороскоп за 13.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Постепенно навлизате в добра физическа и психическа форма и желанието ви за промяна се засилва с всеки изминат ден. Това ви подтиква да насочите енергията си в позитивна насока. Няма да ви липсват възможности за развитие на потенциала, просто трябва да се мобилизирате и да действате.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Добро развитие на делата ви и приятелски сбирки, но които ще ви подскажат великолепни идеи. Други ще мислят над възможностите за бизнес, а няма да липсват и такива, които ще положат специални грижи по опазване на имуществото си. Към партньора си бъдете ведри и не го пренебрегвайте, ако някъде другаде са отнесени мислите ви.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Атмосферата на дома ще ви зарежда с добри очаквания, но и не само тя. Развитията през последните дни ще ви подтикнат към конкретни действия, свързани с предстоящо пътуване или друга делова активност. Други ще продължат с професионалната си подготовка, отдавайки значение на нови моменти в нея.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Поставяте си високи цели, които изискват последователни действия и упорство, за да стигнете до желаните резултати. Подобряване на материалното състояние за онези от вас, които не щадят времето и силите си. Бъдете добри с всички и най-вече с хората от обкръжението ви, те милеят най-много за вас. Отнесете се към предложенията им конструктивно и ще си спестите недоразумения.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С лекота ще постигате всичко, с което се захващате днес. Възползвайте се от шанса, но не злоупотребявайте с късмета си. В добра физическа форма сте, самочувствието ви е добро и това ви прави още по-витални. С доброто си настроение влияете положително и на финансовото си състояние.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Без излишна суета ще работите и придвижвате делата си в посоката, която желаете. Покажете на недоброжелателите си, че компанията им няма да ви липсва. Позитивното ви мислене ще ви помогне да неутрализирате лошите енергии покрай вас и по-бързо да приключите с нещата, които не ви носят добро настроение.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Понижено настроение и раздразнителност ще се забелязват у много от вас днес. Причините са комплексни, но като основна е липсата на трайна трудова заетост. Уморени сте от несигурността и безпаричието, но това не е причина да се отказвате от правата си. Вниквайки в подробностите, ще прецизирате всичко и ще намерите по-бързо решение на проблема си.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Развитията през последните дни влияят върху желанието ви за изяви. То се отразява положително и на духа ви, с готовност сте за повече работа, общуване и интимна отдаденост. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде значима. Не пренебрегвайте онези, които показват добрите си намерения към вас.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  При вас шансовете ви за успех в домогванията ви към вниманието и чувствата на една определена личност са твърде оскъдни. За момента запазете съществуващото положение, за да не го изгубите и него. Ще имате хубави събития, които ще разнообразят деня ви и ще ви заредят с очаквания.Не анализирайте прекалено много нещата, защото ще изгубите очарованието на мига.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Служебни ангажименти ще запълнят времето на много от вас. Но най-добре ще се почувствате, ако използвате деня за почивка и не мислите за проблемите. Можете да сте полезни и на други, не отказвайте съдействието си. Допирът с природата и чистият въздух ще ви се отразят добре и ще мобилизират силите ви.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще инициирате срещи с хора, които биха ви помогнали да се справите по-добре с проекта, над който работите. Финансовите ви проблеми ще намерят решението си и с подкрепата на добре подбрани приятели, намерете пътя към тях. Ще преборите стреса с релаксиращи масажи, спортни занимания или в компанията на любим човек.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предстоят ви важни промени в личен план. Преценете добре приоритетите си и не се колебайте да действайте. Не обръщайте внимание на пренебрежението от страна на близките си. Съвсем скоро всичко ще се промени в желаната от вас насока. Със своята проницателност и интуиция вие успявате да достигнете до скрити за другите детайли, които трябва да използвате.
  13 апр 2021
  Последни новини