От х:

Днес в x:

Част от ресторантите в Хасково остават затворени и след 1-ви април

    Част от ресторантьорите в Хасково няма да отворят обектите си на първи април, въпреки че вече имат официален картбланш за това в заповедта на здравния министър. В нея обаче има условие и то е, че заведенията могат да  работят само в капацитета си на откритите площи, тераси и градини, и то в работното време до 23 часа.

    На доста места около питейните заведения и тези за хранене днес имаше раздвижване и очевидна подготовка за рестарта след 24 часа.

    Други от собствениците обаче категорично няма да отворят за посетители, а ще продължат да готвят само за разнос по домовете, въпреки че имат градини. Казват, че не виждат смисъл да ги пускат в експлоатация, защото при тях основно хората се хранят вечер, а температурите все още не са толкова високи за дълъг престой на открито. За да отворят градините на ресторантите си, трябва да върнат целия си персонал -сервитьори, бармани, готвачи. В същото време се съмняват, че ще имат достатъчен оборот, за да  поддържат необходимата численост на хората си, за да предложат необходимото добро обслужване, казват собствениците на ресторантите, които остават затворени.

    В същото време заведенията за хранене, които разчитат основно на клиенти за обед, отварят. Във времето на престоя им досега персоналът е поддържан по различните икономически мерки, въведени във връзка с локдауна. Основно е ползвана мярката „Запази ме“. По данни на МТСП по нея и по мярката 75/0 в страната са изплатени 54 милиона лева за 50 000 служители работници и служители. Подпомагане от 153 милиона лева по мярката 80/20 за запазване на близо 30 000 работници е изплатено в трите сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Транспорт“ и „Туризъм“.

    Има и още е една категория заведения, чиито собственици обаче са в неведение имат или нямат право да работят от четвъртък. Става въпрос за тези обекти, които са с отваряеми нацяло стъклопакети, но имат четвърта неподвижна стена, която води към сервизните помещения, и са с покрив. Според РЗИ тези обекти не спадат към нито една от разрешените в заповедта на министъра на здравеопазването опции за работа и не трябва да отварят. От другата институция, която отговаря пряко за спазването на наложените мерки при работа в пандемия- БАБХ -Хасково, не са категорични, все още чака точни указания как ще се действа при подобен казус.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Да
      да
      17 -11
      17:27, 31 мар 2021
      но,който не отвори,да не му дават пари!той не работи по собствено желание!
      • Само коч ли дадоха или и теле?
      • Ми
        Мистър Сенко от Балкана
        5 -5
        18:17, 31 мар 2021
        Селянино, това беше S-класата на кочовете - с вити рога. Няма да намериш такива по хайван пазарите. Наложи се да го вкараме с каргото от Турция.
      • Ра
        Ракийца
        13 -3
        19:44, 31 мар 2021
        Сенко ли си, менко ли си? А ве, артик какви са тия работи, дето ги пишеш тука всеки път и ни занимаваш с личните си проблеми?
    • 2
      Ан
      Анонимен селяндур
      1 -1
      23:29, 31 мар 2021
      Хубаво няма да търся старата
    • 3
      Да
      дар
      2 -1
      00:15, 1 апр 2021
      С обувките по масите
    Последни новини