От х:

Днес в x:

20 °C

Над 4 милиона хектара гори са унищожени по света през 2020 г.

Горите на планетата изчезват с бързи темпове, предупредиха учени, цитирани от Фондация "Томсън Ройтерс" и АФП.

През 2020 г. са били унищожени 4,2 милиона хектара гори - това се равнява на територията на Нидерландия, сочат данни на Глобал Форест Уоч и университета на Мериленд.

"През 2020 г. трябваше да се отчетат резултати по всички международни договорености и ангажименти за опазване на горите...а всъщност наблюдаваме, че нещата се движат в погрешна посока", каза Микаела Вайс, мениджър на проекти в програмата за наблюдение на горите Глобал Форест Уоч на базирания във Вашингтон "Уърлд ризорсис инститют".

През 2020 г. група водещи световни брандове трябваше вече да са преминали на използване само на устойчиво произведени продукти, а над 200 държави, компании и екоорганизации бяха поели ангажименти да намалят поне наполовина унищожаването на горите, но нищо от това не се случи.

"Безмилостният темп" на унищожаване на горите в тропиците "определено ни тревожи", каза Вайс за Фондация "Томсън Ройтерс".

Изсичането на горите влияе силно върху глобалните цели за ограничаване на климатичните промени, тъй като дърветата абсорбират около една трета от въглеродните емисии, произвеждани по света.

По данни на американския неправителствен институт загубите на първични гори, регистрирали рекордно високи стойности през 2016 г. и 2017 г., са с около 12 на сто по-високи през 2020 г. в сравнение с предходната 2019 г. Това се равнява на годишните въглеродни емисии от 570 милиона автомобила - почти два пъти повече от регистрираните автомобили в САЩ.

Горските пожари, разширяването на селското стопанство, дърводобивът, минната индустрия и нарастването на населението също стимулират унищожаването на горите, смятат учените.

Страните с най-големи загуби на гори за миналата година са Бразилия, Демократична република Конго и Боливия, сочат данни на института.

В Азия се отчита напредък, като Индонезия - най-големият производител на палмово масло и страната с третата по големи в света тропическа гора, слиза от трето на четвърто място по унищожаване на горски масиви. Смята се, че това е резултат от правителствената политика, включваща мораториум върху разчистването на първични гори и замразяване на разрешителните за палмови плантации.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ка
  Капитализъм
  2 0
  15:36, 31 мар 2021
  Свиквайте. Първо природата. После и хората. Щото ще пречат

Видеа по темата

Хороскоп за 10.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще отделите повече време на проблем, за който не сте подозирали, че може да се появи. Проявете разбиране и към нуждите на близък човек, помогнете му. Финансови придобивки ще дойдат тъкмо навреме и ще подпомогнат намеренията ви за ремонти или предстоящо пътуване. Не предизвиквайте никого днес, бъдете по-отстъпчиви.
10 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Имате реален поглед върху събитията около вас, но освен това е нужно и да се действа. Ще постигнете повече, ако разумно разпределяте енергията си и не се хвърляте в излишни посоки, гарантиращи ви само умора. Нова любов ще вълнува някои от вас. Поне за сега запазете за себе си това хубаво чувство и не го обсъждайте с никого.
10 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Моментът е подходящ да проявите твърдост и да действате безкомпромисно. Имате увереност в себе си, че действате правилно, остава само да я превърнете в действие. Не се колебайте - шансовете са на ваша страна. Резултатите ще впечатлят дори и вас. Помислете за бъдещи начинания. Откриват ви се много възможности в тази насока.
10 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
През днешния ден бъдете достатъчно внимателни, не говорете неща, които можете да премълчите. Не е изключено някой от обкръжението ви съзнателно да ви въвлече в конфликтна ситуация. Добри новини ще разведрят настроението ви и ще ви посветят в нови за вас начинания. Следвайте своя вътрешен глас.
10 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Хвърлете цялата си енергия в делата, които движите.Успехът си заслужава усилията. Ако успеете да заинтригувате и по-висшестоящи - тогава триумфът ви ще бъде пълен.
10 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
10 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви емоционално наситен ден сред приятна компания. Настроени сте доста купонджийски и без съмнение се чувствате добре на всяко място. Имате нужда от разтоварване, затова използвайте отдаващият ви се случай. Успехи сред противоположния пол ще ви накарат да се чувствате още по-добре. Не се колебайте да предприемете първата стъпка.
10 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще събудите интереса на околните. Не всичко ще бъде по вкуса ви, но не си разваляйте настроението. Делата ви се развиват добре и вие много скоро ще го усетите. Имате възможността да започнете работа по проект, който отдавна ви привлича.
10 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Бъдете сигурни, че ако поговорите спокойно с близък човек за онова, което ви тревожи, ще се почувствате значително по-добре.
10 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
10 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
10 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори плановете ви за деня не включват делова активност ще се наложи да я проявите. Възможността, която ви се открива не е за изпускане и със сигурност ще съжалявате, ако не се възползвате по най-добрия начин. Ранния следобед ви очаква приятна изненада, този път свързана с интересуваща ви личност.
10 май 2021
Последни новини