От х:

Днес в x:

8 °C

Баритонът Жельо Минчев – от Хасково до Виена

  OЖельо Минчев е сред основателите на Оперната дружба в България. Началото е поставено на 18 октомври 1908 г. с изпълнение на отделни сцени. Минчев участва в първото българско оперно представление с партия на граф ди Луна от операта „Трубадур”. Три години по-късно се изявява в ролята на граф Алмавива в „Сватбата на Фигаро”, следват Валентин във „Фауст”, Евгений Онегин в едноименната опера, Амонасро в „Аида”.

  За пътят му от Хасково до големите световни сцени, разказва в публикацията си историкът Милен Вълчев от РИМ-Хасково

  През 1928 г. Минчев напуска операта, за да се впусне в едно ново предизвикателство. Той тръгва на продължителни концертни турнета из България, за да изпълнява със забележително майсторство народни песни. Композиторът Добри Христов обработва специално за хасковеца много фолклорни песни и дебело подчертава: „За Желю Минчев, друг да не ги пее без разрешение”.

  Минчев се проявява и като отличен оперен педагог. Той работи в продължение на две години с първия български оперен певец получил световна популярност – Тодор Мазаров. По негово настояване възпитаникът му се явява на конкурс за първи тенор на Виенската опера. Лично председателят на журито, световноизвестният диригент Бруно Валтер се спира на Мазаров като най-подходящ да заеме вакантното място на артист във Виенската опера. През 1938 г. Жельо Минчев също се мести в столицата на днешна Австрия. Като оперен педагог той е натоварен да помага на водещите певци на Виенската опера да постигнат максималните възможности на гласовите си. Жельо Минчев до края на живота си живее в чужбина, но и не къса връзките с родината си. Често е канен за различни юбилеи, свързани с българското оперно изкуство. През 1970 г. получава званието „заслужил артист”. Ето и още няколко щрихи от неговия не лек живот.

  Желю Минчев е роден в Хасково по нов стил на 30 март 1888 г. в семейството на Михаил и Елисавета Минчеви. Баща му е известен революционер. Един от сподвижниците на Васил Левски в Хасково. След участието му в неуспешен опит за убийството на хаджи Ставри Примо – предводител на гъркоманите в Хасково, Михаил Минчев е заточен през 1876 г. в Диарбекир. Той обаче успява да избяга заедно със Стоян Заимов. Взема дейно участие в Руско-турската освободителна война като разузнавач, ранен е в боевете при Шипка. След Освобождението става първия кмет на Хасково. Умира през 1891 г., едва на 38 години. „Първата мелодия, която научих беше траурния марш, изпълняваше го военната музика при погребението му”, разказва в спомените си Желю Минчев.

  Учи в хасковското петокласно училище. Нито е сред отличниците, нито е сред най-примерните. Често е наказван заради пререкания с учителите и нарушаване на дисциплината. Затова пък винаги го канят да пее на ученическите вечеринки. Малкият Жельо бил много стеснителен. Много се вълнувал, когато трябвало да излезе на сцената, но щом запеел, се успокоявал. Публиката го награждавала с ръкопляскания и възгласи „Браво, Жельо!”, а той засрамен бягал да се скрие зад кулисите, без дори да се поклони.

  Заради тежкото положение на семейството, когато е 12-годишен решават да го запишат във военното училище в София. На изпитите е придружен от вуйчо си, който живее в столицата. Първоначално момчето от Хасково е прието, но когато отиват отново да проверят списъка се оказва, че направена корекция. На мястото на Жельо е вписано името на дете на офицер.

  Момчето обаче отказва да се върне в родния си град. Притеснява се, че учениците ще му се смеят. Вуйчо му го записва в софийска гимназия. Като повечето момчета от онова време той мечтае да се бори за свободата на поробените българи, останали под османска власт. Едва 16-годишен неговото желание се сбъдва. Включен е в четата на войводата Кочо Молеров от Банско, която заминава за Македония. Четата се прибира в България в началото на 1905 г., а Минчев трябва да навакса пропуснатото си образование.

  След като завършва гимназията, той се записва в наскоро откритото музикално училище, в класа по пеене на Димитър Попиванов. Продължава със следването си в чужбина. Заминава за Женева, където се среща с Асен Златаров. Двамата са братовчеди и по съвет на по-големия Асен се записва в Женевската консерватория.

  Заради основаването на Оперната дружба се връща в България. След основаването й и първите оперни изяви, младият Жельо Минчев прави първата си обиколка из страната заедно с Тодор Хаджиев. Двамата изпълняват народни песни. След турнето през 1909 г. маестро Георги Атанасов го кани да изпълни ролята на Борислав в едноименната опера по едноименното произведение на Иван Вазов. Композиторът казва следното на младия артист: „Тази роля е за вашия глас. Когато пишех операта, имах предвид, че вие ще пеете ролята на Борислав.” Премиерата в „Оперната дружба” е на 4 (17 март – н. ст.) март 1911 г. „Месеци наред мизерствувах в София и се явих неразположен на премиерното представление”, разказва години по-късно Жельо Минчев пред музикалния историк Петко Тихолов.

  Директорът на Лионската опера го кани за първи баритон. Българинът обаче гордо му отговаря, че в България вече има опера, на която е член и му отказва. Малко по-късно хасковецът изоставя сцената, за да се включи в Балканската война. Той се записва доброволец в четата на Михаил Герджиков, която събира разузнавателни сведения за придвижването на турските войски в Тракия. Четниците участват и в отбиването на десанта при Василико (днес Царево). След подписването на примирието Минчев се записва доброволец в хасковския 10-ти Родопски полк.

  След войните Минчев отново се качва на сцената. През 1925 година в един от частните театри в София е представена новата българска опера „Цвета”. Маестро Атанасов е поканил Жельо Минчев за ролята на Дуко. Следват десетилетия, отдадени на оперното изкуство.

  Жельо Минчев умира през 1972 година.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ви
   Виж ти!
   9 -2
   16:28, 30 мар 2021
   Виж ти! Каква кариера и какви успехи. За този човек май почти никой не е чувал в Хасково.

  Още новини

  Хороскоп за 13.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Постепенно навлизате в добра физическа и психическа форма и желанието ви за промяна се засилва с всеки изминат ден. Това ви подтиква да насочите енергията си в позитивна насока. Няма да ви липсват възможности за развитие на потенциала, просто трябва да се мобилизирате и да действате.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Добро развитие на делата ви и приятелски сбирки, но които ще ви подскажат великолепни идеи. Други ще мислят над възможностите за бизнес, а няма да липсват и такива, които ще положат специални грижи по опазване на имуществото си. Към партньора си бъдете ведри и не го пренебрегвайте, ако някъде другаде са отнесени мислите ви.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Атмосферата на дома ще ви зарежда с добри очаквания, но и не само тя. Развитията през последните дни ще ви подтикнат към конкретни действия, свързани с предстоящо пътуване или друга делова активност. Други ще продължат с професионалната си подготовка, отдавайки значение на нови моменти в нея.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Поставяте си високи цели, които изискват последователни действия и упорство, за да стигнете до желаните резултати. Подобряване на материалното състояние за онези от вас, които не щадят времето и силите си. Бъдете добри с всички и най-вече с хората от обкръжението ви, те милеят най-много за вас. Отнесете се към предложенията им конструктивно и ще си спестите недоразумения.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С лекота ще постигате всичко, с което се захващате днес. Възползвайте се от шанса, но не злоупотребявайте с късмета си. В добра физическа форма сте, самочувствието ви е добро и това ви прави още по-витални. С доброто си настроение влияете положително и на финансовото си състояние.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Без излишна суета ще работите и придвижвате делата си в посоката, която желаете. Покажете на недоброжелателите си, че компанията им няма да ви липсва. Позитивното ви мислене ще ви помогне да неутрализирате лошите енергии покрай вас и по-бързо да приключите с нещата, които не ви носят добро настроение.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Понижено настроение и раздразнителност ще се забелязват у много от вас днес. Причините са комплексни, но като основна е липсата на трайна трудова заетост. Уморени сте от несигурността и безпаричието, но това не е причина да се отказвате от правата си. Вниквайки в подробностите, ще прецизирате всичко и ще намерите по-бързо решение на проблема си.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Развитията през последните дни влияят върху желанието ви за изяви. То се отразява положително и на духа ви, с готовност сте за повече работа, общуване и интимна отдаденост. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде значима. Не пренебрегвайте онези, които показват добрите си намерения към вас.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  При вас шансовете ви за успех в домогванията ви към вниманието и чувствата на една определена личност са твърде оскъдни. За момента запазете съществуващото положение, за да не го изгубите и него. Ще имате хубави събития, които ще разнообразят деня ви и ще ви заредят с очаквания.Не анализирайте прекалено много нещата, защото ще изгубите очарованието на мига.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Служебни ангажименти ще запълнят времето на много от вас. Но най-добре ще се почувствате, ако използвате деня за почивка и не мислите за проблемите. Можете да сте полезни и на други, не отказвайте съдействието си. Допирът с природата и чистият въздух ще ви се отразят добре и ще мобилизират силите ви.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще инициирате срещи с хора, които биха ви помогнали да се справите по-добре с проекта, над който работите. Финансовите ви проблеми ще намерят решението си и с подкрепата на добре подбрани приятели, намерете пътя към тях. Ще преборите стреса с релаксиращи масажи, спортни занимания или в компанията на любим човек.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предстоят ви важни промени в личен план. Преценете добре приоритетите си и не се колебайте да действайте. Не обръщайте внимание на пренебрежението от страна на близките си. Съвсем скоро всичко ще се промени в желаната от вас насока. Със своята проницателност и интуиция вие успявате да достигнете до скрити за другите детайли, които трябва да използвате.
  13 апр 2021
  Последни новини