От х:

Днес в x:

ВМРО: Постигнатото в управлението ни дава повод за самочувствие

Изминалите четири години бяха пълни с предизвикателства и много работа.

Ние не просто участвахме във властта, не просто посрещахме трудностите и работихме добре, ние поставихме начало на сериозни промени в много жизнено важни сфери.

Ние се опълчихме на инерцията и на натрупаните от десетилетия негативни тенденции и започнахме да ги преодоляваме.

Поставяхме си високи цели и търсехме диалог, дори когато водещи политически личности и институции не искаха да си говорят.

Често бяхме коректив на управлението, тъй като опозицията действаше деструктивно. Продължаваме да вярваме, че само националното единство и следването на възрожденските идеали могат да превърнат страната ни в богата и преуспяваща. По този път направихме само първите крачки.

След нашето участие в управлението България е по-независима, по-бранеща националните си интереси и по-вярна на духовните традиции, които ни правят българи!

Доходите

Преодоляхме философията на постната пица и в три поредни години осигурихме ръст на доходите от над 10%. Повишавахме ежегодно минималната работна заплата, като мярка в полза на работещите бедни, за да достигне от 510 лв. в началото на мандата до 650 през 2021 г. В някои сектори заплатите се удвоиха (образование), в други ръстът бе далеч над 40% - сигурност, здравеопазване и др. Пенсиите също бяха актуализирани, като минималната е увеличена от 168 на 300 лв. С оглед пандемията бяха осигурени и допълнителни плащания по 50 лв. на всеки пенсионер. Постигнахме подпомагане за всички пенсионери под линията на бедност. Наясно сме, че този подход не се харесва на мнозина, но за нас първостепенна е задачата да преодолеем мизерията сред възрастните хора, които са се пенсионирали с необходимия трудов стаж. Неслучайно предложихме специален Закон за защита правата и интересите на възрастните хора, чрез който въвеждаме и социално подпомагане до линията на бедност. Преизчисляването на пенсиите е следваща цел, която си поставяме за 2021 г.

За нас като Патриоти от особено значение са успехите на каузи, които изработихме ние:

За ВМРО каузата на българщината в Македония винаги е била водеща. Подкрепихме договора за приятелство и добросъседство. Република Северна Македония стана член на НАТО, с което посоката на развитие на страната става необратима – отдалечаване от сръбско-руската орбита. Същевременно с това, чрез участието си в управлението, успяхме да наложим курс, нетърпящ историческите фалшификации и антибългарската кампания на Скопие. Бяхме генератор на безпрецедентен политически консенсус и въпреки външния натиск спряхме преговорите на РС Македония за ЕС. Вярваме, че е въпрос на време измислената теза на македонизма да ерозира и да бъде възстановена историческата истина за българския произход на населениeто там. За пропагандиране на истината, подпомогнахме дейността на Македонския научен институт и Българското сдружение на родовете от Македония;

Използвахме председателството на ЕС за придобиване на ново влияние в Западните Балкани и прекият резултат от упоритата работа на ВМРО е признаването на статута на национално малцинство на българите в Албания, а подобни усилия полагаме и за Косово, където нещата също се развиват добре. Подпомогнахме училища в Гора, Преспа и Голо Бърдо със средства за ремонтни дейности, литература, ИТ пособия, включително и със защитни материали срещу борбата с коронавируса;

Подкрепяхме българската общност в Западните покрайнини, дори успяхме да създадем нови организации на българите там, увеличихме държавната подкрепа за тях и се противопоставихме на намесата на Р Сърбия в изборите за Съвет на българското национално малцинство, включително и чрез сезиране на Съвета на Европа. Подпомогнахме Културно-информационния център, училища, църкви и благотворителни инициативи;

Защитихме българите в Украйна, когато бяха заплашени от административно раздробяване и асимилация;

Осигурихме по-високи стипендии и по-голяма бройка за студентски прием и докторантски програми на наши съотечественици от традиционната диаспора;

Спряхме Истанбулската конвенция и така защитихме традиционните български ценности и семейство;

България не подписа Глобалния пакт за миграцията, който можеше да създаде легални предпоставки за икономическото преселение на милиони от Близкия изток и Африка;

Блокирахме ратификацията на СЕТА и запазихме България от проникване на ГМО.

Българската армия

С встъпването в длъжност на министър Красимир Каракачанов започна цялостна реорганизация на сектора, основана на принципа, че за изграждането на боеспособна армия е необходима съвременна техника, обучен състав и мотивирани военнослужещи. В тези три направления беше изготвен и Стратегическият план за отбраната.

Интересът на младите хора към армията нарасна. Това се случи благодарение на мащабната кампания на МО „Бъди войник“. Тя допринесе за издигане на имиджа на военната професия и привлече вниманието на обществеността към необходимостта от изграждане на силна и боеспособна армия в защита на Отечеството.

С целия комплекс от мерки беше преобърната тенденцията за намаляване на числения състав на армията и големият некомплект започна постепенно да се преодолява, като в последната година имаме вече положителна тенденция, т.е. броят на постъпилите на военна служба е по-голям от броя на напусналите.

С приетите по наше предложение промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ), всеки български гражданин до 40 г., по негово желание, може да служи във въоръжените сили за срок до 6 месеца. Доброволната военна служба е първа стъпка за възстановяване мобилизационните възможности на армията ни с цел гарантиране националната сигурност.

В борба за правата на гражданите и потребителя срещу банки, ЧСИ-та, колектори, монополи

Нашата голяма битка в полза на обикновените хора беше приемането на Закон, който да сложи край на фигурата „доживотен длъжник“. България е сред малкото държави в ЕС, която няма законодателна защита при задлъжнялост на физическите лица, и това е проблем, за който се говори от години. В момента се очаква бум на длъжници заради коронавируса.

Внесохме заедно с партньорите си ЗИД на Закона за задълженията и договорите за приемане на 10-годишна абсолютна давност. Законът не дава специална процедура за закрила, но прави невъзможно принудителното изпълнение срещу длъжници повече от 10 години след изискуемостта. Той беше единодушно подкрепен в залата на Народното събрание и ще облекчи съдбата на стотици хиляди българи, когато влезе в сила след 6-месечния преходен срок.

Внесохме и Закона за защита на физическите лица при неплатежоспособност (т.нар. „частен фалит“), с който създаваме защита за всеки длъжник, който има едно или повече парични задължения с общ размер до 200 000 лв., не може да ги обслужва и предостави на разположение на кредиторите си за удовлетворяване на вземанията им цялото си имущество и бъдещите доходи за пет години, с изключение на несеквестируемите вещи и доходи.

Административният и корпоративен произвол също бе във фокуса на нашите усилия. Ние внесохме изменения в Закона за устройство на територията, който да спре рекета на комуналните дружества, които превръщат в истинско мъчение присъединяването на потребителя. Сега това става на едно гише в общината, а дружествата са длъжни да съгласуват служебно и безплатно проектите.

В закона за енергетиката прокарахме поправки, които задължават ЕРП-тата да закупуват или заплащат ползването на съоръжения, които не са техни. Ние сме съавтори и на промените в Административно-процесуален кодекс и съответно въвеждането на мълчаливото съгласие като принцип, облекчаващ гражданите и бизнеса.

БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Последни новини