От х:

Днес в x:

18 °C

Излиза новата сатирична книга на д-р Драгомир Мирчев „Под чучура“ с авторски карикатури

  Третата сатирична книга на д-р Драгомир Мирчев е вече в печат. „Под чучура“ включва текстове и авторски карикатури на д-р Мирчев.

  „Голяма част от хората в България са под чучура и заглавието на книгата е една метафора на това“, коментира авторът.

  Новата му книга е доста обемна и съдържа няколко части, които са тематично и сюжетно обособени. Първата от тях е цикъл епиграми, разделени на подчасти със заглавия: „Политически епидраки“, „Синекуриада“, „Без макиаж“ и „Survival*“.

  Втората част на книгата е отредена за сатирични миниатюри, изредени в циклите: „Гномостишия“, „Перифрази“,“Рециклати“ ,„Залъчета“. В „Под чучура“ са включени още „Мини басни“, „Житейски наръчник“ и „Блиц портрети“.

  Другият голям цикъл в книгата съдържа сатирични стихотворения, като „Въпросът на въпросите“:

  Кой да води бащина дружина?

  Мераклиите - мнозина!

  Всичките са баш юнаци -

  на калпаци с лъвски знаци.

  Силни, бойни, дръзки, смели,

  ала тъй са се навели,

  че куражът може да им втаса

  я на мач, във фейса и на маса.

  Бащина дружина кой да води?

  Дал калпаци Бог, а няма воеводи.


  Четвъртият  раздел в новата сатирична книга на д-р Мирчев е с афоризми, систематизирани под заглавията: „Фитилчета“, „Камъчета в блатото“ и „Новодумки“.

  „Керванът си лае, а кучетата си крадат“, е една от новодумките, а също и:„ Педя човек, лакът комат“, „Куче влачи държавни погачи“, „От много крадене глава не боли“,“Докато факторите проговорят, фактите ни разказаха играта“.

  Сатирата в „Под чучура“ допълват и 14-те авторски карикатури на д-р Мирчев, някои от тях осмиващи работата на българските депутати.

  „Приех тази книга, като поредното предизвикателство, благодарение на което се върнах и в периода си на рисуване. Сега ми предстои и работа с живопис. Имам недовършени 50-60 картини, започнати в миналото, които ще приключа.“, споделя авторът.

  Новата му книга ще е втора негова авторска проява за 2021 година. Д-р Драгомир Мирчев е един от авторите, включени в сборника „Законите на Мърфи в ефир“, издание с участието на БНР. В него той е и съавтор на част от карикатурите заедно с Димитър Атанасов.


   

  * оригиналното изписване на думата от автора

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ви
   Вино от глухарче
   7 -4
   18:44, 29 мар 2021
   Някои си плащат за реклама на други им правят реклама без да го желаят!
  Последни новини