От х:

Днес в x:

Двама преболедували Ковид дариха кръв в Хасково, три заявки днес от болницата в Димитровград

Двама са дарителите на кръв за извличането на реконвалесцентната плазма в Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ-Хасково.

Отделението се включи още в началото на декември в кампанията "Дари плазма! Спаси трима!".

Имало е и други преболедували коронавирусната инфекция и пожелали да дарят кръв от региона, но само двамата са отговаряли на условията за това, поясни началничката на структурата д-р Балина Бозова.

В местния кръвопреливен център се прави стандартно взимане на кръв от преболедували вируса пациенти два пъти седмично -всеки понеделник и четвъртък от 7,30 до 9,30 часа. Самото извличане на реконвалесцентната плазма чрез плазмофереза става Районния център за трансфузионна хематология в Пловдив. От един доброволец в Хасково се взима по едно сакче кръв, като след преработката в Пловдив се получава също едно сакче плазма, което се връща обратно в Хасково за нуждите на тукашните болници, припомни д-р Бозова. Въпреки това от Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ-Хасково успяват да покриват заявките засега.

Днес е имало три заявки за осигуряване на реконвалесцентна плазма, която се прилага за болни от коронавирусна инфекция. Плазмата е поискана от Многопрофилната болница в Димитровград. И трите заявки са покрити, посочи д-р Бозова.

За желаещите от региона да дарят кръв за извличането на реконвалесцентна плазма тя припомни, че трябва да са минали 40 дни от положителния им PCR тест, и 28 дни от оздравяването им. Като за по-тежко изкаралите вируса е по-добре да изчакат повече време докато се възстановят и тогава да даряват.

Дарителите трябва да са на възраст между 18 и 65 години, да са здрави в момента на кръводаряването, да не взимат медикаменти и да отговарят на общите изисквания за кръводарител.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини