От х:

Днес в x:

11 °C

14 екипа на РИК и 18 на Информационно обслужване на терен в нощта на изборите за прием на протоколите от СИК

  Районната избирателна комисия проведе днес обучение на членовете на секциите в Хасково, Димитровград и Симеоновград за участието им в парламентарния вот на 4-ти април. Заради ситуацията със здравната криза, за първи път инструктажът се прави през интернет.

  Председателката на РИК-Хасково Венелина Тенчева, заместник-председателката Татяна Пальова и Веселин Челебиев се включиха с разяснения по провеждането на вота и попълването на протоколите към членовете от секциите в Хасково през платформата ZOOM тази сутрин.

  По време на онлайн обучението беше наблегнато на описването на протоколите в секциите, в които гласоподавателите от региона ще имат право да гласуват и на хартиен носител, и с машина. А на предстоящия вот СИКовете в региона, в които ще може да се прави избор за машинен или ръчен вот, са три пъти и половина повече от тези на изборите през 2019 година. 347 машини ще бъдат разпределени в СИК в региона на Хасково за настоящите избори за на народни представители. Те се очакват да бъдат получени през нощта в събота, на трети април, и разпределени по секциите.

  Машините ще бъдат разположени във всички Секционни избирателни комисии, в които има над 299 избиратели.

  Всеки вот, който бъде упражнен през машината през целия ден във всяка секция, освен че ще излиза на хартиена разписка, която ще се събира в специална кутия, ще се отчита и на флашка. При отчитането на общия протокол в РИК, информацията от флашката ще се се проконтролира през устройствата на екипите на Информационно обслужване и ще се засича с въведеното от оператора от хартиения протокол.

  На обучението беше обяснено, че ако поради някаква причина гласоподавателят допусне грешка при попълването на бюлетината си и сигнализира затова пред комисията преди да е упражнил вота си, то той може да получи още само допълнителна бюлетина.

  Изборният ден ще бъде закрит традиционно в 20 часа. С час може да бъде удължен той, ако има чакащи пред секциите в този час. Тогава председателят на СИК ще събере всички лични карти на хората пред секцията и само намиращи се в този момент там ще могат да гласуват в следващите 60 минути.

  След приключване на работата по протоколите, СИКовете ще ги предават в РИК под строга организация и всички мерки за сигурност на здравето им.

  14 екипа на РИК и 18 на Информационно обслужване ще са разположени на игралния терен в зала „Дружба“.

  Протоколите там трябва да бъдат предадени от председателят, заместник-председателят и секретарят на секционната избирателна комисия.

  Председателят ще осъществява близкия контакт с екипите в РИК, а за останалите двама членове на съответната секционна комисия ще бъдат поставени столове на разстояние, но срещу съответния контролиращ екип, за да имат те визуален контакт с него. Те ще бъдат привиквани при необходимост за уточнение и за крайното разписване на протокола.

  Останалите екипи на секциите, които пристигат, ще влязат в залата под номер и ще бъдат разполагани на местата за зрители. Те ще бъдат отделени от екипите на терен на РИК чрез плътна завеса.

  Точният брой на СИКовете в региона на Хасково към този момент все още не е ясен, тъй като подвижните секционни избирателни комисии, в които ще гласуват карантининираните и тези в Ковид отделенията, ще бъда определени окончателно в края на следващата работна седмица. Но по губи сметки, заедно с подвижните секции за хората с увреждания и с тези, които ще се образуват в лечебните заведения и ареста, се очаква броят на СИК в региона да надхвърли 500.

  Срокът, в който РИК трябва да предаде протоколите си пред ЦИК според Изборния кодекс, е 48 часа, след приключване на изборния ден на 4-ти април. Очаква се обаче на 80 % от протоколите да имат нужда от поправка.

  „Ще гледаме да се вместим в този срок , въпреки че това е много оптимистично при провеждането на тези избори, заради тежките процедури при описването на протоколите от СИК, които имат да преброят, нанесат и съберат над 700 числа, и засичането им при нас в РИК.“, коментира председателката на РИК- Веселина Тенчева. Ако това обаче не се случи в рамките на две денонощия, ще се работи до приключване на цялата процедура. Но за това от Централната избирателна комисия трябва да излязат с допълнително решение.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ап
   АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ 04.04
   13 -6
   15:42, 27 мар 2021
   Делян суджука - на форуком-ци ****** - пуска клип-че-та ..... Не смее да излезе да се порадва на народна любоф
   • Единственото решение е да се обесят гербаджите и България да се освободи от тези гадове
  • 2
   Лгбт клуб "хасковски журналист"
  • 3
   Вс
   Всичко е платено
   7 -4
   19:28, 27 мар 2021
   Тези лели какво се превземат пред тези машини. ГЕРБ вече започна да купува гласове. Целият вот , ще е фалшифициран , с купени гласове , и преправени протоколи.

  Хороскоп за 10.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
  10 апр 2021
  Последни новини