От х:

Днес в x:

14 екипа на РИК и 18 на Информационно обслужване на терен в нощта на изборите за прием на протоколите от СИК

    Районната избирателна комисия проведе днес обучение на членовете на секциите в Хасково, Димитровград и Симеоновград за участието им в парламентарния вот на 4-ти април. Заради ситуацията със здравната криза, за първи път инструктажът се прави през интернет.

    Председателката на РИК-Хасково Венелина Тенчева, заместник-председателката Татяна Пальова и Веселин Челебиев се включиха с разяснения по провеждането на вота и попълването на протоколите към членовете от секциите в Хасково през платформата ZOOM тази сутрин.

    По време на онлайн обучението беше наблегнато на описването на протоколите в секциите, в които гласоподавателите от региона ще имат право да гласуват и на хартиен носител, и с машина. А на предстоящия вот СИКовете в региона, в които ще може да се прави избор за машинен или ръчен вот, са три пъти и половина повече от тези на изборите през 2019 година. 347 машини ще бъдат разпределени в СИК в региона на Хасково за настоящите избори за на народни представители. Те се очакват да бъдат получени през нощта в събота, на трети април, и разпределени по секциите.

    Машините ще бъдат разположени във всички Секционни избирателни комисии, в които има над 299 избиратели.

    Всеки вот, който бъде упражнен през машината през целия ден във всяка секция, освен че ще излиза на хартиена разписка, която ще се събира в специална кутия, ще се отчита и на флашка. При отчитането на общия протокол в РИК, информацията от флашката ще се се проконтролира през устройствата на екипите на Информационно обслужване и ще се засича с въведеното от оператора от хартиения протокол.

    На обучението беше обяснено, че ако поради някаква причина гласоподавателят допусне грешка при попълването на бюлетината си и сигнализира затова пред комисията преди да е упражнил вота си, то той може да получи още само допълнителна бюлетина.

    Изборният ден ще бъде закрит традиционно в 20 часа. С час може да бъде удължен той, ако има чакащи пред секциите в този час. Тогава председателят на СИК ще събере всички лични карти на хората пред секцията и само намиращи се в този момент там ще могат да гласуват в следващите 60 минути.

    След приключване на работата по протоколите, СИКовете ще ги предават в РИК под строга организация и всички мерки за сигурност на здравето им.

    14 екипа на РИК и 18 на Информационно обслужване ще са разположени на игралния терен в зала „Дружба“.

    Протоколите там трябва да бъдат предадени от председателят, заместник-председателят и секретарят на секционната избирателна комисия.

    Председателят ще осъществява близкия контакт с екипите в РИК, а за останалите двама членове на съответната секционна комисия ще бъдат поставени столове на разстояние, но срещу съответния контролиращ екип, за да имат те визуален контакт с него. Те ще бъдат привиквани при необходимост за уточнение и за крайното разписване на протокола.

    Останалите екипи на секциите, които пристигат, ще влязат в залата под номер и ще бъдат разполагани на местата за зрители. Те ще бъдат отделени от екипите на терен на РИК чрез плътна завеса.

    Точният брой на СИКовете в региона на Хасково към този момент все още не е ясен, тъй като подвижните секционни избирателни комисии, в които ще гласуват карантининираните и тези в Ковид отделенията, ще бъда определени окончателно в края на следващата работна седмица. Но по губи сметки, заедно с подвижните секции за хората с увреждания и с тези, които ще се образуват в лечебните заведения и ареста, се очаква броят на СИК в региона да надхвърли 500.

    Срокът, в който РИК трябва да предаде протоколите си пред ЦИК според Изборния кодекс, е 48 часа, след приключване на изборния ден на 4-ти април. Очаква се обаче на 80 % от протоколите да имат нужда от поправка.

    „Ще гледаме да се вместим в този срок , въпреки че това е много оптимистично при провеждането на тези избори, заради тежките процедури при описването на протоколите от СИК, които имат да преброят, нанесат и съберат над 700 числа, и засичането им при нас в РИК.“, коментира председателката на РИК- Веселина Тенчева. Ако това обаче не се случи в рамките на две денонощия, ще се работи до приключване на цялата процедура. Но за това от Централната избирателна комисия трябва да излязат с допълнително решение.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ап
      АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ 04.04
      13 -6
      15:42, 27 мар 2021
      Делян суджука - на форуком-ци ****** - пуска клип-че-та ..... Не смее да излезе да се порадва на народна любоф
      • Единственото решение е да се обесят гербаджите и България да се освободи от тези гадове
    • 2
      Лгбт клуб "хасковски журналист"
    • 3
      Вс
      Всичко е платено
      7 -4
      19:28, 27 мар 2021
      Тези лели какво се превземат пред тези машини. ГЕРБ вече започна да купува гласове. Целият вот , ще е фалшифициран , с купени гласове , и преправени протоколи.

    Още новини

    Последни новини