От х:

Днес в x:

20 °C

14 екипа на РИК и 18 на Информационно обслужване на терен в нощта на изборите за прием на протоколите от СИК

  Районната избирателна комисия проведе днес обучение на членовете на секциите в Хасково, Димитровград и Симеоновград за участието им в парламентарния вот на 4-ти април. Заради ситуацията със здравната криза, за първи път инструктажът се прави през интернет.

  Председателката на РИК-Хасково Венелина Тенчева, заместник-председателката Татяна Пальова и Веселин Челебиев се включиха с разяснения по провеждането на вота и попълването на протоколите към членовете от секциите в Хасково през платформата ZOOM тази сутрин.

  По време на онлайн обучението беше наблегнато на описването на протоколите в секциите, в които гласоподавателите от региона ще имат право да гласуват и на хартиен носител, и с машина. А на предстоящия вот СИКовете в региона, в които ще може да се прави избор за машинен или ръчен вот, са три пъти и половина повече от тези на изборите през 2019 година. 347 машини ще бъдат разпределени в СИК в региона на Хасково за настоящите избори за на народни представители. Те се очакват да бъдат получени през нощта в събота, на трети април, и разпределени по секциите.

  Машините ще бъдат разположени във всички Секционни избирателни комисии, в които има над 299 избиратели.

  Всеки вот, който бъде упражнен през машината през целия ден във всяка секция, освен че ще излиза на хартиена разписка, която ще се събира в специална кутия, ще се отчита и на флашка. При отчитането на общия протокол в РИК, информацията от флашката ще се се проконтролира през устройствата на екипите на Информационно обслужване и ще се засича с въведеното от оператора от хартиения протокол.

  На обучението беше обяснено, че ако поради някаква причина гласоподавателят допусне грешка при попълването на бюлетината си и сигнализира затова пред комисията преди да е упражнил вота си, то той може да получи още само допълнителна бюлетина.

  Изборният ден ще бъде закрит традиционно в 20 часа. С час може да бъде удължен той, ако има чакащи пред секциите в този час. Тогава председателят на СИК ще събере всички лични карти на хората пред секцията и само намиращи се в този момент там ще могат да гласуват в следващите 60 минути.

  След приключване на работата по протоколите, СИКовете ще ги предават в РИК под строга организация и всички мерки за сигурност на здравето им.

  14 екипа на РИК и 18 на Информационно обслужване ще са разположени на игралния терен в зала „Дружба“.

  Протоколите там трябва да бъдат предадени от председателят, заместник-председателят и секретарят на секционната избирателна комисия.

  Председателят ще осъществява близкия контакт с екипите в РИК, а за останалите двама членове на съответната секционна комисия ще бъдат поставени столове на разстояние, но срещу съответния контролиращ екип, за да имат те визуален контакт с него. Те ще бъдат привиквани при необходимост за уточнение и за крайното разписване на протокола.

  Останалите екипи на секциите, които пристигат, ще влязат в залата под номер и ще бъдат разполагани на местата за зрители. Те ще бъдат отделени от екипите на терен на РИК чрез плътна завеса.

  Точният брой на СИКовете в региона на Хасково към този момент все още не е ясен, тъй като подвижните секционни избирателни комисии, в които ще гласуват карантининираните и тези в Ковид отделенията, ще бъда определени окончателно в края на следващата работна седмица. Но по губи сметки, заедно с подвижните секции за хората с увреждания и с тези, които ще се образуват в лечебните заведения и ареста, се очаква броят на СИК в региона да надхвърли 500.

  Срокът, в който РИК трябва да предаде протоколите си пред ЦИК според Изборния кодекс, е 48 часа, след приключване на изборния ден на 4-ти април. Очаква се обаче на 80 % от протоколите да имат нужда от поправка.

  „Ще гледаме да се вместим в този срок , въпреки че това е много оптимистично при провеждането на тези избори, заради тежките процедури при описването на протоколите от СИК, които имат да преброят, нанесат и съберат над 700 числа, и засичането им при нас в РИК.“, коментира председателката на РИК- Веселина Тенчева. Ако това обаче не се случи в рамките на две денонощия, ще се работи до приключване на цялата процедура. Но за това от Централната избирателна комисия трябва да излязат с допълнително решение.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ап
   АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ 04.04
   13 -6
   15:42, 27 мар 2021
   Делян суджука - на форуком-ци ****** - пуска клип-че-та ..... Не смее да излезе да се порадва на народна любоф
   • Единственото решение е да се обесят гербаджите и България да се освободи от тези гадове
  • 2
   Лгбт клуб "хасковски журналист"
  • 3
   Вс
   Всичко е платено
   7 -4
   19:28, 27 мар 2021
   Тези лели какво се превземат пред тези машини. ГЕРБ вече започна да купува гласове. Целият вот , ще е фалшифициран , с купени гласове , и преправени протоколи.

  Хороскоп за 18.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Правите неща заслужаващи уважение и с тях печелите симпатиите на хората около вас. Не преследвайте користни цели, не бъдете високомерни към другите, нито пък използвайте познанствата си с цел облага. Само така ще запазите личното си достойнство, а и ще заслужите истински приятели.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден за вас се характеризира с инициативност и добро настроение. С каквото и да се захванете, вършите всичко по най-добрия начин и то така че да удовлетворява изискванията и на най-взискателните хора около вас. Възможно е да ви се наложи да отложите нещо, планирано за днес, което ще ви създаде повече работа впоследствие.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Много от вас ще споделят времето си със семейството и приятелите, в стремежа си да направят деня по-приятен за всички ви. Изразявайки подкрепата си към тях, ще ви стигнат силите да се справите и със своите си задачи. С воля и труд ще преодолеете ограниченията, които ви пречат и ще продължите напред, мотивирани и можещи. Няма да ви липсват внимание и любов.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се поддавайте на натиска на околните. Това едва ли е толкова трудно, колкото изглежда. Вършете работата си безупречно и се съобразявайте с плановете си. Предвид темперамента ви за мнозина от вас това може да се окаже трудно, но днес си заслужава. Ще бъдете доволни от себе си и ще имате стимул да зарадвате вашите близки и приятели.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Следвайки програмата си, ще спазите сроковете и ще представите готов крайния резултат от усилията си. Дамите ще се радват на засилен интерес към тях, което ще бъде допълнителен стимул за работата им. С нечия помощ ще намерите по-пряк път за постигане на целите си и делата ви ще се ускорят.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ако дълго се колебаете как да постъпите по конкретен въпрос може и да изпуснете сроковете и така да затворите вратите пред себе си. Дайте си ясна сметка какво точно искате да постигнете и действайте, след като сте набелязали конкретните стъпки. Потиснете притесненията си, те са неоснователни.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Излъчвате ведрина и сърдечност, и това ви прави приятна компания. В деловите задачи няма да срещате затруднения и с лекота ще вървите напред. Вечерта ви ще бъде приятна. Някои ще предпочетат семейна обстановка сред близките хора. В личен план нещата ви се развиват с променлива скорост.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се поддавайте на емоциите си, най-вече на онези, подтикващи ви към конфликти. Бъдете по-дискретни и не злоупотребявайте с доверието на колегите си. За себе си оставете онези свои преживявания, които разголват душата ви пред другите. Пътувания, служебни или във връзка с отпуската, наложете си да не се притеснявате излишно.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Може би имате нужда да останете насаме със себе си и да обмислите на спокойствие ситуацията. Днес със сигурност ще ви се открие такава възможност, стига да не вземете твърде присърце дребните неприятности на ваш близък.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Някои от вас ще използват деня за екскурзия до по-далечно място. Почивните дни са подходящи за подобно начинание. Промяната ще ви подейства обновяващо. В това ви занимание лесно ще намерите съмишленици и няма да сте сами. Приятели ще ви насочат и към други не по-малко интересни възможности.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Колкото по-бързо и добре отстраните пропуските и грешките си, толкова по-бързо ще се доближите до успеха. Като се има предвид прагматичното ви и целенасочено мислене, няма съмнение, че ще го направите. Събитията ще се развиват динамично, за това покажете устойчивост на характера си и не робувайте на емоциите си.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Натовареността ви създава повече стрес и напрежение, но за отплата ще се радвате на придобивки. И занапред ще продължавате да работите, получавайки това, което желаете. Отделете от времето си на хората и нещата, без които не можете. Очаквани събития ще ви направят активни и в друга сфера.
  18 юни 2021
  Последни новини