От х:

Днес в x:

8 °C

В Деня на Тракия представят 3D образ на Капитан Петко войвода в музея на Хасково

Първата 3D фигура от пътуващата изложба „България-това са те!България-това си ти!“, посветена на великите българи, е на Капитан Петко войвода.

Засега е изработен бюстът на националния герой. Той е реконструиран по няколко автентични снимки от графика и визуален артист от Варна Калоян Василев. 

Бюстът  ще бъде представен утре в Регионалния исторически музей на Хасково с носията и ямурлука, която актьорът Васил Михайлов носи във  филм „Капитан Петко войвода“, част от изложбата "От Киноцентъра до музейната витрина". А поводът за това представяне е Деня на Тракия, който се отбелязва на 26-ти март.

Инициативата за изложбата „България-това са те!България-това си ти!“ е на Независимото тракийско сдружение "Доган Хисар". Фигурата на Капитан Петко войвода е първа, тъй като той се възприема за патрон на сдружението.

В проекта са още фигурите на Раковски, Вазов, Левски, Гоце Делечев. Всяка ще бъде изработена в две копия по стари снимки, като желанието на тракийци е да се постигне максимална визуална идентичност с първообраза. Едното от копията ще бъде подарено на музея или кметството на родното място на всеки от героите. Другата фигура ще стане част от изложбата „България-това са те! България-това си ти!“. Всеки от великите българи в нея ще бъде представен с автентичната си визия. 

В момента, отново по снимка, се шие копие на воеводската униформа, която е носил Капитан Петко. 

Завършената фигура в цял ръст на воеводата, облечена в носията, ще бъде показана на 6-ти май, когато се навършват 160-години от  момента,  в който Петко Киряков става хайдутин. След като турците убиват брат му Матю и братовчед му Вълчо, на Гергьовден 1861 г. година, той излиза предводител на чета хайдути в гората, за да дири възмездие. Скоро 7-те момчета хайдути ликвидират убийците на Матю и Вълчо и главния виновник бахшибейскйя чифликчия Мехмед Кеседжи бей. Месец след това, при село Бахшибей, разбиват турската полицейска потеря, водена от известен в околията с жестокостта си едър земевладелец , като убиват 2-ма и тежко раняват още неколцина турци. След още две успешни битки с потерите през месец август, четата им става легендарна.

В Деня на Тракия Независимото тракийско сдружение "Доган Хисар" ще подари на  РИМ-Хасково и копие на Благодарственото писмо от хасковци, което те изпращат през 1879 г до Капитан Петко войвода, след помощта му и спасяването на града от опожаряване.

Оригиналът на Благодарственото писмо от Хасково се пази в Националната  библиотека, където е и оригинала на устава на първата българо-родопска дружина „Защита“, която е под ръководството на Петко Киряков. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

 • 1
  Ив
  Иванка Гешева
  10 -2
  20:21, 25 мар 2021
  г-н Добрев, около теб има змии, скоро ще те ухапят.
  • За какво се бори капитан Петко когато днес имаме същите изедници на власт !
  • ИТ
   И той
   1 -4
   12:56, 26 мар 2021
   е бил руски агентин.
 • 2
  Го
  Горския лесничей
  14 -2
  20:40, 25 мар 2021
  Браво за развитието на музея и все така напред и нагоре .
 • 3
  По
  Порчо
  15 0
  22:51, 25 мар 2021
  Дали ако беше жив Капитан Петко Войвода щеше пак да издигне черното знаме - Те погребаха България?
 • 4
  да уплашат местните Хасковски феодали :)))
 • 5
  Из
  избирател
  3 -2
  09:57, 26 мар 2021
  Пожелавам всичко най-най-лошо на Делян Джуката.
  • Бедний ми, бедний пенко,защо плуваш в чужди води! Защо не си остана мъдрий и уважаваний уредник, та се хвана на това самодивско хоро!
 • 6
  Дж
  Джон
  6 -4
  10:15, 26 мар 2021
  Вместо да работи за развитието и популяризирането на музея, смешното директорче по цял ден се снима, че му давате и възможност за публична изява даже... Банда интриганти събрани в сградата на историческия музей...
 • 7
  Би
  БИВШ СЛУЖИТЕЛ В МУЗЕЯ
  4 -3
  10:45, 26 мар 2021
  Пенко, съжелявам те момко! Къде беше нивото на музея при г-н Граматиков и другите.Всеки от тях остави дебела следа - изследваха ,написаха неща,които се помнят. Направиха това, за което бяха там и мечтаеха да бъдат полезни , а ти момко се криеш и надничаш зад гърба на недобри хора, твой избор!
  • Ма
   Мария Иванова
   3 -3
   12:39, 26 мар 2021
   Георги Граматиков изнасяше и продаваше артефакти и монети на черния пазар печелеше от тази си дейност. Това му беше работа, един селски тарикат беше и си остана такъв.
 • 8
  Чи
  читател
  2 0
  12:07, 26 мар 2021
  Ами музея досега не е ли имал копие от това благодарствено писмо???

Хороскоп за 13.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Постепенно навлизате в добра физическа и психическа форма и желанието ви за промяна се засилва с всеки изминат ден. Това ви подтиква да насочите енергията си в позитивна насока. Няма да ви липсват възможности за развитие на потенциала, просто трябва да се мобилизирате и да действате.
13 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Добро развитие на делата ви и приятелски сбирки, но които ще ви подскажат великолепни идеи. Други ще мислят над възможностите за бизнес, а няма да липсват и такива, които ще положат специални грижи по опазване на имуществото си. Към партньора си бъдете ведри и не го пренебрегвайте, ако някъде другаде са отнесени мислите ви.
13 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Атмосферата на дома ще ви зарежда с добри очаквания, но и не само тя. Развитията през последните дни ще ви подтикнат към конкретни действия, свързани с предстоящо пътуване или друга делова активност. Други ще продължат с професионалната си подготовка, отдавайки значение на нови моменти в нея.
13 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си високи цели, които изискват последователни действия и упорство, за да стигнете до желаните резултати. Подобряване на материалното състояние за онези от вас, които не щадят времето и силите си. Бъдете добри с всички и най-вече с хората от обкръжението ви, те милеят най-много за вас. Отнесете се към предложенията им конструктивно и ще си спестите недоразумения.
13 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
С лекота ще постигате всичко, с което се захващате днес. Възползвайте се от шанса, но не злоупотребявайте с късмета си. В добра физическа форма сте, самочувствието ви е добро и това ви прави още по-витални. С доброто си настроение влияете положително и на финансовото си състояние.
13 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Без излишна суета ще работите и придвижвате делата си в посоката, която желаете. Покажете на недоброжелателите си, че компанията им няма да ви липсва. Позитивното ви мислене ще ви помогне да неутрализирате лошите енергии покрай вас и по-бързо да приключите с нещата, които не ви носят добро настроение.
13 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Понижено настроение и раздразнителност ще се забелязват у много от вас днес. Причините са комплексни, но като основна е липсата на трайна трудова заетост. Уморени сте от несигурността и безпаричието, но това не е причина да се отказвате от правата си. Вниквайки в подробностите, ще прецизирате всичко и ще намерите по-бързо решение на проблема си.
13 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитията през последните дни влияят върху желанието ви за изяви. То се отразява положително и на духа ви, с готовност сте за повече работа, общуване и интимна отдаденост. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде значима. Не пренебрегвайте онези, които показват добрите си намерения към вас.
13 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
При вас шансовете ви за успех в домогванията ви към вниманието и чувствата на една определена личност са твърде оскъдни. За момента запазете съществуващото положение, за да не го изгубите и него. Ще имате хубави събития, които ще разнообразят деня ви и ще ви заредят с очаквания.Не анализирайте прекалено много нещата, защото ще изгубите очарованието на мига.
13 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Служебни ангажименти ще запълнят времето на много от вас. Но най-добре ще се почувствате, ако използвате деня за почивка и не мислите за проблемите. Можете да сте полезни и на други, не отказвайте съдействието си. Допирът с природата и чистият въздух ще ви се отразят добре и ще мобилизират силите ви.
13 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще инициирате срещи с хора, които биха ви помогнали да се справите по-добре с проекта, над който работите. Финансовите ви проблеми ще намерят решението си и с подкрепата на добре подбрани приятели, намерете пътя към тях. Ще преборите стреса с релаксиращи масажи, спортни занимания или в компанията на любим човек.
13 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстоят ви важни промени в личен план. Преценете добре приоритетите си и не се колебайте да действайте. Не обръщайте внимание на пренебрежението от страна на близките си. Съвсем скоро всичко ще се промени в желаната от вас насока. Със своята проницателност и интуиция вие успявате да достигнете до скрити за другите детайли, които трябва да използвате.
13 апр 2021
Последни новини