От х:

Днес в x:

В Деня на Тракия представят 3D образ на Капитан Петко войвода в музея на Хасково

Първата 3D фигура от пътуващата изложба „България-това са те!България-това си ти!“, посветена на великите българи, е на Капитан Петко войвода.

Засега е изработен бюстът на националния герой. Той е реконструиран по няколко автентични снимки от графика и визуален артист от Варна Калоян Василев. 

Бюстът  ще бъде представен утре в Регионалния исторически музей на Хасково с носията и ямурлука, която актьорът Васил Михайлов носи във  филм „Капитан Петко войвода“, част от изложбата "От Киноцентъра до музейната витрина". А поводът за това представяне е Деня на Тракия, който се отбелязва на 26-ти март.

Инициативата за изложбата „България-това са те!България-това си ти!“ е на Независимото тракийско сдружение "Доган Хисар". Фигурата на Капитан Петко войвода е първа, тъй като той се възприема за патрон на сдружението.

В проекта са още фигурите на Раковски, Вазов, Левски, Гоце Делечев. Всяка ще бъде изработена в две копия по стари снимки, като желанието на тракийци е да се постигне максимална визуална идентичност с първообраза. Едното от копията ще бъде подарено на музея или кметството на родното място на всеки от героите. Другата фигура ще стане част от изложбата „България-това са те! България-това си ти!“. Всеки от великите българи в нея ще бъде представен с автентичната си визия. 

В момента, отново по снимка, се шие копие на воеводската униформа, която е носил Капитан Петко. 

Завършената фигура в цял ръст на воеводата, облечена в носията, ще бъде показана на 6-ти май, когато се навършват 160-години от  момента,  в който Петко Киряков става хайдутин. След като турците убиват брат му Матю и братовчед му Вълчо, на Гергьовден 1861 г. година, той излиза предводител на чета хайдути в гората, за да дири възмездие. Скоро 7-те момчета хайдути ликвидират убийците на Матю и Вълчо и главния виновник бахшибейскйя чифликчия Мехмед Кеседжи бей. Месец след това, при село Бахшибей, разбиват турската полицейска потеря, водена от известен в околията с жестокостта си едър земевладелец , като убиват 2-ма и тежко раняват още неколцина турци. След още две успешни битки с потерите през месец август, четата им става легендарна.

В Деня на Тракия Независимото тракийско сдружение "Доган Хисар" ще подари на  РИМ-Хасково и копие на Благодарственото писмо от хасковци, което те изпращат през 1879 г до Капитан Петко войвода, след помощта му и спасяването на града от опожаряване.

Оригиналът на Благодарственото писмо от Хасково се пази в Националната  библиотека, където е и оригинала на устава на първата българо-родопска дружина „Защита“, която е под ръководството на Петко Киряков. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Ив
    Иванка Гешева
    10 -2
    20:21, 25 мар 2021
    г-н Добрев, около теб има змии, скоро ще те ухапят.
    • За какво се бори капитан Петко когато днес имаме същите изедници на власт !
    • ИТ
      И той
      1 -4
      12:56, 26 мар 2021
      е бил руски агентин.
  • 2
    Го
    Горския лесничей
    14 -2
    20:40, 25 мар 2021
    Браво за развитието на музея и все така напред и нагоре .
  • 3
    По
    Порчо
    15 0
    22:51, 25 мар 2021
    Дали ако беше жив Капитан Петко Войвода щеше пак да издигне черното знаме - Те погребаха България?
  • 4
    да уплашат местните Хасковски феодали :)))
  • 5
    Из
    избирател
    3 -2
    09:57, 26 мар 2021
    Пожелавам всичко най-най-лошо на Делян Джуката.
    • Бедний ми, бедний пенко,защо плуваш в чужди води! Защо не си остана мъдрий и уважаваний уредник, та се хвана на това самодивско хоро!
  • 6
    Дж
    Джон
    6 -4
    10:15, 26 мар 2021
    Вместо да работи за развитието и популяризирането на музея, смешното директорче по цял ден се снима, че му давате и възможност за публична изява даже... Банда интриганти събрани в сградата на историческия музей...
  • 7
    Би
    БИВШ СЛУЖИТЕЛ В МУЗЕЯ
    4 -3
    10:45, 26 мар 2021
    Пенко, съжелявам те момко! Къде беше нивото на музея при г-н Граматиков и другите.Всеки от тях остави дебела следа - изследваха ,написаха неща,които се помнят. Направиха това, за което бяха там и мечтаеха да бъдат полезни , а ти момко се криеш и надничаш зад гърба на недобри хора, твой избор!
    • Ма
      Мария Иванова
      3 -3
      12:39, 26 мар 2021
      Георги Граматиков изнасяше и продаваше артефакти и монети на черния пазар печелеше от тази си дейност. Това му беше работа, един селски тарикат беше и си остана такъв.
  • 8
    Чи
    читател
    2 0
    12:07, 26 мар 2021
    Ами музея досега не е ли имал копие от това благодарствено писмо???
Последни новини