От х:

Днес в x:

(Не)възможен избор: секции в опасност

Онлайн инструмент показва риска от манипулации на вота в секции в страната. Това обявиха Ива Лазарова и Диана Ефтимова от Института за развитие на публичната среда /ИРПС/.

Инструментът е активен на сайта "Отворен парламент" и показва секции, в които поведението на избирателите на парламентарните избори в периода 2013 - 2017 г. е имало сериозно отклонение от общите резултати в съответните населени места и райони.

Изборното поведение, когато е последователно, може да ни подскаже защо хората гласуват по един или по друг начин, от какво са разочаровани в политиката, на какво ще се надяват през следващия управленски мандат и т.н. Чрез анализа на това поведение се създават социологически прогнози, оформят се политически програми, открояват се важните теми за обществото.

Какво обаче могат да ни покажат отклоненията в поведението на избирателите? Може ли тази информация да бъде използвана, за да се подобри самият изборен процес? Как следва да се случва това? В търсене на отговорите на тези въпроси идва на помощ онлайн приложението, разработено от екипа на Институт за развитие на публичната среда.

ИРПС поставя фокуса върху поведението на избирателите на парламентарни избори в периода 2013-2017 г. При анализ на официалните данни се открояват избирателни секции със сериозни отклонения от общите резултати в съответните населени места и райони. Инструментът, който представяме, маркира секции в опасност по три различни критерия и посочва местата, където те се намират. От ИРПС подчертават, че целта на инструмента не е да интерпретира изборните резултати на политическите партии, а да очертае проблеми, които имат системен характер в изборния процес. 

Идеята на приложението е да помогне на граждани, журналисти и отговорни за изборите институции да насочат вниманието си към уязвимите от изборни нарушения точки в страната.

В ИРПС са анализали изборното поведение на гласувалите в три последователни избора за парламент - 2013, 2014 и 2017 година. От секциите на територията на страната са изключени тези с по-малко от 100 избиратели по списък в съответната година. Това е направено, защото тежестта на гласовете в тях, например при секции с избирателен списък от 50 човека, не би довела до значими изменения за окончателните резултати.

Получените резултати са изведени въз основа на три зададени критерия.

  • На първо място трябва да се наблюдава съществено отклонение на поведението на избирателите в конкретна секция спрямо средния резултат от изборите за съответното населено място*.
    Пример: През 2017 г. в секция 010300007 в гр. Благоевград партия ДПС е получила 14.75 % от гласовете. В населеното място ДПС има 2.71 %, което е около пет пъти по-малко от получените гласове за партията в посочената секция.
  • На второ място са случаите, в които в конкретна секция се наблюдава отклонение спрямо поведението, но вече в избирателния район, който обхваща гласовете от всички населени места на негова територия**. Пример: През 2017 г. в гр. Лом, в секция 122400017 ГЕРБ имат 63.02 %. На ниво избирателен район (Монтана), партията е получила само 28.42 % от гласовете – т.е. близо два пъти по-малко.
  • Съгласно третия критерий една и съща секция трябва да присъства като отклоняваща се от общите резултати на поне два от трите изследвани избори за парламент.

Така са идентифицирани 1 724 секции с отклонения, като 888 от тях са в сериозен риск. Избирателната тежест на подадените в тях гласове е около 10 процента. Това не означава, че тежестта на контролирания вот е същата, защото зад отклоненията в тези секции стоят различни хипотези и обяснения, посочват от института. Едно от обясненията може да е етнически вот, друго - личност, родом от даденото населено място, може да има и различни форми на натиск.

От ИРПС дават примери с няколко секции, една от които е в Бургас. За три парламентарни вота в тази секция се наблюдава различно поведение в гласуването. През 2013 г. в секцията печели ГЕРБ с 37%, през 2014 г. най-предпочитана формация е Реформаторският блок, който взима 35%, а през 2017 г. най-много от гласовете събира ДПС - 26%. Необходимо е да се направи цялостен и задълбочен анализ на отклоненията в поведението на избирателите в такива секции, смятат от института.

Изборните нарушения се случват най-често там, където населението е изпаднало в някаква форма на зависимост, посочи Лазарова.

Очертава се да има проблем в отчитането на резултатите от предстоящите избори, особено в частта с преференциите, предупредиха от организацията. Те са алармирали ЦИК за това и настояват членовете на СИК да бъдат обучени адекватно, както и партиите да обучат своите представители в комисиите.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини