От х:

Днес в x:

Търговците на зеленчуковия пазар ядосани: Купувачите не носят маски

    Въпреки наложените по-строги мерки за поведението на купувачи и продавачи на пазари и тържища във връзка с покачващата се заболеваемост от коронавирус, част от хората на зеленчуковия пазар в Хасково не ги спазват.

    Движението в една посока, отстоянието на 1,5 м при пазаруване, са част от тях. За спазването им има указателни табели на няколко места на пазара. Носенето на маска е друга от задължителните мерки и важи за всички-и за купувачи, и за продавачи. Мярката беше наложена, локално в Хасково от Областния оперативен щаб още преди десетина дни, а от понеделник и със заповед и от Здравното министерство.

    Малко от купувачите носят маска на пазара докато оглеждат стоката, някои от тях не я слагат дори и когато са в близост до масата и плащат, оплакват се търговците. А контрол и санкции -няма.

    Един от производителите, които предлагат продукцията си на тържището, е Димитър Трифонов. „По принцип мерките не се спазват от клиентите“, казва той.

    „В началото миналата година, при първите наложените мерки през март, хората бяха по-притеснени и спазваха указанията на властите стриктно. Сега повечето от клиентите не го правят. Според мен, вероятно причина за това е, че много хора прекараха вируса, други се ваксинираха, а на трети изобщо не им пука и не вярват, че коронавирусът може да е жесток. Но, който не се е докоснал до този вирус-лично или покрай свой близък, не знае колко е опасно. Правил съм забележка на опашката да спазват дистанция, гледат ме все едно че съм от Марс, и се сърдят клиентите.“, казва производителят, който е от преболедувалите Ковид.

    За сравнение с началото на предходния локдаун през март, миналата година обаче, когато продажбите са скочили многократно, година по-късно при същата ситуация, продавачите на пазара отчитат загуби на 50 %. Казват, че определено здравната пандемия и икономическите последици от затварянето на част от бизнесите, са се отразили на покупателната способност на мнозина. Това рефлектира и върху тях. Споделят, че трудно правят реинвестиция в производството.

    Търговците споделят, че почти няма проверки на пазара за спазване на мерките.

    По данни от Областния оперативен щаб, на база сводката от МВР, през първите два дни на наложените по-строги мерки в цялата страна, направените проверки за спазването им в Хасково са 337, от тях 64 са в търговски обекти. 20 са издадените акта за констатирани нарушения.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (51)

    • 1
      Ва
      Ванко
      51 -38
      15:11, 24 мар 2021
      Не вирусът ГЕРБ ще ви убие !
      • На зеленчуковия пазар да продават само зеленукопроизводители
        ............
        А всички прекупвачи на хайван - пазар
        ..................
        Къде видяхте на снимките някоя Българска стока ?
      • Когато си бях в Мутристан , Най ме кеф-еха продав... Виж коментара
      • 11
        111
        24 -18
        18:48, 24 мар 2021
        Не съм зомбиран но щом е казано маски на обществени места значи трябва да са всички с маски а после ревем защо държавата ни била на тоя хал що не сме били като германците ами няма да ние като тях никога държавата,елата да ги видите харесва им или не спазват правилата но има и санкции ако не спазваш правилата но има и кои да следи за спазването на правилата и законите и най вече трябва само дисциплина за това Германия е напред със светлини години от България и после някои друг ние виновен.
    • 2
      На
      Наблюдател
      64 -4
      15:15, 24 мар 2021
      На това се казва крадеца вика дръжте крадеца!
      Вчера след работа купувах от централния зеленчуков пазар и бях с маска и нито един от продавачите не бе със маска! Гледаха ме подозрително като че съм някой различен. Къде са РЗИ ?
      • Ба
        Бат Коце
        39 -6
        15:26, 24 мар 2021
        РЗИ също не носят маски. Всичко е ОК!
      • 12
        123
        49 -7
        15:29, 24 мар 2021
        Много са нагли търговците на пазара оплакват се от клиенти а те изобщо не спазват мерките.Даже са наредили по 5-6 реда щайги и са стеснили пътеката под един метър и щеш не щеш се отъркваме едини ви дуги. Това РЗИ не го ли вижда или им пълнят торбите за подарък и да "ослепеят" за грубото нарушение.На пазара на "Веспрем" първата сергия от северната страна е най наглата почти е запушила пътеката със щайги и стока затварят входната врата само един човек да мине и става опашка да влееш няма ли кой да го види това нещо и колко търговска площ ползва и колко плаща ?Разликата отива в нечий джоб вероятно.Трябва да се снимат пазарите в Хасково и да се пратят на "Нова ТВ "дано може някой да накара РЗИ Хасково да поработи малко.
      • Ст
        стойчо
        7 -34
        15:59, 24 мар 2021
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Ма
        мали
        21 -4
        16:57, 24 мар 2021
        Те от РЗИ също не си слагат маски ама като решат да те глобят да знаеш колко са нагли особено с тях като има и чичко със синя униформа.Пък иначе има едни палави лелички там като са без маски ако знаете какви чудеса правят направо можеш да се гътнеш от кеф.А иначе дай на простака власт и му гледай сеира ама рано или късно тая власт ще свърши и пак ще си е простак
      • Ва
        Валя
        13 -6
        17:42, 24 мар 2021
        От болести предаване по полов път също има пострадали. Задължително 24/7 с презерватив.
        От черепно-мозъчни травми умират годишно по 18 човека в България. Време е каските да станат задължителни.
      • 11
        111
        10 -9
        18:09, 24 мар 2021
        Не съм зомби но щом е казано маски но обществени места значи трябва да са всички с маски а после ревем защо държавата ни била на тоя хал що не сме били като германците ами няма да ние като тях никога държавата,елата да ги видите харесва им или не спазват правилата но има и санкции ако не спазваш правилата но има и кои да следи за спазването на правилата и законите и най вече трябва само дисциплина за това Германия е напред със светлини години от България и после някои друг ние виновен.
    • 3
      Па
      Па я
      28 -3
      15:27, 24 мар 2021
      като гледам снимките,половината зад масите са без маска!Да затворят и пазарите и да го питам Митето вируса ли ке го утепа.
    • 4
      So
      sos
      28 -22
      15:54, 24 мар 2021
      Още ли има наивници,които мислят,че от маските има полза!
      • Им
        Име?
        10 -11
        17:10, 24 мар 2021
        Всяка година през декември и юни ми идват алергиите. Аз лично не съм се разболявал от 2019г, нито в грипния сезон тогава, нито през 2020г. През цялото време носих маска.
      • Ки
        Кирилова
        18 -8
        17:44, 24 мар 2021
        Но като гледам някой на плаж със маски, а Мутафчийски на плаж без маска? Та каква е истината. Този така наречен вирус го изкарахме през 96г. тогава не се казваше Ковид 19,а Ухан 95. Никакви маски, никаква карантина нищо. Сега угаждат на едни сороси, който си играят на господари на целият свят. Не съм носила маска дори когато съобщиха за вируса. Когато пазарувате и ви връщат ресто парите дезинфектирани ли са? Това са пълни глупости.
    • 5
      Ds
      DS
      22 -6
      16:18, 24 мар 2021
      Тоя дето много знае ... да си каже номера на масата и никой да не пазарува от него!
      • Ле
        Лекар
        18 -8
        17:49, 24 мар 2021
        Когато вдишваш въздуха, който издишваш, това води до ацидоза, хипоксемия на клетките и рак. Властимащите това много добре го знаят. Всеки един човек, заставен да носи маска за дълъг период от време е подложен на хипоксемия и бавна смърт. Да не говорим за имунитета, който се активира и е буден, благодарение на микробите от околтата среда. Така изолирани с тези маски хората ще заболяват тежко и от най-елементарни микробни причинители, защото имунитетът им няма да е активиран, а ще спи.
    • 6
      Ар
      Арко
      24 0
      16:29, 24 мар 2021
      Да не би пазарджиите да са са маски?
      Точно,крадеца вика дръжте крадеца!
      В хипермаркетите,особено някои баби в "Билла" (служителки) също са с маски под брадата.
      Така,че,кой с маска,кой без маска,всички са в кюпа.
      • К.
        К.Манолов
        20 0
        17:29, 24 мар 2021
        Тия в Билла(бабите-в пекарана и топла витрина)са много сърдити и нелюбезни.
      • Ха
        ха
        11 -7
        17:34, 24 мар 2021
        Научно доказано е че по големите вериги вирус не ходи.Там ходят само олигофрени така че какво и да пипнат ще е дар божи.Виж даже изкукалата баба в Германия се напъна да ги затваря и после се разрева официално по телевизията че било нейна грешка.Официално там където ходи немския Тюф вирус няма
      • Ст
        Стар вълк
        14 -9
        17:46, 24 мар 2021
        Милиарди хора по света ги заразиха с информационния вирус на манипулацията- така нареченият ,,корона вирус,,. Mаските са,за да мълчите,а не за да ви пазят. Вирусите се лекуват ,но глупостта у хората е неизлечима и е за цял живот.
    • 7
      Да
      да
      18 -4
      16:45, 24 мар 2021
      Абе спукани презервативи вие се молете че все още имате клиенти .Да ви и майката недоклатена .От утре всички с презервативи на пазара да не би някой недоклатен сополив пазарджия да пипне сифилис по въздуха.Ай ще ви купувам и боклуците
    • 8
      Ка
      кашлица пеева
      16 -10
      17:03, 24 мар 2021
      Няма никаква файда от тия маски,вече година стана.
      • Им
        Има
        10 -10
        17:06, 24 мар 2021
        Има има файда роба мълчи и навежда глава .
      • Кр
        Кретен
        11 -12
        17:14, 24 мар 2021
        Няма файда от хора като тебе. :)
        Знаете ли какво би станало ако не бяха задължителни маските?
      • До
        До кретен
        9 -7
        17:26, 24 мар 2021
        И какво щеше да стане
    • 9
      Не
      Не на маските
      17 -13
      17:41, 24 мар 2021
      Д-р Габриел Руис в интервю за испанския тв канал Cuatro: "Никой не е починал от коронавирус и аз го доказвам научно. Маските са измама! Те служат за премахване на усмивката ви, предизвикват депресии и самоубийства и допринасят за деменции".
      • Ке
        Кекс
        9 -8
        19:03, 24 мар 2021
        Много си тъп само това ще ти кажа.
    • 10
      Го
      Говори Матрицата
      16 -8
      17:48, 24 мар 2021
      Между дисциплина и дресировка има тънка разлика. Клепоухите първи се ваксинират! Те ходят на пазара с маски! Те се къпят в морето с маски! Те се разхождат в парка с маски! Те си купуват модерни маски. Те се снимат с тях!? Те слушат с клепналите си уши цар Страх и неговия пророк - телевизора. С магичното слово "глоба" при тях спира всеки мисловен процес. Слагат намордниците до второ нареждане. После до трето, четвърто... Чак почва да им харесва. Това е дресировката. 98% от хората бяха дресирани за 4 месеца. Дарвин се оказа прав. Сега се хили Отгоре!
    • 11
      Зр
      Зрител
      8 -5
      18:34, 24 мар 2021
      Споко вируса на короната се развива отколкото вие мислите и пишете тука! Съобщиха че вече има в Индия нова а двойна мутация която заобикаля имунитет и сегашните ваксини! Ай честито, скоро не ние а целия свят няма да се оправи от тази пандемия!
    • 12
      Ке
      Кекс
      7 -8
      19:03, 24 мар 2021
      Ами как ще носят? То ако носехме такива ли щяха да са цифрите? Тука е пълно със селяни.
      • Ми
        ми
        8 -3
        19:06, 24 мар 2021
        Има решение на въпроса като не ти харесва селото сменяш го с друго село или хващаш гората там никой няма да ти пречи гражданино
    • 13
      Пр
      прости хора
      6 -5
      19:12, 24 мар 2021
      кекс много си прост, цифрите са само десет символа от -0 до 9 , а числата са безброй. Научи се правилно да тълкуваш разликата между ЦИФРИ и ЧИСЛА и тогава се изхождай по въпроса. Всеки дебил си мисли , че е капацитет по всичко.
      • Пс
        Психиатър
        6 -4
        19:29, 24 мар 2021
        Кекса не го закачай той дълго време е бил подложен на държавна кинтовземия съпътствано от вечерно облъчване със зомбивизор. Така че единствена малка сива клетка в главата му захранвана с дървени въглища тотално се е сринала.Преди тоталния си срив тази възхитителна екосистема е възприела думите глупаци селяни дебили маски и мерки.И сега зациклил като грамофонна плоча на 33 оборота цял ден ги върти из форумите
    • 14
      11
      11111
      12 -5
      19:41, 24 мар 2021
      В момента има два вида хора???Свободни и маскирани!!!На вторите и фередже да им сложат ще кажат-Ами кво дъ прая???
    • 15
      Ha
      Haha
      7 -6
      20:10, 24 мар 2021
      Медиите пак ви вкарах интрига... Ако маските спираха вируса отдавна да и изчезнал зомбита
    • 16
      До
      Доктор
      6 -6
      20:24, 24 мар 2021
      Като се разболеете ще има да плачете за Мама!
      • Мъжките доктори да ходят с изваден орган не защото персонала не достига а защото сестричките не носят маските на голо отдолу. Това предложение идва от гроб.
    • 17
      Ме
      Местан
      8 -5
      21:28, 24 мар 2021
      Като се плашите си стойте вкъщи! Тия маски от джоба на устата и обратно в джоба мислите ли че ви предпазва отнещо. Вижте си първо стоката която продавате и цените. Търговци били само гледате да се възползвате от пандемията. Аиде който го е страх от мечки да не ходи в гората, ревльовци.
      • До
        до Местан
        3 -5
        08:13, 25 мар 2021
        Маската не е да пази теб, а другите ОТ теб! Много е "смело" да ходиш без маска, след като си предпазен от околните с маски. Като си много курназ - иди в ковид отделението да се нагледаш на смелчаци и техните жертви!
    • 18
      Р
      Р
      8 -3
      22:08, 24 мар 2021
      Защо най-глупавите хора вдигат най-висок глас? Не е трудно да носиш маска. И да не вярвате, че работят пак можете да ги сложите. Поне мислете за другите ако не се харесвате...
      • Ах
        аха
        5 -4
        23:16, 24 мар 2021
        Точно робско мислене може нещо да не върши работа да не ти харесва ама като ви казват божествата го правете.Утре ако ти кажат че трябва да муцаш кравешка тор защото е полезно пази те от всичко ставаш по красив и умен ще го направиш
      • До
        До аха
        4 -1
        11:31, 25 мар 2021
        Защо доктори, лекари, хирурзи и тн носят маски тогава?
      • Ах
        аха
        2 -1
        17:09, 25 мар 2021
        Ми като си болницата носиш маска там по въздуха може всичко да пипнеш като си на улицата не виждам смисъл освен да изглеждаш като идиот .Аз ти казох лафа за кравешката тор много е полезна за идиоти стават по умни
    • 19
      Ха
      Хасковлия
      8 -2
      22:17, 24 мар 2021
      На калпав продавач, клиента му пречи🤣
    • 20
      :)
      :)
      11 0
      22:31, 24 мар 2021
      Клиентите не носели маски, а продавачите да не би да издават касови бележки...
    • 21
      Dz
      Dzakardi
      2 -1
      22:37, 24 мар 2021
      Бойче язе съм баш за тебе, прост съм, хал хабер си нямам от нищо, ама имам прИтенции да ръководя, ей така да водя бащина дружина, дет съ вика.
      Морал намам, но това като гледам не е проблем.
    • 22
      На
      Найден
      9 -1
      22:47, 24 мар 2021
      Това пазар няма ли вече да фалира,аман от селяни?Само Ганьовци по тези маси и всичките с претенции за собствени производство.Само хипермаркетите ще ви излекуват.Само Кауфланд оле оле!
    • 23
      ИК
      И ко
      8 -3
      22:49, 24 мар 2021
      То и Цветанов, като беше на пазара, не носеше маска и продавачката с която се беше снимал не носеше, а сега купувачите не носели, молете да има купувачи, а не кой носи тази безмисленна маска.
    • 24
      Съ
      съвестен гражданин
      3 -2
      00:30, 25 мар 2021
      Нека контролните органи РЗИ и НАП утре и в следващите дни направят скрита или внезапна проверка за носене на маски и издаването на касови бележки, не само по пазарите, но и в търговията на едро!
      • `янко ятака
        7 -2
        00:49, 25 мар 2021
        По време на глобалната липса на банани хора като теб им викаха доносници сега им викат помиари и гъзолизци
    Последни новини