От х:

Днес в x:

20 °C

Колко неистини каза Борисов в едно изречение за газовата независимост

България е вече "100% енергийно независима, никой не може да ни спира кранчето или да ни извива ръцете". Това каза премиерът и кандидат за депутат Бойко Борисов, докато инспектираше построен с милиарди от българския данъкоплатец газопровод в полза на Русия, който не снабдява българския пазар.

Дори според данни на "Булгартрансгаз" през 2019 г. руският газ е представлявал 81.6% от всичкия, потребяван в страната. През миналата година този дял е намалял до 76.1%, което пак остава далеч от "100% енергийна независимост".

В присъствието - и мълчанието - на енергийния министър Теменужка Петкова и шефа на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов Борисов каза още няколко неистини от мястото на строителството на компресорната станция "Нова Провадия".

"Имаме най-добрите компресори в света на американската компания Solar Turbines, реверсивни във всички посоки - Север-Юг, Юг-Север, Изток-Запад, Запад-Изток. Това са т.нар. газови магистрали на газов хъб "Балкан", посочи той.

Това не е вярно.

Американските компресори дори по изискване не са реверсивни, защото целта им е да пренасят руски газ през България към Сърбия и Централна Европа. Моделът Mars 90 на компанията по характеристики не е с възможност да сменя посоката.

Освен това още 20 години няма нужда от подобна операция, защото "Газпром" е резервирал до 2039 г. целия капацитет на продължението на "Турски поток" за пренос само в тази посока. За този срок е намален почти с 50% и техническият капацитет на газопровода, т.е. и транзитните такси от него за пренесени обеми ще са два пъти по-малко. "Газпром" ще държи за 10 години и най-важните изходни газови точки на страната, защото е резервирала 100% от капацитета за износ от България към Македония, към Гърция (Кулата) и Турция (станция Странджа).

За думите на Борисов за газов хъб "Балкан" може само да се напомни, че енергийният хъб по същество е платформа за търговия, а не газови магистрали, компресорни станции и т.н. Станция "Нова Провадия", където се снима вчера Борисов, по задание е част от газопровода от турската до сръбската граница. Той няма връзка с българската национална мрежа, газ от него не може да се изнася и търгува тук. Т.е. това е съоръжение, което няма как да се споменава в контекста на газов хъб "Балкан".

Макар често-често премиерът да ходи и по строителството на интерконектора с Гърция (за газ от Азербайджан и терминала за втечнен газ при Александруполис), който се бави вече десета година, срокът за завършването му е пред поредно удължаване и вероятно няма този газопровод да заработи преди 2022 г.

Друга манипулация на Борисов, произнесена за пореден път, е, че вече никой не може да ни врътне кранчето и сме 100% енергийно независими. Ако "Газпром" спре по някаква причина доставките си за България през Турция, няма алтернатива. Компанията държи и входния капацитет на капацитета при входа от Румъния, а временната реверсивна връзка с Гърция е с малки възможости за покриване на вътрешното търсене.

Идеята на споразумението с Азебайджан е чрез връзката с Южния газов коридор в Гърция да се задоволяват около една трета от българските нужди. Но дори когато тя заработи, Русия ще продължи да има десетилетия наред огромен контрол над входните и изходните точки на България.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Ve
  Venom
  8 -6
  12:53, 23 мар 2021
  Препечатвате тенденциозни статии от медия собственост на Иво Прокопиев и кръга капитал! Всичко н статията е предизборно поднесено и абсурдно изопачено !
  Защо не пишете статия как Благодарение на Иво Прокопиев се разсипа едно цветущо село като Меричлери?!
  • Хасково нет, препечатвайки хибридни лъжливи и маниполативни статийки от прокопиевите медии се превръща в същата лъжлива и маниполативна медия.
   Всъщност, има ли някой, който да не е наясно с това.
  • Ба
   бат'Джани
   1 0
   10:04, 24 мар 2021
   Чакай малко , Меричлери не беше ли град!? И кога беше " цветущо" , че съм позабравил - по времето на соца !?
 • 2
  ••
  • • •
  10 -5
  14:50, 23 мар 2021
  Буци е психопат, в т.ч. патологичен лъжец.
 • 3
  Зс
  зсдз
  4 -3
  17:46, 23 мар 2021
  Измишльотини...
 • 4
  Из
  измишльотини ама друг път
  9 -1
  07:03, 24 мар 2021
  Боли нали от истината.Думата не е неистини, думата е лъжи.Не ви ли е срам да лъжете за заводи за ваксини и за енергийна независимост ..
 • 5
  Па
  Панарет
  0 0
  11:20, 24 мар 2021
  Малко умното народонаселение пак ще избере бочко, щото го предпочита с 200. Да са ви честити 31 млр. кредити.

Хороскоп за 12.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
12 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
12 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
12 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
12 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
12 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
12 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
12 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
12 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
12 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
12 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
12 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
12 май 2021
Последни новини