От х:

Днес в x:

3 °C

11-класници от Царската гимназия с прием в университети, след класиране в Национално IT състезание

  Трима 11-класници от ПГДС „Цар Иван Асен II“ – Хасково са с възможност за прием в няколко университета в страната, след престижното им класиране на ХІII Национално състезание по информационни технологии.

  В оспорвана конкуренция с 16 участници от цялата страна, възпитаниците на хасковската гимназия в специалност „Системно програмиране“, с ръководител инж. Станимир Даскалов, са с класиране на второ, трето и четвърто място.

  Атанас Радичев, Васил Грозев и Юзер Наим, от 11A клас са демонстрирали висока класа, теоретични знания и практически умения  в надпреварата, която се е провела от 19-ти до 21-ви март в Благоевград.

  Само половин точка е отделила Атанас Радичев от първото място и той заема втората престижна позиция в състезанието. Съученикът му от 11-а клас Васил Грозев е класиран от престижното жури на трето място, а Юзер Наим -на четвърто.

  Призовите им места им осигуряват прием по специалности от направления „Компютърни науки“ в ЮЗУ- Благоевград ,ТУ- София, УНИБИТ- София и в ХТМУ- София.

  Темата на ХІII Национално състезание по информационни технологии тази година е била „Европейски зелен пакт“.

  Целта на проявата е да се предостави възможност на учениците за интелектуална изява, да мотивира учителите за работа с деца с изявени способности в съответните научни области чрез използването на компютърните технологии.

  Приложният характер на разработените проекти дава възможност за интегриране на информационните технологии в процеса на промяна към устойчиво развитие и адаптирането им към образование и развитие.

  Момчетата, представили Царската гимназия, участваха в категория Мултимедийни клипове със  собствени проекти. 

  Според регламента, материалите от журито са получени в деня на състезанието, когато участниците са получили и самото задание.

  Всеки от състезателите е имал възможност да подготви задачата върху поставената тема в рамките на три часа и да я представи пред журито в мултимедиен клип, без да използва интернет.

  Юзер Наим е представил в клипа си какво е Европейският зелен пакт, Васил Грозев е коментирал изменението на климата и ефективното използване на ресурси, а Атанас Радичев е показал  начини за опазване на планетата, съобразно с  Плана на Европейския зелен пакт, разказаха от гимназията.  „Темата е болезнено актуална, а 11-класниците от ПГДС „Цар Иван Асен II“ с работата си демонстрираха лично отношение, позиция и ангажираност към наболял проблем в световен мащаб“, коментира директорката Маргарита Топалова.

  При оценяването журито е взело под внимание не само технологичните и художествените критерии, но и емоционалното въздействие на представените  клипове.

  „Отличното представяне на учениците на инж. Даскалов  идва точно на патронния ни празник и дава повод за гордост. Дано примерът им да бъде „заразителен“ и да вдъхновява за нови и още по-високи постижения“, коментира още Маргарита Топалова.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   Of
   OF
   9 -1
   16:40, 22 мар 2021
   Царската гимназия.....

   Царят сигурно е директорът..
   • Ца
    Царя на прасетата
    6 -7
    18:06, 22 мар 2021
    Не разбрах...царската или каруцарската гимназия, значи? Едно време беше гимназията на дървените глави и бетонните мозъци.
   • Ка
    каруцаря на прасетата
    6 -1
    19:41, 22 мар 2021
    Стига с това едно време ве бунак.Сега не е едно време.едно време си е за едно време.
  • 2
   Аэ
   Аэ
   17 0
   19:01, 22 мар 2021
   Браво на момчетата,успехи и эанапред в учението им .
  • 3
   Скоро и БГ Спейс-шип Уан "Б.Борисов" изцяло от дърво
  • 4
   Па
   Падалов
   2 -1
   07:56, 23 мар 2021
   По биология темата е била "Видове полове и техните права".
  • 5
   13
   13
   2 -2
   08:19, 23 мар 2021
   С незаменимата помощ на ДПС.
  • 6
   Ге
   Георги
   1 -1
   09:57, 23 мар 2021
   Не е сериозно, аз бих направил нещо свъзрзано с професията им, а това е пълна бутафория клип как се опазва околната среда ххаха.БЕЗ ИНТЕРНЕТ, а това е бъдещето глупаците са навсякъде
  • 7
   Пи
   Пинокио
   0 -1
   10:48, 23 мар 2021
   Нали беше "дървото".

  Хороскоп за 11.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
  11 апр 2021
  Последни новини