От х:

Днес в x:

18 °C

Съдът отхвърли жалба на фирма за бързи кредити срещу заповед за нелоялна практика

Административен съд – Хасково отхвърли жалба на фирма за бързи кредити срещу заповед на председателя на Комисията за защита на потребителите за нелоялна заблуждаваща търговска практика.

Заповедта е била издадена на 25.06.2020 г., след жалба на гражданка, която изтеглила 3 000 лева кредит. Тя разбрала, че трябва да върне 4 403.93 лева, но малко преди погасяването на заема се оказало, че дължи общо 8 705,93 лева. Става дума за това, че при липса на поръчители, клиентът дължи неустойки и оскъпяването става доста над регламентираните 50%. Потребителката настоява, че не е била запозната с пълните условия по договора за заем. През 2019 г. е сезирала Окръжна прокуратура – Хасково, откъдето отказали да образуват наказателно производство, но изпратили преписката в КЗП, откъдето извършили проверка по случая. От контролната служба констатирали нарушение. Установено е, че фирмата не е предоставила цялостна информация на потребителя, което се счита за нелоялна търговска практика. Съставен е акт, а по-късно е последвало издаване на заповедта.

От фирмата за бързи кредити са подали жалба в съда срещу заповедта и е било образувано дело. Оспорват я като нищожна, неправилна и незаконосъобразна. Настоява, че считаната от КЗП за нелоялна заблуждаваща търговска практика, била отстранена към дата 22.06.2020 г., тоест три дни преди издаване на обжалваната заповед. От дружеството претендират, че имало нарушения при издаване на въпросната заповед и при връчването й. Освен това твърдят, че извършеното деяние не съставлявало заблуждаваща търговска практика.

От КЗП са поискали съдът да остави без уважение жалбата на фирмата за бързи кредити.

Съдът е отхвърлил претенцията на фирмата. Съдия Антоанета Митрушева е преценила, че оспорената заповед на председателя на КЗП е законосъобразен административен акт. Решението на Административен съд – Хасково подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Срещу същата фирма беше заведено друго дело по колективен иск заради съмнения за нерегламентирани клаузи в договорите между клиентите и дружеството, както и нередности в общите условия. Публикация за случая може да видите тук. Казусът е приключил на две съдебни инстанции – Окръжен съд – Хасково и Апелативен съд – Пловдив. Двете съдилищата са приели, че в договорите на дружеството има неравноправни клаузи и те трябва да бъдат премахнати от договорите, включително и във вече сключените. От фирмата са обжалвали пред Върховния административен съд, който трябва да излезе с окончателно решение.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

 • 1
  Ня
  Някой
  32 -2
  14:22, 21 мар 2021
  Всички са еднакви измамници - тези бързи кредити. Една моя позната взе 800лв от такива бързи и върна близо 2000лв. Постоянно и звъняха да и напомнят че има да връща пари. За Профи кредит пиша, но нещо от доста време не виждам тяхен офис в Хасково.
  • Ни
   Никой
   29 -3
   16:41, 21 мар 2021
   Трябва да си малоумен, за да станеш клиент на тези фирми.
   Но явно е пълно с такива нещастници, щом все още има офиси на такива фирми в града.
  • Ан
   Ани Стоянова-Желязкова
   1 -8
   20:37, 21 мар 2021
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
 • 2
  Са
  Само
  15 -2
  17:36, 21 мар 2021
  7,62 ги оправя тези.
 • 3
  Ба
  Бай Кор
  3 -18
  17:41, 21 мар 2021
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Ра
   Ракийца
   2 -2
   20:19, 21 мар 2021
   Като чета к'ви ги говориш сигурно си фен на Киро брейка.
 • 4
  45
  456
  19 -3
  17:54, 21 мар 2021
  Никъде по света няма фирми за бързи кредити, това са престъпни структури и в цивилизованите страни попадат под ударите на закона. Кредитите там се взимат само от банките. Сами сме си виновни, както винаги. Ако никой не им вързва на номерата на тези имамници, ще останат без капитал и сами ще изчезнат от хоризонта.
  • 23
   234
   9 -2
   18:12, 21 мар 2021
   Тъп народ.
  • Б
   Б
   9 -2
   20:06, 21 мар 2021
   Вярно е. Проблема в България е, че 50 % и повече от "ганьовците" не отговарят на условията на банките, а те са прости - да имаш реални доходи, а не само такива от "сивата" икономика или да те осигуряват на половин щат, а ти дава си траеш.
 • 5
  Те
  Темида
  13 -2
  18:33, 21 мар 2021
  Сега господа безсъвестни тарикати от фирмата за бързи кредити в Хасково да се готвят да връщат неправилно взетите пари от хората изпаднали в безизходица.
  • 11
   111
   6 -2
   20:03, 21 мар 2021
   Не ми се вярва това да се случи даже и още отгоре ще вземат накрая и разноските по делото ще си търсят.
 • 6
  Дл
  длъжник
  5 -1
  20:59, 21 мар 2021
  а ве представям си кви са теа фирми ,щом и на диян-шлепа жената бачка там.
 • 7
  Ма
  Маги
  9 0
  09:08, 22 мар 2021
  Време е съдът да постави на място жалките измамници и подпълвачи Инджови от Креди "Й.Е.С".
  • Ст
   Стара чанта
   2 -1
   10:12, 22 мар 2021
   Маги, моме `убаво ! Само не разбрахме какво подпълват измамниците ! Нещо под дюшеците ли, под седалките ли --- или ЩО ?
 • 8
  Га
  Габи66
  3 -1
  13:26, 22 мар 2021
  Профи кредит са наи големите измамници заплашват хората с съдия и ходят на работните места даги претисняват правят заплахи взимаш 500 връщаш 1500 моя позната ще ги съди за заплахи профи в димитровград я тормозели за 400 лв
  • Га
   Габи66
   1 -1
   13:28, 22 мар 2021
   Защо ми търкате коментарите неви допадат ли

Хороскоп за 18.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Правите неща заслужаващи уважение и с тях печелите симпатиите на хората около вас. Не преследвайте користни цели, не бъдете високомерни към другите, нито пък използвайте познанствата си с цел облага. Само така ще запазите личното си достойнство, а и ще заслужите истински приятели.
18 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден за вас се характеризира с инициативност и добро настроение. С каквото и да се захванете, вършите всичко по най-добрия начин и то така че да удовлетворява изискванията и на най-взискателните хора около вас. Възможно е да ви се наложи да отложите нещо, планирано за днес, което ще ви създаде повече работа впоследствие.
18 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще споделят времето си със семейството и приятелите, в стремежа си да направят деня по-приятен за всички ви. Изразявайки подкрепата си към тях, ще ви стигнат силите да се справите и със своите си задачи. С воля и труд ще преодолеете ограниченията, които ви пречат и ще продължите напред, мотивирани и можещи. Няма да ви липсват внимание и любов.
18 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се поддавайте на натиска на околните. Това едва ли е толкова трудно, колкото изглежда. Вършете работата си безупречно и се съобразявайте с плановете си. Предвид темперамента ви за мнозина от вас това може да се окаже трудно, но днес си заслужава. Ще бъдете доволни от себе си и ще имате стимул да зарадвате вашите близки и приятели.
18 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Следвайки програмата си, ще спазите сроковете и ще представите готов крайния резултат от усилията си. Дамите ще се радват на засилен интерес към тях, което ще бъде допълнителен стимул за работата им. С нечия помощ ще намерите по-пряк път за постигане на целите си и делата ви ще се ускорят.
18 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ако дълго се колебаете как да постъпите по конкретен въпрос може и да изпуснете сроковете и така да затворите вратите пред себе си. Дайте си ясна сметка какво точно искате да постигнете и действайте, след като сте набелязали конкретните стъпки. Потиснете притесненията си, те са неоснователни.
18 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Излъчвате ведрина и сърдечност, и това ви прави приятна компания. В деловите задачи няма да срещате затруднения и с лекота ще вървите напред. Вечерта ви ще бъде приятна. Някои ще предпочетат семейна обстановка сред близките хора. В личен план нещата ви се развиват с променлива скорост.
18 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се поддавайте на емоциите си, най-вече на онези, подтикващи ви към конфликти. Бъдете по-дискретни и не злоупотребявайте с доверието на колегите си. За себе си оставете онези свои преживявания, които разголват душата ви пред другите. Пътувания, служебни или във връзка с отпуската, наложете си да не се притеснявате излишно.
18 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Може би имате нужда да останете насаме със себе си и да обмислите на спокойствие ситуацията. Днес със сигурност ще ви се открие такава възможност, стига да не вземете твърде присърце дребните неприятности на ваш близък.
18 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще използват деня за екскурзия до по-далечно място. Почивните дни са подходящи за подобно начинание. Промяната ще ви подейства обновяващо. В това ви занимание лесно ще намерите съмишленици и няма да сте сами. Приятели ще ви насочат и към други не по-малко интересни възможности.
18 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Колкото по-бързо и добре отстраните пропуските и грешките си, толкова по-бързо ще се доближите до успеха. Като се има предвид прагматичното ви и целенасочено мислене, няма съмнение, че ще го направите. Събитията ще се развиват динамично, за това покажете устойчивост на характера си и не робувайте на емоциите си.
18 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Натовареността ви създава повече стрес и напрежение, но за отплата ще се радвате на придобивки. И занапред ще продължавате да работите, получавайки това, което желаете. Отделете от времето си на хората и нещата, без които не можете. Очаквани събития ще ви направят активни и в друга сфера.
18 юни 2021
Последни новини