От х:

Днес в x:

14 °C

Съдът отхвърли жалба на фирма за бързи кредити срещу заповед за нелоялна практика

Административен съд – Хасково отхвърли жалба на фирма за бързи кредити срещу заповед на председателя на Комисията за защита на потребителите за нелоялна заблуждаваща търговска практика.

Заповедта е била издадена на 25.06.2020 г., след жалба на гражданка, която изтеглила 3 000 лева кредит. Тя разбрала, че трябва да върне 4 403.93 лева, но малко преди погасяването на заема се оказало, че дължи общо 8 705,93 лева. Става дума за това, че при липса на поръчители, клиентът дължи неустойки и оскъпяването става доста над регламентираните 50%. Потребителката настоява, че не е била запозната с пълните условия по договора за заем. През 2019 г. е сезирала Окръжна прокуратура – Хасково, откъдето отказали да образуват наказателно производство, но изпратили преписката в КЗП, откъдето извършили проверка по случая. От контролната служба констатирали нарушение. Установено е, че фирмата не е предоставила цялостна информация на потребителя, което се счита за нелоялна търговска практика. Съставен е акт, а по-късно е последвало издаване на заповедта.

От фирмата за бързи кредити са подали жалба в съда срещу заповедта и е било образувано дело. Оспорват я като нищожна, неправилна и незаконосъобразна. Настоява, че считаната от КЗП за нелоялна заблуждаваща търговска практика, била отстранена към дата 22.06.2020 г., тоест три дни преди издаване на обжалваната заповед. От дружеството претендират, че имало нарушения при издаване на въпросната заповед и при връчването й. Освен това твърдят, че извършеното деяние не съставлявало заблуждаваща търговска практика.

От КЗП са поискали съдът да остави без уважение жалбата на фирмата за бързи кредити.

Съдът е отхвърлил претенцията на фирмата. Съдия Антоанета Митрушева е преценила, че оспорената заповед на председателя на КЗП е законосъобразен административен акт. Решението на Административен съд – Хасково подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Срещу същата фирма беше заведено друго дело по колективен иск заради съмнения за нерегламентирани клаузи в договорите между клиентите и дружеството, както и нередности в общите условия. Публикация за случая може да видите тук. Казусът е приключил на две съдебни инстанции – Окръжен съд – Хасково и Апелативен съд – Пловдив. Двете съдилищата са приели, че в договорите на дружеството има неравноправни клаузи и те трябва да бъдат премахнати от договорите, включително и във вече сключените. От фирмата са обжалвали пред Върховния административен съд, който трябва да излезе с окончателно решение.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

 • 1
  Ня
  Някой
  32 -2
  14:22, 21 мар 2021
  Всички са еднакви измамници - тези бързи кредити. Една моя позната взе 800лв от такива бързи и върна близо 2000лв. Постоянно и звъняха да и напомнят че има да връща пари. За Профи кредит пиша, но нещо от доста време не виждам тяхен офис в Хасково.
  • Ни
   Никой
   29 -3
   16:41, 21 мар 2021
   Трябва да си малоумен, за да станеш клиент на тези фирми.
   Но явно е пълно с такива нещастници, щом все още има офиси на такива фирми в града.
  • Ан
   Ани Стоянова-Желязкова
   1 -8
   20:37, 21 мар 2021
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
 • 2
  Са
  Само
  15 -2
  17:36, 21 мар 2021
  7,62 ги оправя тези.
 • 3
  Ба
  Бай Кор
  3 -18
  17:41, 21 мар 2021
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Ра
   Ракийца
   2 -2
   20:19, 21 мар 2021
   Като чета к'ви ги говориш сигурно си фен на Киро брейка.
 • 4
  45
  456
  19 -3
  17:54, 21 мар 2021
  Никъде по света няма фирми за бързи кредити, това са престъпни структури и в цивилизованите страни попадат под ударите на закона. Кредитите там се взимат само от банките. Сами сме си виновни, както винаги. Ако никой не им вързва на номерата на тези имамници, ще останат без капитал и сами ще изчезнат от хоризонта.
  • 23
   234
   9 -2
   18:12, 21 мар 2021
   Тъп народ.
  • Б
   Б
   9 -2
   20:06, 21 мар 2021
   Вярно е. Проблема в България е, че 50 % и повече от "ганьовците" не отговарят на условията на банките, а те са прости - да имаш реални доходи, а не само такива от "сивата" икономика или да те осигуряват на половин щат, а ти дава си траеш.
 • 5
  Те
  Темида
  13 -2
  18:33, 21 мар 2021
  Сега господа безсъвестни тарикати от фирмата за бързи кредити в Хасково да се готвят да връщат неправилно взетите пари от хората изпаднали в безизходица.
  • 11
   111
   6 -2
   20:03, 21 мар 2021
   Не ми се вярва това да се случи даже и още отгоре ще вземат накрая и разноските по делото ще си търсят.
 • 6
  Дл
  длъжник
  5 -1
  20:59, 21 мар 2021
  а ве представям си кви са теа фирми ,щом и на диян-шлепа жената бачка там.
 • 7
  Ма
  Маги
  9 0
  09:08, 22 мар 2021
  Време е съдът да постави на място жалките измамници и подпълвачи Инджови от Креди "Й.Е.С".
  • Ст
   Стара чанта
   2 -1
   10:12, 22 мар 2021
   Маги, моме `убаво ! Само не разбрахме какво подпълват измамниците ! Нещо под дюшеците ли, под седалките ли --- или ЩО ?
 • 8
  Га
  Габи66
  3 -1
  13:26, 22 мар 2021
  Профи кредит са наи големите измамници заплашват хората с съдия и ходят на работните места даги претисняват правят заплахи взимаш 500 връщаш 1500 моя позната ще ги съди за заплахи профи в димитровград я тормозели за 400 лв
  • Га
   Габи66
   1 -1
   13:28, 22 мар 2021
   Защо ми търкате коментарите неви допадат ли

Хороскоп за 10.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
10 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
10 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
10 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
10 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
10 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
10 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
10 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
10 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
10 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
10 апр 2021
Последни новини