От х:

Днес в x:

Задържаха двама военнослужещи по подозрение за изнасяне на класифицирана информация

Няколко български военни са задържани при акция заради това, че изнасяли класифицирана информация в полза на чужда държава. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева ги определи като група за шпионаж.

Ръководител бил бивш ръководен кадър на военното разузнаване, обучаван у нас, а след това и в ГРУ в Москва. Преподавал и в самото военно разузнаване у нас. Той имал за задача да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал лица, които имали достъп до класифицирана информация, свързана с НАТО и ЕС. Част от групата била жена му, с двойно гражданство - руско и българско. Била посредник между мъжа си и служител на руското посолство, предавала документни и пари. Документирани са нейни посещения в руското посолство, където се ползвала с авторитет.

На брифинг пред медиите беше показано как съпругата на ръководителя на групата влиза няколко пъти в руското посолство, както и разговори между тях. Другите участници в групата предавали нужната информация и така застрашили националната ни сигурност, каза Сийка Милева. Част от вербуваните лица били обучавани в оперативно майсторство именно от ръководителя на групата. Единият от участниците е ръководен кадър от МО, занимавал се с планиране и бюджет на ведомството. Другият е от военното разузнаване. Той изготвял информация за хибридни заплахи и рискове, в т.ч. и от Русия. Третият участник е от военно разузнаване, той бил изпращан на мисия с контингенти зад граница. Четвъртият е бивш служител на военно разузнаване. Бил е секретар , военно аташе и аташе по отбрана в чужбина. Сега е директор на класифицираната регистратура в НС.

Шефът се срещал с останалите в ресторанти, на обществени места, в колата му или на спортни мероприятия. Срещите се уговаряли предварително. Имало резервни дати и места. Давал указания как да се съхранява тайната информация на специални карти, а телефоните, които ползвали били замаскирани като подаръци.

За да изнасят информация, военните снимали дори мониторите на компютрите си, като това продължавало с часове.
Разследването е от особено значение за сигурността на България, ЕС, НАТО и САЩ. Няма друг такъв случай след 1944 година, каза главният прокурор Иван Гешев.

Акцията по задържането им започна вчера на няколко места в София, като дори се наложи екип на полицията да има на магистрала "Тракия", освен в различни квартали на столицата.

Министърът на отбраната и ръководителят на военно разузнаване имали особен принос за развитието на разследването, каза Гешев.
Започнали сме да забравяме да обичаме родината, че сме българофили, че защитаваме националния си интерес и да не го продаваме за жълти стотинки, посочи той.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Би
    биибитко
    5 0
    12:29, 19 мар 2021
    Се опитва да се откупи. Още доста резили ще гледаме докато се оттървем
  • 2
    Би
    Бивш ВКР
    4 0
    14:45, 19 мар 2021
    Сега сериозно – може ли политици, назначени от немски фондации, да гонят руски шпиони?
    Американските се шматкат на воля ВЪЛНЕсти, във всяко министерство има по един, като „надзор“, така наречените ни служби са накуп usa -вербувани, Гешев обаче Байдън като пръдне, тук вече се е насрал…
    А това обяснява всичката „шпионска мара“, дето е по български втасала: „Българските правоохранителни институции продължават активно да пазят финансовите интереси на ЕС и партньорите ни от САЩ“, написа главният прокурор за служителите на американския Сикрет Сървис, снимани в печатницата, чиято задача е да пазят долара и президента на Съединените щати.“ Същата „печатница“, дето хвана … реквизит!
  • 3
    Br
    Brussels
    4 0
    15:10, 19 мар 2021
    Недоразумението с каскета се опитва да се натегне на Кьовeши и на американците.
    Палячо с милиционерско образование.
  • 4
    ще плащаме глобите през данъците си за неправомерните арести,
Последни новини