От х:

Днес в x:

2 °C

До края на деня става ясно дали училищата ще бъдат затворени за присъствено обучение

Изображение 1 от 2

  До края на днешния ден ще стане ясно дали училищата ще бъдат затворени тотално за присъствено обучение или отново ще има частична и локална по региони възможност за налагане на онлайн или присъствено обучение. Това стана ясно от брифинга днес на Националния оперативен щаб. НОЩ наложи нови мерки за десет дни, а причината е повишаващата се заболеваемост у нас.

  Една от тях е преминаването на студентите в онлайн обучение, с изключение на практиките, които изискват присъствие.

  Преустановява се посещението и в детски ясли. Спират се всички извънкласни дейности в училище за всички възрасти.

  Предстои решение на министъра на образованието за училищата и детските градини, които се очаква да бъдат затворени.

  Това ще бъде обсъдено в рамките на деня и ще бъде подготвена заповед с точните указания, обясни здравният министър проф.д-р Костадин Ангелов.

  Целта на мерките е контролът, наложен към настоящият момент, да продължи да бъде ефективен, посочи той за новите рестрикции.

  Сред тях са: забрана за посещения във всички заведения, допуска се заведенията да работят само за разнос на храна.

  Затварят игралните зали и казина. Забраната важи и за всички търговски обекти с нехранителни стоки над 300кв.м.

  Затварят се търговските центрове с магазини и заведения, и моловете. Остават отворени аптеките, ателиетата за химическо чистене, както и офисите на доставчиците на телекомуникационни услуги.

  Спират конференции и семинари, изложенията и всички обществени мероприятия.

  Затварят фитнесите и самостоятелните клубни комплекси и басейни. Затварят кина, музеи, концертите се прекратяват.

  Не се допускат и частните тържества-сватби и кръщенки с присъствие на повече от 15 души.

  Всички спортни тренировки и състезания трябва да се провеждат без публика.

  Екскурзиите и груповите посещения по туристическите обекти също са забранени, реши НОЩ.

  На всички пазари и тържища трябва да има еднопосочно движение и дистанция от 1,5 м , всички трябва да са с маски.

  „България с нищо не е изключение от ситуацията в Европа и света. Така или иначе вълната, предизвикана от английския вариант на вируса, обхвана цяла Европа, но на Балканите са най-високите стойности“, посочи главният здраве държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

  Председателят на Националния оперативен щаб -ген. Мутафчийски отбеляза, че на 100 хиляди души население 551 е средната стойност на заболеваемост за страната и това е нарастване с 40 % в сравнение с миналата седмица, а на базата на две седмици нарастването е с над 90 %.

  От регионите в страната Бургас е с най-висока заболеваемост, Търговище, Видин, Разград и Кърджали са с най-ниска заболеваемост.

  На базата на 14 -дневните стойности Хасковска област е със заболеваемост 390 души на 100 000 души население.

  По отношение на смъртността, имаме много стръмно покачване на кривата. За една седмица се е покачила с 46%, а на база две седмици – 124%.

  По интензивност на смъртните случаи България е на трето място в света. На седмо място сме по нарастване на случаите, регистрирани на ден. В Европа сме на четвърто място по интензивност на случаите, след Естония, Чехия, Сърбия и Полша.

  С 18 % е нарастването на хората, които се лекуват в болница с Ковид, настанените в интензивните сектори са с 21 % повече.

  46 хил. легла за лечение на Ковид има осигурени в страната, 7 800 са заетите легла към момента, уточни здравният министър и посочи, че действително на моменти се усеща натиск към болничната система в някои региони, но за момента той е овладян.

  При тази вълна на разпространение на коронавируса има доста деца, които се е наложило да бъдат приети в болница, посочи здравният министър, повечето от тях са с пневмонични изменение в белите дробове, уточни той.

  Проф.д-р Ангелов добави по отношение на ваксините, че премиерът продължава консултациите си с Европейския съвет и Европейската комисия за доставянето на допълнителни дози за страната ни.

  Той призова да не се разхищават сега наличните ваксини:„Нека всички колеги, които правят ваксинации, при отворен флакон и пропускане на час, дозата да се поставя на тези граждани, които са на място и чакат или могат да стигнат до съответния пункт максимално бързо“.


  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (23)

  • 1
   Те
   Теди
   31 -20
   11:42, 18 мар 2021
   Деца не вирусът ГЕРБ ще ви съсипят !
  • 2
   На
   Найден
   32 -23
   12:18, 18 мар 2021
   Вече е ясно,пълен локдаун от понеделник.Само така.Голямо браво на НОЩ
   • Аа
    ааа
    21 -11
    12:39, 18 мар 2021
    Бе намерения ти жена нямаш ли.Играй си с нея стига се напъва с тая клавиатура.Хората без работа а заплата на държавни хрантутници като теб си върви пък и бонуси вземате за добре несвършена работа.
  • 3
   Y
   Y
   1 -2
   12:30, 18 мар 2021
   Ето този л
  • 4
   Аа
   ааа
   24 -18
   13:03, 18 мар 2021
   Децата трябва да са в училище! Това е геноцид, не само към днешния ден, а към бъдещето!
   • Ем
    Ема
    14 -10
    14:54, 18 мар 2021
    Да, но разнасят вирус.
   • До
    До Ема
    7 -10
    15:58, 18 мар 2021
    Ема сигурно си бездетна, затова така говориш. Зарази сеят ваксинираните.
  • 5
   Знаеш ли че Комунизма бил с голяма червена глава ,... Виж коментара
   • Ху
    Хубаво е да напишеш
    3 -5
    13:46, 18 мар 2021
    как гласуваха в Евро-парламента евро-депутатите от БСП в подкрепа на Истанбулската конвенция и за пе де ри те и ле з бий ки те!
   • Ге
    Гейска конвенция
    3 0
    15:03, 18 мар 2021
    Специално за всички део се напъват сводка
    Справка на гласуването показва, че само Атидже Алиева-Вели (ДПС/ОЕ) и Илхан Кючюк (ДПС/ОЕ) са подкрепили документа. Кючюк е един от съвносителите на документа.

    Интересно е да се отбележи, че няколко евродепутати от БСП и ГЕРБ са гласували против.

    Като цяло Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР), Андрей Слабаков (ВМРО/ЕКР), Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП), Александър Йорданов (ГЕРБ/ЕНП), Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), Иво Христов (БСП/СД), Цветелина Пенкова (БСП/СД) и Петър Витанов (БСП/СД) са гласували против резолюцията.

    Радан Кънев (ДСБ/ЕНП), Сергей Станишев (БСП/СД), Елена Йончева (БСП/СД), Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) и Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) пък са се въздържали.

    Искра Михайлова (ДПС/ОЕ) не е присъствала на гласуването.
  • 6
   Съ
   Съобщение
   14 -15
   13:19, 18 мар 2021
   В събота – 20-ти март т.г. ежедневно протестиращите вече 253 дни български граждани срещу престъпния режим на Бойко Методиев Борисов и неговата бандитска шайка, узурпирала българското управление в т.нар. Триъгълник на властта призовават и приканват всички свои сънародници да се присъединят и да участват в провеждането на организиран от тях Митинг-протест срещу налаганите ограничителни мерки!

   Съпротивителният протест-бунт на всяка свободолюбива българска душа, ще се проведе пред сградата на скверния Министерски съвет от 10:30 ч., който в 11:30 ч. ще се превърне в начало на Марш на свободата по бул. “Витоша” до НДК, където от 12:00 ч. ще се проведе обявения Световен протест срещу ограниченията на човешките и гражданските права и свободи, налагани от Правителствата, ужким по повод Пандемията COVID-19. Събитието се провежда в един и същи час в столиците и големите градове на повече от 80 страни по целия свят. От САЩ и Канада до Израел, от Аржентина до Австралия, от Финландия до ЮАР, от Германия до Бразилия и от Великобритания до Гърция хората искат обратно свободата си.
   • Св
    Свобода или смърт
    14 -16
    13:28, 18 мар 2021
    “Свободата не ще екзарх, иска Караджата !”
    Братя и сестри, тук няма леви и десни, няма бели и черни, няма бедни и богати, тук става въпрос за нашата Свобода, ако не си я извоюваме обратно няма кой да го направи вместо нас !
   • До
    До"Съобщение"
    23 -16
    14:23, 18 мар 2021
    Я иди се гръмни някъде! Хората измират по болници и вкъщи, той щял да протестира!
   • А?
    А?
    5 -3
    15:39, 18 мар 2021
    А Занзибар? Занзибарци ще си я искат ли, свободата?
  • 7
   Ин
   Инакомислещ медик
   17 -12
   13:21, 18 мар 2021
   Няма никакво съмнение, че Правителството е в престъпно съдружие, Конспирация с директорите на големите български клиники. Медицински олигарси с по 25-30 000лв. заплати. Обикновенните лекари и мед. сестри са мачкани и плашени с уволнение. Очевидно, трябва да се реагира и то остро.
  • 8
   Гъ
   Гълъбова
   12 -1
   13:45, 18 мар 2021
   С наближаването на изборите въздухът все повече трепти от напрежение. Чува се скърцането на колелата и бурмичките на машината, наречена генератор на страх. Но, на преден план все повече излиза Н.В. Страхът – сковаващ, парализиращ сетивата и мислите ни, каращ ни да се чувстваме малки, безсилни и най-важното зависими.
   Тук е разковничето – нашата зависимост. Като всяка такава изисква покачване на дозата, за да се постигне ефекта. И дозата се увеличава. Хора, мислете с главите си – да отидете до урните е като да отидете до магазина , аптеката или да се качите в автобуса. Не се страхувайте! Сложете си маска и ръкавици и отидете до урните, защото само така ще победим зависимостта и ще поемем с пълни гърди свежия въздух на свободата, свободата да изберем как ще живеем ние и какво ще оставим на поколенията след нас.
   Моля, мислете с главите си и не се водете от страха.
   • Ем
    Ема
    19 -6
    15:03, 18 мар 2021
    Ако се проснеш в болницата с ковид и без въздух друга песен ще запееш!
    Знаеш ли, че има недостиг на инхалатори, на легла? Знаеш ли, че няма топла вода? Знаеш ли, че бг болниците се кърпят и имат вид на развалини? Братята и сестрите Мангасарян краде чаршафите и възглавници и квото може.. Не говорим за страх, а за това, че на никого не му пука, че ще измрем като кучета, щото вирусът е страшно заразен и медиците с право напускат, просто не си струва за 1000лв. да си рискуват здравето..
   • До
    до Ема
    1 -3
    15:18, 18 мар 2021
    Не разбрах какво общо имат изборите с едни 1000лева а згрях но няма да пиша защото търгашите ще ме нападнат
   • Е.
    Е...
    2 0
    15:40, 18 мар 2021
    По-спокойно, де...
  • 9
   Ис
   Историк
   6 -5
   15:15, 18 мар 2021
   Закон на историята: животът на хората не се променя с избори и референдуми, а само и единствено чрез война, революция и военен преврат.
  • 10
   На
   Найден до аааа
   6 -3
   16:15, 18 мар 2021
   Имам си жена и то няколко.Освен едни смотани заведения,всичко друго си работи.На мен ми е по-добре,когато децата са онлайн,така няма да ставам рано,а пък това най- много ме дразни.Вечер по-спокойно ми върви ракията.
   • Аа
    ааааа
    3 -2
    16:27, 18 мар 2021
    Бе много не ти личи
  • 11
   На
   Найден
   5 -2
   16:40, 18 мар 2021
   Кажи ми кое точно не ти харесва на локдауна.

  Хороскоп за 11.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
  11 апр 2021
  Последни новини