От х:

Днес в x:

19 °C

До края на деня става ясно дали училищата ще бъдат затворени за присъствено обучение

Изображение 1 от 2

  До края на днешния ден ще стане ясно дали училищата ще бъдат затворени тотално за присъствено обучение или отново ще има частична и локална по региони възможност за налагане на онлайн или присъствено обучение. Това стана ясно от брифинга днес на Националния оперативен щаб. НОЩ наложи нови мерки за десет дни, а причината е повишаващата се заболеваемост у нас.

  Една от тях е преминаването на студентите в онлайн обучение, с изключение на практиките, които изискват присъствие.

  Преустановява се посещението и в детски ясли. Спират се всички извънкласни дейности в училище за всички възрасти.

  Предстои решение на министъра на образованието за училищата и детските градини, които се очаква да бъдат затворени.

  Това ще бъде обсъдено в рамките на деня и ще бъде подготвена заповед с точните указания, обясни здравният министър проф.д-р Костадин Ангелов.

  Целта на мерките е контролът, наложен към настоящият момент, да продължи да бъде ефективен, посочи той за новите рестрикции.

  Сред тях са: забрана за посещения във всички заведения, допуска се заведенията да работят само за разнос на храна.

  Затварят игралните зали и казина. Забраната важи и за всички търговски обекти с нехранителни стоки над 300кв.м.

  Затварят се търговските центрове с магазини и заведения, и моловете. Остават отворени аптеките, ателиетата за химическо чистене, както и офисите на доставчиците на телекомуникационни услуги.

  Спират конференции и семинари, изложенията и всички обществени мероприятия.

  Затварят фитнесите и самостоятелните клубни комплекси и басейни. Затварят кина, музеи, концертите се прекратяват.

  Не се допускат и частните тържества-сватби и кръщенки с присъствие на повече от 15 души.

  Всички спортни тренировки и състезания трябва да се провеждат без публика.

  Екскурзиите и груповите посещения по туристическите обекти също са забранени, реши НОЩ.

  На всички пазари и тържища трябва да има еднопосочно движение и дистанция от 1,5 м , всички трябва да са с маски.

  „България с нищо не е изключение от ситуацията в Европа и света. Така или иначе вълната, предизвикана от английския вариант на вируса, обхвана цяла Европа, но на Балканите са най-високите стойности“, посочи главният здраве държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

  Председателят на Националния оперативен щаб -ген. Мутафчийски отбеляза, че на 100 хиляди души население 551 е средната стойност на заболеваемост за страната и това е нарастване с 40 % в сравнение с миналата седмица, а на базата на две седмици нарастването е с над 90 %.

  От регионите в страната Бургас е с най-висока заболеваемост, Търговище, Видин, Разград и Кърджали са с най-ниска заболеваемост.

  На базата на 14 -дневните стойности Хасковска област е със заболеваемост 390 души на 100 000 души население.

  По отношение на смъртността, имаме много стръмно покачване на кривата. За една седмица се е покачила с 46%, а на база две седмици – 124%.

  По интензивност на смъртните случаи България е на трето място в света. На седмо място сме по нарастване на случаите, регистрирани на ден. В Европа сме на четвърто място по интензивност на случаите, след Естония, Чехия, Сърбия и Полша.

  С 18 % е нарастването на хората, които се лекуват в болница с Ковид, настанените в интензивните сектори са с 21 % повече.

  46 хил. легла за лечение на Ковид има осигурени в страната, 7 800 са заетите легла към момента, уточни здравният министър и посочи, че действително на моменти се усеща натиск към болничната система в някои региони, но за момента той е овладян.

  При тази вълна на разпространение на коронавируса има доста деца, които се е наложило да бъдат приети в болница, посочи здравният министър, повечето от тях са с пневмонични изменение в белите дробове, уточни той.

  Проф.д-р Ангелов добави по отношение на ваксините, че премиерът продължава консултациите си с Европейския съвет и Европейската комисия за доставянето на допълнителни дози за страната ни.

  Той призова да не се разхищават сега наличните ваксини:„Нека всички колеги, които правят ваксинации, при отворен флакон и пропускане на час, дозата да се поставя на тези граждани, които са на място и чакат или могат да стигнат до съответния пункт максимално бързо“.


  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (23)

  • 1
   Те
   Теди
   31 -20
   11:42, 18 мар 2021
   Деца не вирусът ГЕРБ ще ви съсипят !
  • 2
   На
   Найден
   32 -23
   12:18, 18 мар 2021
   Вече е ясно,пълен локдаун от понеделник.Само така.Голямо браво на НОЩ
   • Аа
    ааа
    21 -11
    12:39, 18 мар 2021
    Бе намерения ти жена нямаш ли.Играй си с нея стига се напъва с тая клавиатура.Хората без работа а заплата на държавни хрантутници като теб си върви пък и бонуси вземате за добре несвършена работа.
  • 3
   Y
   Y
   1 -2
   12:30, 18 мар 2021
   Ето този л
  • 4
   Аа
   ааа
   24 -18
   13:03, 18 мар 2021
   Децата трябва да са в училище! Това е геноцид, не само към днешния ден, а към бъдещето!
   • Ем
    Ема
    14 -10
    14:54, 18 мар 2021
    Да, но разнасят вирус.
   • До
    До Ема
    7 -10
    15:58, 18 мар 2021
    Ема сигурно си бездетна, затова така говориш. Зарази сеят ваксинираните.
  • 5
   Знаеш ли че Комунизма бил с голяма червена глава ,... Виж коментара
   • Ху
    Хубаво е да напишеш
    3 -5
    13:46, 18 мар 2021
    как гласуваха в Евро-парламента евро-депутатите от БСП в подкрепа на Истанбулската конвенция и за пе де ри те и ле з бий ки те!
   • Ге
    Гейска конвенция
    3 0
    15:03, 18 мар 2021
    Специално за всички део се напъват сводка
    Справка на гласуването показва, че само Атидже Алиева-Вели (ДПС/ОЕ) и Илхан Кючюк (ДПС/ОЕ) са подкрепили документа. Кючюк е един от съвносителите на документа.

    Интересно е да се отбележи, че няколко евродепутати от БСП и ГЕРБ са гласували против.

    Като цяло Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР), Андрей Слабаков (ВМРО/ЕКР), Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП), Александър Йорданов (ГЕРБ/ЕНП), Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), Иво Христов (БСП/СД), Цветелина Пенкова (БСП/СД) и Петър Витанов (БСП/СД) са гласували против резолюцията.

    Радан Кънев (ДСБ/ЕНП), Сергей Станишев (БСП/СД), Елена Йончева (БСП/СД), Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) и Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) пък са се въздържали.

    Искра Михайлова (ДПС/ОЕ) не е присъствала на гласуването.
  • 6
   Съ
   Съобщение
   14 -15
   13:19, 18 мар 2021
   В събота – 20-ти март т.г. ежедневно протестиращите вече 253 дни български граждани срещу престъпния режим на Бойко Методиев Борисов и неговата бандитска шайка, узурпирала българското управление в т.нар. Триъгълник на властта призовават и приканват всички свои сънародници да се присъединят и да участват в провеждането на организиран от тях Митинг-протест срещу налаганите ограничителни мерки!

   Съпротивителният протест-бунт на всяка свободолюбива българска душа, ще се проведе пред сградата на скверния Министерски съвет от 10:30 ч., който в 11:30 ч. ще се превърне в начало на Марш на свободата по бул. “Витоша” до НДК, където от 12:00 ч. ще се проведе обявения Световен протест срещу ограниченията на човешките и гражданските права и свободи, налагани от Правителствата, ужким по повод Пандемията COVID-19. Събитието се провежда в един и същи час в столиците и големите градове на повече от 80 страни по целия свят. От САЩ и Канада до Израел, от Аржентина до Австралия, от Финландия до ЮАР, от Германия до Бразилия и от Великобритания до Гърция хората искат обратно свободата си.
   • Св
    Свобода или смърт
    14 -16
    13:28, 18 мар 2021
    “Свободата не ще екзарх, иска Караджата !”
    Братя и сестри, тук няма леви и десни, няма бели и черни, няма бедни и богати, тук става въпрос за нашата Свобода, ако не си я извоюваме обратно няма кой да го направи вместо нас !
   • До
    До"Съобщение"
    23 -16
    14:23, 18 мар 2021
    Я иди се гръмни някъде! Хората измират по болници и вкъщи, той щял да протестира!
   • А?
    А?
    5 -3
    15:39, 18 мар 2021
    А Занзибар? Занзибарци ще си я искат ли, свободата?
  • 7
   Ин
   Инакомислещ медик
   17 -12
   13:21, 18 мар 2021
   Няма никакво съмнение, че Правителството е в престъпно съдружие, Конспирация с директорите на големите български клиники. Медицински олигарси с по 25-30 000лв. заплати. Обикновенните лекари и мед. сестри са мачкани и плашени с уволнение. Очевидно, трябва да се реагира и то остро.
  • 8
   Гъ
   Гълъбова
   12 -1
   13:45, 18 мар 2021
   С наближаването на изборите въздухът все повече трепти от напрежение. Чува се скърцането на колелата и бурмичките на машината, наречена генератор на страх. Но, на преден план все повече излиза Н.В. Страхът – сковаващ, парализиращ сетивата и мислите ни, каращ ни да се чувстваме малки, безсилни и най-важното зависими.
   Тук е разковничето – нашата зависимост. Като всяка такава изисква покачване на дозата, за да се постигне ефекта. И дозата се увеличава. Хора, мислете с главите си – да отидете до урните е като да отидете до магазина , аптеката или да се качите в автобуса. Не се страхувайте! Сложете си маска и ръкавици и отидете до урните, защото само така ще победим зависимостта и ще поемем с пълни гърди свежия въздух на свободата, свободата да изберем как ще живеем ние и какво ще оставим на поколенията след нас.
   Моля, мислете с главите си и не се водете от страха.
   • Ем
    Ема
    19 -6
    15:03, 18 мар 2021
    Ако се проснеш в болницата с ковид и без въздух друга песен ще запееш!
    Знаеш ли, че има недостиг на инхалатори, на легла? Знаеш ли, че няма топла вода? Знаеш ли, че бг болниците се кърпят и имат вид на развалини? Братята и сестрите Мангасарян краде чаршафите и възглавници и квото може.. Не говорим за страх, а за това, че на никого не му пука, че ще измрем като кучета, щото вирусът е страшно заразен и медиците с право напускат, просто не си струва за 1000лв. да си рискуват здравето..
   • До
    до Ема
    1 -3
    15:18, 18 мар 2021
    Не разбрах какво общо имат изборите с едни 1000лева а згрях но няма да пиша защото търгашите ще ме нападнат
   • Е.
    Е...
    2 0
    15:40, 18 мар 2021
    По-спокойно, де...
  • 9
   Ис
   Историк
   6 -5
   15:15, 18 мар 2021
   Закон на историята: животът на хората не се променя с избори и референдуми, а само и единствено чрез война, революция и военен преврат.
  • 10
   На
   Найден до аааа
   6 -3
   16:15, 18 мар 2021
   Имам си жена и то няколко.Освен едни смотани заведения,всичко друго си работи.На мен ми е по-добре,когато децата са онлайн,така няма да ставам рано,а пък това най- много ме дразни.Вечер по-спокойно ми върви ракията.
   • Аа
    ааааа
    3 -2
    16:27, 18 мар 2021
    Бе много не ти личи
  • 11
   На
   Найден
   5 -2
   16:40, 18 мар 2021
   Кажи ми кое точно не ти харесва на локдауна.

  Още новини

  Последни новини