От х:

Днес в x:

До края на деня става ясно дали училищата ще бъдат затворени за присъствено обучение

Изображение 1 от 2

    До края на днешния ден ще стане ясно дали училищата ще бъдат затворени тотално за присъствено обучение или отново ще има частична и локална по региони възможност за налагане на онлайн или присъствено обучение. Това стана ясно от брифинга днес на Националния оперативен щаб. НОЩ наложи нови мерки за десет дни, а причината е повишаващата се заболеваемост у нас.

    Една от тях е преминаването на студентите в онлайн обучение, с изключение на практиките, които изискват присъствие.

    Преустановява се посещението и в детски ясли. Спират се всички извънкласни дейности в училище за всички възрасти.

    Предстои решение на министъра на образованието за училищата и детските градини, които се очаква да бъдат затворени.

    Това ще бъде обсъдено в рамките на деня и ще бъде подготвена заповед с точните указания, обясни здравният министър проф.д-р Костадин Ангелов.

    Целта на мерките е контролът, наложен към настоящият момент, да продължи да бъде ефективен, посочи той за новите рестрикции.

    Сред тях са: забрана за посещения във всички заведения, допуска се заведенията да работят само за разнос на храна.

    Затварят игралните зали и казина. Забраната важи и за всички търговски обекти с нехранителни стоки над 300кв.м.

    Затварят се търговските центрове с магазини и заведения, и моловете. Остават отворени аптеките, ателиетата за химическо чистене, както и офисите на доставчиците на телекомуникационни услуги.

    Спират конференции и семинари, изложенията и всички обществени мероприятия.

    Затварят фитнесите и самостоятелните клубни комплекси и басейни. Затварят кина, музеи, концертите се прекратяват.

    Не се допускат и частните тържества-сватби и кръщенки с присъствие на повече от 15 души.

    Всички спортни тренировки и състезания трябва да се провеждат без публика.

    Екскурзиите и груповите посещения по туристическите обекти също са забранени, реши НОЩ.

    На всички пазари и тържища трябва да има еднопосочно движение и дистанция от 1,5 м , всички трябва да са с маски.

    „България с нищо не е изключение от ситуацията в Европа и света. Така или иначе вълната, предизвикана от английския вариант на вируса, обхвана цяла Европа, но на Балканите са най-високите стойности“, посочи главният здраве държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

    Председателят на Националния оперативен щаб -ген. Мутафчийски отбеляза, че на 100 хиляди души население 551 е средната стойност на заболеваемост за страната и това е нарастване с 40 % в сравнение с миналата седмица, а на базата на две седмици нарастването е с над 90 %.

    От регионите в страната Бургас е с най-висока заболеваемост, Търговище, Видин, Разград и Кърджали са с най-ниска заболеваемост.

    На базата на 14 -дневните стойности Хасковска област е със заболеваемост 390 души на 100 000 души население.

    По отношение на смъртността, имаме много стръмно покачване на кривата. За една седмица се е покачила с 46%, а на база две седмици – 124%.

    По интензивност на смъртните случаи България е на трето място в света. На седмо място сме по нарастване на случаите, регистрирани на ден. В Европа сме на четвърто място по интензивност на случаите, след Естония, Чехия, Сърбия и Полша.

    С 18 % е нарастването на хората, които се лекуват в болница с Ковид, настанените в интензивните сектори са с 21 % повече.

    46 хил. легла за лечение на Ковид има осигурени в страната, 7 800 са заетите легла към момента, уточни здравният министър и посочи, че действително на моменти се усеща натиск към болничната система в някои региони, но за момента той е овладян.

    При тази вълна на разпространение на коронавируса има доста деца, които се е наложило да бъдат приети в болница, посочи здравният министър, повечето от тях са с пневмонични изменение в белите дробове, уточни той.

    Проф.д-р Ангелов добави по отношение на ваксините, че премиерът продължава консултациите си с Европейския съвет и Европейската комисия за доставянето на допълнителни дози за страната ни.

    Той призова да не се разхищават сега наличните ваксини:„Нека всички колеги, които правят ваксинации, при отворен флакон и пропускане на час, дозата да се поставя на тези граждани, които са на място и чакат или могат да стигнат до съответния пункт максимално бързо“.


    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (23)

    • 1
      Те
      Теди
      31 -20
      11:42, 18 мар 2021
      Деца не вирусът ГЕРБ ще ви съсипят !
    • 2
      На
      Найден
      32 -23
      12:18, 18 мар 2021
      Вече е ясно,пълен локдаун от понеделник.Само така.Голямо браво на НОЩ
      • Аа
        ааа
        21 -11
        12:39, 18 мар 2021
        Бе намерения ти жена нямаш ли.Играй си с нея стига се напъва с тая клавиатура.Хората без работа а заплата на държавни хрантутници като теб си върви пък и бонуси вземате за добре несвършена работа.
    • 3
      Y
      Y
      1 -2
      12:30, 18 мар 2021
      Ето този л
    • 4
      Аа
      ааа
      24 -18
      13:03, 18 мар 2021
      Децата трябва да са в училище! Това е геноцид, не само към днешния ден, а към бъдещето!
      • Ем
        Ема
        14 -10
        14:54, 18 мар 2021
        Да, но разнасят вирус.
      • До
        До Ема
        7 -10
        15:58, 18 мар 2021
        Ема сигурно си бездетна, затова така говориш. Зарази сеят ваксинираните.
    • 5
      Знаеш ли че Комунизма бил с голяма червена глава ,... Виж коментара
      • Ху
        Хубаво е да напишеш
        3 -5
        13:46, 18 мар 2021
        как гласуваха в Евро-парламента евро-депутатите от БСП в подкрепа на Истанбулската конвенция и за пе де ри те и ле з бий ки те!
      • Ге
        Гейска конвенция
        3 0
        15:03, 18 мар 2021
        Специално за всички део се напъват сводка
        Справка на гласуването показва, че само Атидже Алиева-Вели (ДПС/ОЕ) и Илхан Кючюк (ДПС/ОЕ) са подкрепили документа. Кючюк е един от съвносителите на документа.

        Интересно е да се отбележи, че няколко евродепутати от БСП и ГЕРБ са гласували против.

        Като цяло Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР), Андрей Слабаков (ВМРО/ЕКР), Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП), Александър Йорданов (ГЕРБ/ЕНП), Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), Иво Христов (БСП/СД), Цветелина Пенкова (БСП/СД) и Петър Витанов (БСП/СД) са гласували против резолюцията.

        Радан Кънев (ДСБ/ЕНП), Сергей Станишев (БСП/СД), Елена Йончева (БСП/СД), Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) и Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) пък са се въздържали.

        Искра Михайлова (ДПС/ОЕ) не е присъствала на гласуването.
    • 6
      Съ
      Съобщение
      14 -15
      13:19, 18 мар 2021
      В събота – 20-ти март т.г. ежедневно протестиращите вече 253 дни български граждани срещу престъпния режим на Бойко Методиев Борисов и неговата бандитска шайка, узурпирала българското управление в т.нар. Триъгълник на властта призовават и приканват всички свои сънародници да се присъединят и да участват в провеждането на организиран от тях Митинг-протест срещу налаганите ограничителни мерки!

      Съпротивителният протест-бунт на всяка свободолюбива българска душа, ще се проведе пред сградата на скверния Министерски съвет от 10:30 ч., който в 11:30 ч. ще се превърне в начало на Марш на свободата по бул. “Витоша” до НДК, където от 12:00 ч. ще се проведе обявения Световен протест срещу ограниченията на човешките и гражданските права и свободи, налагани от Правителствата, ужким по повод Пандемията COVID-19. Събитието се провежда в един и същи час в столиците и големите градове на повече от 80 страни по целия свят. От САЩ и Канада до Израел, от Аржентина до Австралия, от Финландия до ЮАР, от Германия до Бразилия и от Великобритания до Гърция хората искат обратно свободата си.
      • Св
        Свобода или смърт
        14 -16
        13:28, 18 мар 2021
        “Свободата не ще екзарх, иска Караджата !”
        Братя и сестри, тук няма леви и десни, няма бели и черни, няма бедни и богати, тук става въпрос за нашата Свобода, ако не си я извоюваме обратно няма кой да го направи вместо нас !
      • До
        До"Съобщение"
        23 -16
        14:23, 18 мар 2021
        Я иди се гръмни някъде! Хората измират по болници и вкъщи, той щял да протестира!
      • А?
        А?
        5 -3
        15:39, 18 мар 2021
        А Занзибар? Занзибарци ще си я искат ли, свободата?
    • 7
      Ин
      Инакомислещ медик
      17 -12
      13:21, 18 мар 2021
      Няма никакво съмнение, че Правителството е в престъпно съдружие, Конспирация с директорите на големите български клиники. Медицински олигарси с по 25-30 000лв. заплати. Обикновенните лекари и мед. сестри са мачкани и плашени с уволнение. Очевидно, трябва да се реагира и то остро.
    • 8
      Гъ
      Гълъбова
      12 -1
      13:45, 18 мар 2021
      С наближаването на изборите въздухът все повече трепти от напрежение. Чува се скърцането на колелата и бурмичките на машината, наречена генератор на страх. Но, на преден план все повече излиза Н.В. Страхът – сковаващ, парализиращ сетивата и мислите ни, каращ ни да се чувстваме малки, безсилни и най-важното зависими.
      Тук е разковничето – нашата зависимост. Като всяка такава изисква покачване на дозата, за да се постигне ефекта. И дозата се увеличава. Хора, мислете с главите си – да отидете до урните е като да отидете до магазина , аптеката или да се качите в автобуса. Не се страхувайте! Сложете си маска и ръкавици и отидете до урните, защото само така ще победим зависимостта и ще поемем с пълни гърди свежия въздух на свободата, свободата да изберем как ще живеем ние и какво ще оставим на поколенията след нас.
      Моля, мислете с главите си и не се водете от страха.
      • Ем
        Ема
        19 -6
        15:03, 18 мар 2021
        Ако се проснеш в болницата с ковид и без въздух друга песен ще запееш!
        Знаеш ли, че има недостиг на инхалатори, на легла? Знаеш ли, че няма топла вода? Знаеш ли, че бг болниците се кърпят и имат вид на развалини? Братята и сестрите Мангасарян краде чаршафите и възглавници и квото може.. Не говорим за страх, а за това, че на никого не му пука, че ще измрем като кучета, щото вирусът е страшно заразен и медиците с право напускат, просто не си струва за 1000лв. да си рискуват здравето..
      • До
        до Ема
        1 -3
        15:18, 18 мар 2021
        Не разбрах какво общо имат изборите с едни 1000лева а згрях но няма да пиша защото търгашите ще ме нападнат
      • Е.
        Е...
        2 0
        15:40, 18 мар 2021
        По-спокойно, де...
    • 9
      Ис
      Историк
      6 -5
      15:15, 18 мар 2021
      Закон на историята: животът на хората не се променя с избори и референдуми, а само и единствено чрез война, революция и военен преврат.
    • 10
      На
      Найден до аааа
      6 -3
      16:15, 18 мар 2021
      Имам си жена и то няколко.Освен едни смотани заведения,всичко друго си работи.На мен ми е по-добре,когато децата са онлайн,така няма да ставам рано,а пък това най- много ме дразни.Вечер по-спокойно ми върви ракията.
      • Аа
        ааааа
        3 -2
        16:27, 18 мар 2021
        Бе много не ти личи
    • 11
      На
      Найден
      5 -2
      16:40, 18 мар 2021
      Кажи ми кое точно не ти харесва на локдауна.

    Още новини

    Последни новини