От х:

Днес в x:

Стефан Цирков разказва една история между иронията и тъгата в първия си моноспектакъл

    „Това е историята ми от детството, за престоя ми във ВИТИЗ /б.а.-днес НАТФИЗ/, в нея има и случки от Хасковския театър, докато съм се учил и израствал като актьор, и до днес. Това е една история между иронията и тъгата“. Така актьорът Стефан Цирков представя на накратко първия си моноспектакъл между последните си репетиции, преди да излезе на сцената за премиерата му в края на тази седмица. Съсценарист на текста му е един от хората, които го познават най-добре-неговата дъщеря Радостина.

    Режисьорът на спектакъла е друг негов близък човек от професията, с когото това им е поредния общ проект-актрисата от хасковската трупа, в която двамата със Стефан са колеги, Иванка Шекерова.

    А композитор на музиката, написана специално за този моноспектакъл, е Боян Гегов. Той е автор и на оригиналния плакат за представлението, с предизвикателното заглавие „Ал Пачино и Стефан Цирков в Хасково“.

    Това е неговата история, животът му.

    Автобиографичният спектакъл разказва за срещите му с Тодор Живков, за запознанството му с Бил Клинтън, при визитата му по покана на тогавашния президент Петър Стоянов, преди 22 години- първото държавно посещение на президент на САЩ в България.

    „Преди това отговарях за кандидат-президентската кампания на Петър Стоянов в Хасково, от там е познанството ми с него. Когато се разбра, че Бил Клинтън е приел поканата за визита в България, написах текста „Пурата кубинска“, който Петра използва за песен, имаше и клип. Покрай голямата новина за посещението на Клинтън, този текст се появи на страниците на вестник „24 часа“. Това стана и повод за покана към мен и присъствието ми на една от срещите с Клинтън“, разказва Стефан Цирков.

    А за аналога с Ал Пачино от плаката, обяснява, че идеята е негова и брилянтно изпълнена от Боян Гегов. Идва от там, че в работата си Стефан Цирков често следва примери от Ал Пачино.

    „За мен това е един от най-големите актьори не само в киното, но и на световната театрална сцена. Затова следвам неговите съвети за актьорската си игра. Една сцена трябва да се репетира, но трябва и да се изиграе, казва Пачино“.

    Моноспектакълът на Стефан Цирков е финансиран по Проекта “Културни инициативи“ на Община Хасково. Неговата премиера е  на 19-ти март, от 19 ч. в Камерна зала на театър "Иван Димов" с вход “свободен“.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини