От х:

Днес в x:

ЕС ще изготви списък на държави, чиито удостоверения за Kовид-19 ще бъдат признавани автоматично

ЕС ще изготви списък на чуждите държави, чиито удостоверения за преболедували или ваксинирани срещу Kовид-19 ще бъдат признавани автоматично. Това съобщиха европейски служители, запознати с бъдещите намерения, свързани с предложените от Европейската комисия днес нови документи за улеснено пътуване.

Те уточниха, че за преболедувалите се предвижда удостоверенията да важат 180 дни, а след това ще трябва да бъдат подновявани. Този срок подлежи на промяна, ако науката докаже, че придобитата естествена защита срещу новата болест трае по-дълго. Ако учените установят, че защитата от ваксините също е временна, може също да се наложи подновяване на удостоверението.

Предвижда се ЕС да вложи в новата електронна система за проверка на удостоверенията 50 милиона евро.

През май системата може да бъде готова и държавите да се свържат към нея през юни. Дотогава се очаква законопроектът на комисията да бъде приет, за което ще бъде нужно одобрение от Европейския парламент и от квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    да
    2 -1
    20:06, 17 мар 2021
    Крайно време е това анархично образование ЕС да се саморазпусне и без това вече почти никой не пътува .Пък и на всяка граница само дето ****** не ти бъркат за да влезеш в дадена страна. Тамън западно европейските примати сами ще си прибират селскостопанската продукция .Ще спре законната доставка на роби от България и Румъния
Последни новини