От х:

Днес в x:

Абитуриентите започнаха подготовка за бала с настроение и едно наум

Само след около месец и половина настъпва времето на баловете.

По традиция, в България от средата на май до края на месеца, завършващите средното си образование празнуват зрелостта си с пищни купони и красиви тоалети.

От година време обаче ситуацията с празнуването е все на кантар заради здравната пандемия и мерките, които са като цветомузика-на зелена и червена светлина.

През 2020-та година, когато новата инфекция връхлетя Европа с мощна сила, абитуриентите у нас нямаха никаква ясно дали изобщо ще имат бал. Макар и готови с организацията, на младите хора им се наложи на няколко пъти да правят реорганизация и в крайна сметка месецът на баловете от май стана юни.

Година по-късно абитуриентите от Хасково също се подготвят да празнуват, независимо от всичко.

12-класниците от Езиковата гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“ вече имат обща рамка на това как ще протече балът им, макар и с едно наум. Бюджетът е фиксиран, дата е насрочена традиционно за 24-ти май, а мястото е избрано също по традиция-ресторантът на един от големите хотели с басейн в парк „Кенана“. Менюто е уточнено, капариран е и диджеят, разглеждат се вече и офертите за абитуриентския албум.

Сред зрелостниците тази година на Езиковата гимназия е Ния Ванчева, тя е ученик на годината на училището си, сега е и част от отговорниците за организацията на бала от своя клас.

Ние вече е подготвила тоалета си, има записан час при фризьор и за грим още от януари.

„Започнахме подготовката си за бала от много рано и я правим традиционно с всички атрибути и огромно желание и настроение. Единствената разлика в нашата подготовка, от тази в предходни години е, че имаме едно наум. Ясно знаем, че дата, която сме фиксирали може да бъде отменена и преместена за по-късно. Наясно сме и, че е възможно балът ни да се проведе на открито-в градината на хотела, чийто ресторант сме си избрали“, споделя Ния.

И ако при мъжете решението за тоалета може да стане и три дни преди деня на бала, то при дамите се изисква по-сериозно планиране.

Затова Ния се е погрижила да си запази час при харесания от нея фризьор, още преди два месеца. Споделя, че различното тази година е, че в повечето от модните студия, часът се капарира. Това е заради горчивия опит от миналата година, когато покрай напрежението и мерките, много сачове са били отменяни. За грим, прическа и маникюр е подготвила около 150 лева. Споделя, че тази година светлите нюанси на косите и отново елегантната небрежност, ще са предпочитани от младите хора.

Тя, а и повечето й приятелки от класа и випуска, вече са готови и с роклите си. Цените им варират от 400 до 1000 лева.  Предпочитанията им вървят по-скоро към по-убитите, матови цветове за тоалета.

Ния си е избрала дълга черна рокля. „За мен черното е най-стилният цвят, той носи елегантност. Никога не съм се виждала в дълга рокля и затова реших на бала си да бъда именно с такава.“

Като се прибави сумата за албум, която ще е минимум 50-60 лева с фотосесията, а към нея и за семейното тържество по повод завършването й, бюджетът за бала й тази година ще достигне 1500-2000 лева.

Но наред с приготовленията за завършването си, момичетата и момчетата, като Ния, се стягат и за кандидат-студентската кампания.

„Много ни беше трудна тази последна година, защото непрекъснато ни въртяха в присъствено и онлайн обучение. Аз, както и повечето ми съученици, предпочитаме да учим в училище. Но ситуацията е такава, че се налага да се съобразяваме с мерките“, казва Ния. Тя вече е избрала как ще продължи обучението си-ще кандидатства в специалността „Стопанско управление“ в СУ.

Споделя, че много зрелостници от нейния випуск казват, че ще останат да учат в България, малцина са тези, които ще излязат зад граница, за да продължат образованието си. И една от основните причини за това е здравната криза и затегнатите мерки в Европа и по света.

Но макар в объркани времена, младите хора продължават да мечтаят за бъдещето смело. „Ние си планираме всичко, положително сме настроени, че ще е по-добре занапред“, казва Ния, докато се подготвя за следващия виртуален час в последните седмици от средното си образование.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Пи
    Питам
    17 -4
    18:29, 17 мар 2021
    Като могат да учат дистанционно, защо и баловете не ги направят дистанционно?
  • 2
    Ех
    Ех...
    3 0
    09:29, 18 мар 2021
    Как ме е яд, че на времето не се записах да уча в Езиковата...
Последни новини