От х:

Днес в x:

8 °C

Абитуриентите започнаха подготовка за бала с настроение и едно наум

Само след около месец и половина настъпва времето на баловете.

По традиция, в България от средата на май до края на месеца, завършващите средното си образование празнуват зрелостта си с пищни купони и красиви тоалети.

От година време обаче ситуацията с празнуването е все на кантар заради здравната пандемия и мерките, които са като цветомузика-на зелена и червена светлина.

През 2020-та година, когато новата инфекция връхлетя Европа с мощна сила, абитуриентите у нас нямаха никаква ясно дали изобщо ще имат бал. Макар и готови с организацията, на младите хора им се наложи на няколко пъти да правят реорганизация и в крайна сметка месецът на баловете от май стана юни.

Година по-късно абитуриентите от Хасково също се подготвят да празнуват, независимо от всичко.

12-класниците от Езиковата гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“ вече имат обща рамка на това как ще протече балът им, макар и с едно наум. Бюджетът е фиксиран, дата е насрочена традиционно за 24-ти май, а мястото е избрано също по традиция-ресторантът на един от големите хотели с басейн в парк „Кенана“. Менюто е уточнено, капариран е и диджеят, разглеждат се вече и офертите за абитуриентския албум.

Сред зрелостниците тази година на Езиковата гимназия е Ния Ванчева, тя е ученик на годината на училището си, сега е и част от отговорниците за организацията на бала от своя клас.

Ние вече е подготвила тоалета си, има записан час при фризьор и за грим още от януари.

„Започнахме подготовката си за бала от много рано и я правим традиционно с всички атрибути и огромно желание и настроение. Единствената разлика в нашата подготовка, от тази в предходни години е, че имаме едно наум. Ясно знаем, че дата, която сме фиксирали може да бъде отменена и преместена за по-късно. Наясно сме и, че е възможно балът ни да се проведе на открито-в градината на хотела, чийто ресторант сме си избрали“, споделя Ния.

И ако при мъжете решението за тоалета може да стане и три дни преди деня на бала, то при дамите се изисква по-сериозно планиране.

Затова Ния се е погрижила да си запази час при харесания от нея фризьор, още преди два месеца. Споделя, че различното тази година е, че в повечето от модните студия, часът се капарира. Това е заради горчивия опит от миналата година, когато покрай напрежението и мерките, много сачове са били отменяни. За грим, прическа и маникюр е подготвила около 150 лева. Споделя, че тази година светлите нюанси на косите и отново елегантната небрежност, ще са предпочитани от младите хора.

Тя, а и повечето й приятелки от класа и випуска, вече са готови и с роклите си. Цените им варират от 400 до 1000 лева.  Предпочитанията им вървят по-скоро към по-убитите, матови цветове за тоалета.

Ния си е избрала дълга черна рокля. „За мен черното е най-стилният цвят, той носи елегантност. Никога не съм се виждала в дълга рокля и затова реших на бала си да бъда именно с такава.“

Като се прибави сумата за албум, която ще е минимум 50-60 лева с фотосесията, а към нея и за семейното тържество по повод завършването й, бюджетът за бала й тази година ще достигне 1500-2000 лева.

Но наред с приготовленията за завършването си, момичетата и момчетата, като Ния, се стягат и за кандидат-студентската кампания.

„Много ни беше трудна тази последна година, защото непрекъснато ни въртяха в присъствено и онлайн обучение. Аз, както и повечето ми съученици, предпочитаме да учим в училище. Но ситуацията е такава, че се налага да се съобразяваме с мерките“, казва Ния. Тя вече е избрала как ще продължи обучението си-ще кандидатства в специалността „Стопанско управление“ в СУ.

Споделя, че много зрелостници от нейния випуск казват, че ще останат да учат в България, малцина са тези, които ще излязат зад граница, за да продължат образованието си. И една от основните причини за това е здравната криза и затегнатите мерки в Европа и по света.

Но макар в объркани времена, младите хора продължават да мечтаят за бъдещето смело. „Ние си планираме всичко, положително сме настроени, че ще е по-добре занапред“, казва Ния, докато се подготвя за следващия виртуален час в последните седмици от средното си образование.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Пи
  Питам
  17 -4
  18:29, 17 мар 2021
  Като могат да учат дистанционно, защо и баловете не ги направят дистанционно?
 • 2
  Ех
  Ех...
  3 0
  09:29, 18 мар 2021
  Как ме е яд, че на времето не се записах да уча в Езиковата...

Хороскоп за 13.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Постепенно навлизате в добра физическа и психическа форма и желанието ви за промяна се засилва с всеки изминат ден. Това ви подтиква да насочите енергията си в позитивна насока. Няма да ви липсват възможности за развитие на потенциала, просто трябва да се мобилизирате и да действате.
13 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Добро развитие на делата ви и приятелски сбирки, но които ще ви подскажат великолепни идеи. Други ще мислят над възможностите за бизнес, а няма да липсват и такива, които ще положат специални грижи по опазване на имуществото си. Към партньора си бъдете ведри и не го пренебрегвайте, ако някъде другаде са отнесени мислите ви.
13 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Атмосферата на дома ще ви зарежда с добри очаквания, но и не само тя. Развитията през последните дни ще ви подтикнат към конкретни действия, свързани с предстоящо пътуване или друга делова активност. Други ще продължат с професионалната си подготовка, отдавайки значение на нови моменти в нея.
13 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си високи цели, които изискват последователни действия и упорство, за да стигнете до желаните резултати. Подобряване на материалното състояние за онези от вас, които не щадят времето и силите си. Бъдете добри с всички и най-вече с хората от обкръжението ви, те милеят най-много за вас. Отнесете се към предложенията им конструктивно и ще си спестите недоразумения.
13 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
С лекота ще постигате всичко, с което се захващате днес. Възползвайте се от шанса, но не злоупотребявайте с късмета си. В добра физическа форма сте, самочувствието ви е добро и това ви прави още по-витални. С доброто си настроение влияете положително и на финансовото си състояние.
13 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Без излишна суета ще работите и придвижвате делата си в посоката, която желаете. Покажете на недоброжелателите си, че компанията им няма да ви липсва. Позитивното ви мислене ще ви помогне да неутрализирате лошите енергии покрай вас и по-бързо да приключите с нещата, които не ви носят добро настроение.
13 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Понижено настроение и раздразнителност ще се забелязват у много от вас днес. Причините са комплексни, но като основна е липсата на трайна трудова заетост. Уморени сте от несигурността и безпаричието, но това не е причина да се отказвате от правата си. Вниквайки в подробностите, ще прецизирате всичко и ще намерите по-бързо решение на проблема си.
13 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитията през последните дни влияят върху желанието ви за изяви. То се отразява положително и на духа ви, с готовност сте за повече работа, общуване и интимна отдаденост. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде значима. Не пренебрегвайте онези, които показват добрите си намерения към вас.
13 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
При вас шансовете ви за успех в домогванията ви към вниманието и чувствата на една определена личност са твърде оскъдни. За момента запазете съществуващото положение, за да не го изгубите и него. Ще имате хубави събития, които ще разнообразят деня ви и ще ви заредят с очаквания.Не анализирайте прекалено много нещата, защото ще изгубите очарованието на мига.
13 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Служебни ангажименти ще запълнят времето на много от вас. Но най-добре ще се почувствате, ако използвате деня за почивка и не мислите за проблемите. Можете да сте полезни и на други, не отказвайте съдействието си. Допирът с природата и чистият въздух ще ви се отразят добре и ще мобилизират силите ви.
13 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще инициирате срещи с хора, които биха ви помогнали да се справите по-добре с проекта, над който работите. Финансовите ви проблеми ще намерят решението си и с подкрепата на добре подбрани приятели, намерете пътя към тях. Ще преборите стреса с релаксиращи масажи, спортни занимания или в компанията на любим човек.
13 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстоят ви важни промени в личен план. Преценете добре приоритетите си и не се колебайте да действайте. Не обръщайте внимание на пренебрежението от страна на близките си. Съвсем скоро всичко ще се промени в желаната от вас насока. Със своята проницателност и интуиция вие успявате да достигнете до скрити за другите детайли, които трябва да използвате.
13 апр 2021
Последни новини