От х:

Днес в x:

Арх. Деляна Панайотова: Уволняваха ме заради договорка между ГЕРБ и ДПС за продаването на постове

За трети път архитект Деляна Панайотова е възстановена на длъжността главен архитект на община Хасково. Това става с решение на Върховния административен съд от 15.03.2021 г.

Припомняме, че първоначално арх. Панайотова беше назначена на поста на 01.12.2015 година. Тогава тя започна работа в община Хасково, прехвърляйки се от Столична община, където, по нейни думи, година по-рано е издържала конкурс. От тогава насам обаче е освобождавана три пъти. Последният път беше заради това, че тя е назначена без конкурс. Тя беше освободена на 24.07.2020 г.

Първите два пъти още на първа инстанция – Административен съд-Хасково отмени заповедите за уволнение и след общаване от страна на община Хасково, Върховният административен съд потвържди решенията. В настоящия случай обаче Административен съд – Хасково потвърждава заповедта на кмета. При обжалване от страна на арх. Панайотова, ВАС отменя решението на съда от първата инстанция като незаконосъобразно и съответно отменя заповедта на кмета Станислав Дечев.

В решението на втората и последна съдебна инстанция е посочено, че нормата на чл. 81а от Закона за държавния служител предвижда, че държавен служител, който работи в една администрация и едногодишният срок за изпитване е изтекъл, може да бъде назначен в друга администрация без провеждане на конкурс за длъжността, ако отговаря на условията за нейното заемане.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване. В 14-дневен срок обаче арх. Панайотова трябва да подаде заявление за възстановяване на работа.

Арх. Панайотова, ще се върнете ли на работа в община Хасково? Каква Ви е нагласата?

Да, имам намерение да си подам заявлението за възстановяване на работа в законоустановения срок. От там нататък, кметът по закон би трябвало да ме възстанови на работа, както в предишните два пъти.

Защо се стига до там трети път да бъдете отстранявана и съответно възстановявана на длъжността главен архитект на община Хасково?

Причините, според мен, са комплексни. Най-вече е отявлената договорка между ГЕРБ и ДПС за продаването на определени постове, един от които е моят, който не е маловажен. Тази договорка, според мен, неявно се е случила още по времето на Беливанов (б.а. бившият кмет на община Хасково) и от там нататък се започва едно отчаяно търсене на поводи постоянно и постоянно да бъда отстранявана от тази длъжност. Понеже няма правно основание и печеля делото всеки път. Като последното вече смятам, че беше апогея на Пламен Лечев (б.а. Лечев е секретар на община Хасково и шеф на правния отдел в администрацията), чиято правна амнезия му помогна да забрави, че той беше активен участник в преговорите със Столична община по моето прехвърляне, по подписване на споразумение. И две години, докато аз бях на работа, на общината не й хрумна тази безумна мисъл, че за това място трябва да има конкурс, какъвто аз съм издържала. Сега изведнъж започнаха да си смучат от пръстите неща, които са тотално неверни. Държа да отбележа, че аз съм единственият законно назначен главен архитект в последните сигурно 20 години - единственият с конкурс, няма друг.

Очаквате ли четвърто уволнение?

Абсолютно, да.

Пак ли ще обжалвате?

Да. Аз ще си търся правата. За мене това е въпрос на чест. Чувствам се с опетнено име. Това беше една кампания с оглед да се освободи моето място, се започна и кампания срещу мене като човек, като личност, което го приемам вече лично. Смятам, че не е редно в името на каквито и да било политически договорки и цели, да се потъпква закона и да се постъпва така с когото и да било, не визирам само себе си, а въобще хората, които в един момент се оказват неудобни, пречка.

Като казвате поста главен архитект е договорка между ГЕРБ и ДПС, вие имате ли политически пристрастия?

Разбира се всеки има политически пристрастия. И така е редно да бъде. Разбира се, че имам, но това няма никаква връзка с темата.

Член ли сте на партия?

За момента не. Нито съм била член на ГЕРБ, когато съм била поканена да заема този пост.

В моя случай, това е една поредица от уволнения, която абсолютно не се базира на никаква професионална, правна или каквато и да било етика, а само и само се гонят едни такива политически цели, които за съжаление, според мене са индикатор, че се прехвърлят във всяко едно отношение на политиката на ГЕРБ. Държавната машина се ползва, за да покаже, че тя има всякакви механизми да си постига целите, което не е редно да е така. Не може някакви договорки между двама души да потъпкват закона, да си играят със съдбата на хората, защото днес съм аз, а утре ще е някой друг.

Когато сте заемала длъжността главен архитект на Хасково, имало ли е случаи, в които общинското ръководство не е одобрявало евентуално Ваши разрешителни за строеж или други ключови документи?

Не. Не се щам за някакъв обект, за който да е имало конфликт по него и да сме имали раздор. Мога да отбележа, че един месец преди моето първо уволнение, аз бях повишена в ранг от кмета Беливанов, което според Закона за държавния служител се случва само при много добро изпълнение на задълженията. Тоест повишена ми е заплатата и съм повишена в ранг „държавен служител“.

Haskovo.net дава възможност за публикуване становището на засегнатите страни.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (80)

  • 1
    12
    123
    9 -8
    16:18, 17 мар 2021
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • До
      Добрево-Депесарска коалиция
      46 -13
      16:53, 17 мар 2021
      Махай се Добревице малко ли пари направи стига вече толкава си алчен как така те извадиха от обвинителния акт на прокуратурата. До кога ще те търпим освен за родата си за друго не работиш хората избягаха от града млади няма стари и доцревата рода. Бахти и града крадци мръсни
    • Це
      Цензор
      30 -3
      17:17, 17 мар 2021
      Бързо трийте коментарите, че оплюха нашия човек.
    • На
      НАСАКОТО ЯКАТА
      27 -8
      20:08, 17 мар 2021
      Герберастките тролове се активизираха. Имам въпрос: не е по темата , но не е и много извън нея . Какво стана с незаконния 150 метров водопровод във Република? Имали наказани ,глобени или все пак предизборното обещание е изпълнено тихомълком?
    • Когато я нагласиха на поста в Хасково нямаше договорки. Когато я изритаха имало договорки. Добре де , моме, ние да не ядем колците на доматите. Питам аз журналистите защо не я питаха Защо не рева когато заживя в общинско жилище и взе на някое бедно семейство дома? Защо не рева когато взимаше тлъсти заплати и още по-тлъсти руш...ти . Защо не рева когато взе накуп обезщетението си от общината. И не разбирам тези които се радват че ще съди общината какво им става. И на тях ли ще им дава от техните пари, с които всички ние ще й плащаме келешлъците да си играе на света вода ненапита. Едно разбери - като не те искат не се натискай , ставаш смешна
    • Де
      Деменциев
      7 -2
      07:32, 18 мар 2021
      За 150метровия тръбопровод иде реч.Нищо.Това е за стягане на редиците за изборите. И то мина добре,даже много добре.Върви си далаверата ,към края е и тогава идва ....жандармерията.Когато всичко е приключило.
      Ценоразписът е като миналия път.
    • Зн
      Знаещ
      7 -1
      08:15, 18 мар 2021
      Който продава строителни разрешения така му се пада.
    • Съ
      Съдията
      9 -2
      10:07, 18 мар 2021
      Взела 30 хиляди лева до сега от обезщетения казаха го по етв и вие я жалите. Че това си е начин на изкарване на пари без да работиш бе . Евалла . Даже трябва и да ми е мъчно за нея ли. Не разбрах.
    • По
      Порчо
      12 -1
      12:03, 18 мар 2021
      То хубаво, ама като кажеш А, трябва да кажеш и Б!
      Това за ГЕРБ е абсолютно вярно и всички нормални и некупени (а дори и купените) го знаят това! Обаче защо не кажеш, че на този пост си благодарение на твоя родител, който тогава беше водеща фигура в ГЕРБ.
  • 2
    Ди
    Димитров
    48 -13
    16:24, 17 мар 2021
    За съжаление имате самочувствие,но покритие нямате.Освен това да си ръководител се изискват умения и морал––качества които при Вас липсват.
    • Ху
      Хубавица
      42 -20
      16:43, 17 мар 2021
      Тази колка кихна да я прявите на героиня. Много ниско ниво като медия. Много жалко за вас. Защо не писахте за алъшвериша й преди а сега я хвалите
    • По
      Повръща ми се
      32 -22
      17:18, 17 мар 2021
      За какво достойнство и име става въпрос. Три пъти те пъдят и ти се натискаш. Унизителна работа. Срамна. Долна. Нагла. То и в любовта е така, ти му викаш грозна си като смъртта, то си прави джуки и пак звъни на вратата
    • До
      Договорката
      14 -6
      19:06, 17 мар 2021
      За трети път ти договарят поста. Ти пак си търсиш правата, луда работа.
    • Въ
      Въпрос:
      16 -11
      19:55, 17 мар 2021
      Димитров ,бихте ли отговорили вие в качеството на какъв и как преценихте, че няма качества и морал ? Бихте ли дали конкретен пример от работата на въпросната госпожа където се е почувствала липсата на тези качества? Благодаря ви предварително за отговорите, надявам се не сте като тройката герберски тролове под вашия коментар и ще извадите аргументи и факти.
    • Де
      Делянка Антончова
      18 -4
      22:17, 17 мар 2021
      Явно сериозно е платил тати щом "новината" за уволнената набедена мома стои гордо на първа страница. Евтино сте се продали този път като медия. Много ниска ви е цената питайте госпожата която рони сълзи каква е нейната миза за подписче и печатче на проектче.
    • Мо
      Морал ли????????????
      6 -1
      09:29, 18 мар 2021
      За морала в Хасково доста може да се говори!Нека погледнем ,,,,моралния ,,,,,и ,,,професионалиста,,Деян Янев и неговите приятели!!!!!Колко е тих ,,,народният трибун,,,,,!!Избори!!!!!!!!!!!!Да могат да го ,,,запишат,,,по втория начин,,,за депутатче,,,,,!После е лесно!!!!!!Няма никакво значение .че ,,руското момченце,,,е номер 11...Той и по този начин стана съветник!!!!Морал ли?????????????В Хасково??????????????Всички знаят за мръсотиите му!Но това е неговата същност!
  • 3
    1
    1
    34 -47
    16:29, 17 мар 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      2
      18 -14
      17:04, 17 мар 2021
      Ти на какви транквиланти си щом пишеш подобни безумия. Добър какво каза?
  • 4
    Ру
    Румен Гайтански - WOLF
    47 -15
    16:37, 17 мар 2021
    Ей таз кака показа повече топки от цялата община - евала моме!
    • Аз
      Азис
      5 -2
      22:19, 17 мар 2021
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 5
    Бр
    Браво
    51 -7
    16:40, 17 мар 2021
    Браво за смелостта да се казват нещата, такива, каквито са. Всички знаят за договорките как ГЕРБ продадоха града ни. Разпределиха баницата, а мишките да въртят колелото....така и мишки няма да останат. Гоните свестните, можещите и младите! Жалко! Скоро няма да има от кой да крадете!
    • Тъ
      Тъпо племе
      23 -3
      22:20, 17 мар 2021
      Искам да разкаже и как взимаше 3 хил лв заплата а живееше в общинско жилище и да разкаже за това как спести едни 300 хил лева за има няма година и как така бедна и гладна изведнъж изскочи с джипки и други екстри и как въобще има хора които я защитават днес а вчера я плюеха когато заямаше поста. Много тъпо племе пише коментари в този сайт ей.
  • 6
    За
    Заседател
    42 -4
    16:42, 17 мар 2021
    Местния административен съд е опитал да изпълни поръчка, ама не е минал номера пред ВАС. Къде работеше на секретаря на общината жена му?
    • Си
      СИК
      31 -1
      16:45, 17 мар 2021
      Едно момченце на изборите извади 994 преференции. Въпроса е от къде и коя е майка му.
    • За
      Запознат
      13 0
      16:51, 17 мар 2021
      Хубаво че тая Б*****н я няма тук в Административния съд, иначе щяхте да видите - "кон боб яде ли". Такова зло никъде няма....
    • Ха
      хайгуша будикян = СЪДИЯ
      22 -1
      18:06, 17 мар 2021
      Аз уредих сина сина да е съветник в Хасково ,въпреки че живее в СОФИЯ.
    • Ха
      Хайгуи съдийката
      16 -1
      20:03, 17 мар 2021
      Сина е съветник от Герб.
    • Съ
      СъдЯ
      20 -5
      21:32, 17 мар 2021
      Жената на Пламен Лечев е ПР на Хасковския административен съд. Не че нещо... Дано не ви се налага да съдите общината в тоя съд. Надявайте се на справедливост.
    • Jo
      John
      1 0
      15:35, 19 мар 2021
      на окръжния съд, ама карай!
  • 7
    Тр
    ТРОЛ
    45 -1
    16:45, 17 мар 2021
    ДПС действа тихо отзад...
  • 8
    Км
    Кмет
    53 -9
    16:48, 17 мар 2021
    Най слабия кмет, с най.....секретар......гербаджии. Да си ходят. Не да пъдят хората дето си разбират от работата и да слогуват на ДПС. Стига!
    • Св
      Свидетел
      17 -4
      22:21, 17 мар 2021
      Тази ако разбираше от работата си нямаше да черпят софиянци когато се отърваха от нея
  • 9
    Ге
    гербаджийка
    17 -6
    16:58, 17 мар 2021
    явно преди е била член на герб щом учотнчва кога не е била член на партия и пак с връзки се е метнала ама сега не я искат
    • Ан
      Антон
      3 -2
      17:06, 17 мар 2021
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • До
      До уточни
      41 -4
      17:17, 17 мар 2021
      Баща й е Антон Иванов , който бе в Герб и тогава стана гл. архитект. Нооо сега е от Цв. Цв.
    • Чл
      Член
      1 -1
      22:43, 17 мар 2021
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 10
    Хи
    Химена
    5 -2
    17:01, 17 мар 2021
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 11
    Се
    Себахтин Азис
    9 -14
    17:02, 17 мар 2021
    Не искаме повече. Побля ми кусата от нея. къштата... Виж коментара
    • Az
      az
      1 -3
      09:25, 18 мар 2021
      Да щото новия е ДП С а ти си ам уд жа .
  • 12
    Ма
    Махалата
    22 -5
    17:08, 17 мар 2021
    Гроздев е архитекта. На цялата махала помогна. Всичкото търпимост извади.
  • 13
    До
    До главния архитект
    22 -7
    17:10, 17 мар 2021
    Всичката работа на колегите взе. Само ти работиш. Никой проект не е видял от тебе. През времето на Диляна не беше така. Просто си го знай.
  • 14
    Ва
    Вай вай
    23 -7
    17:22, 17 мар 2021
    Ако я върнат, ще вземе да разруши незаконните къщи в махалата. Никво връщане баш сега!
    • Не
      недей са кахъри
      19 -6
      20:31, 17 мар 2021
      таз мадама ни е дошла да оправя града, тука е да си понапълни банковите сметчици
    • Аз
      аз
      0 -1
      09:27, 18 мар 2021
      Бай хо й ще дойде супе р героя и ще те оправи те б ,жена ти и града .
  • 15
    Ма
    Маджарово
    38 -1
    17:25, 17 мар 2021
    Как му беше името на заместник кмета на общината? Танер ли, Емин ли? От ДПС ли? Абе случайна работа. И той с конкурс. Комисията е ясна.
  • 16
    Чи
    Чилингиров
    30 -2
    17:36, 17 мар 2021
    Партийните критерии погребват България.
  • 17
    Ho
    Ho
    31 -4
    17:49, 17 мар 2021
    Първо. атаман, не знае български, че да праи каквито и да са коалиции, явно това идва от горе.
    Второ. Тази архитектка, не беше ли в други коалиции с бивши кметьове? Не ръбеше ли народа за да издаде разрешителни за строеж. Сега било лично.
    Трето. танерчо, дето гащите си не можеше да вдигне, явно са останали свалени и сега върши работа, но важното е, че на него му харесва. Прави се на бей, ама май трябва освен ДуПяСе, да го опъне и народа, да се знай за кво става. Па може и на фенерите да заработи нещо.
    • Ам
      Ама Делян знае ТУРСКИ
      24 -2
      19:00, 17 мар 2021
      Делян Добрев знае ТУРСКИ. Научи го да преговаря с ДПС, че лошо му се пишеше иначе. Нали ДПС е новата мащеха.
  • 18
    Ди
    Дидо
    17 -21
    17:58, 17 мар 2021
    Статия платена от Цв. ЦВ. По заявка на А. И. В... Виж коментара
    • Срам за този сайт който нито веднъж не показа истината а обслужва частни интереси
  • 19
    34
    345
    13 -4
    18:08, 17 мар 2021
    Много къщи има за опраяне. Много строеж за правене. Дручко си е да го лапне Тошко- наш човек. Давай Тоше, твойте хора са с тебе.
  • 20
    Де
    действай
    17 -1
    18:13, 17 мар 2021
    Заповедта за ново уволнение е при портиера.
    • Об
      Общинския бюджет
      16 -3
      20:02, 17 мар 2021
      За всеки месец от неправомерното уволнение до сега се изплаща заплатата като главен архитект
    • Ко
      кодекс на труда
      13 0
      21:20, 17 мар 2021
      Обезщетения при незаконно уволнение и при недопускане на работа на възстановен работник
      или служител (Загл. доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)
      Чл. 225. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) При незаконно уволнение работникът или
      служителят има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово
      възнаграждение за времето, през което е останал без работа поради това уволнение, но за не повече
      от 6 месеца.
    • Аз
      аз
      3 -2
      09:29, 18 мар 2021
      Ами да пич има си закони в тая държава , не можеш да уволняваш някой , щото имаш договорки и друг човек на неговото място
  • 21
    Хх
    Хххххх
    15 -10
    18:23, 17 мар 2021
    След като се хвърлят клевети, трябва да има и подплатени доказателства. Всеки може да си говори, не мога да разбера, не я искат, тя се натиска, това се казва тъпизъм. Като е много кадърна да си намери работа, другаде!
    • Кр
      Крушата
      15 -9
      18:30, 17 мар 2021
      Другаде няма 200 000 лв. от дарения как да декларира!
    • Ог
      Огледай се
      40 -4
      18:48, 17 мар 2021
      Те това го знаят и децата в училище. Огледай се. Всичко е договорено от ГЕРБ и ДПС. Какви доказателства, зам кмет ДПС,гл. Архитект ДПС, земеделието ДПС, докато ГЕРБ са на власт. Огледай се. Излезна едно момиче и каза истината. Аплодисменти от мен.
    • Гр
      Гражданин
      9 -9
      19:13, 17 мар 2021
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Когато си зависима от хиперактивния татко ей така става. Излагане до дупка и изпълнение на плоски политически поръчки. Цената пак ли е 200 хилки или този път вдигна мизата на 200 хилки и една пииип пииип
  • 22
    Ka
    Karenin
    44 -2
    18:24, 17 мар 2021
    Нито познавам жената нито качествата и, а и не ме интересуват. Важното е това, което е казала и е изведено като заглавие. И не, че това е някаква новост, напротив това всички го знаят, но в град на мижитурки като Хасково да го кажеш директно верно се искат топки, браво за което.
    • Гр
      Гражданска позиция
      35 -8
      18:29, 17 мар 2021
      Ако имаше повече хора, като нея Делянчовците щяха да са далеч от Хасково. Гражданска позиция трябва да има. Ние сме хората, които им позволяваме да го правят. Трябва да си браним града. Дела трябват, дела. Браво за смелостта!
  • 23
    Де
    Делян Пеевски
    15 -9
    18:57, 17 мар 2021
    Тая нема нищо общо между снимката и на живо...
    • Ви
      видях
      4 0
      22:31, 17 мар 2021
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 24
    Хр
    Христо
    16 -9
    19:28, 17 мар 2021
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 25
    Са
    Само питам
    10 -9
    20:08, 17 мар 2021
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 26
    Ов
    ово е стандарт!
    27 -1
    20:18, 17 мар 2021
    И при първия и при втория кмет на ГЕРБ на пръстите на едната ръка се броят кадрите им, назначени с конкурс. В архитектурата само началничката инж. Т.Маркова е с конкурс. Директора е назначен без, защото е бил и на педишната си работа като държавен служител. Арх. Деляна Панайотова - по същата схема, но всъщност конкурсът, ,за който споменава, е бил за друга длъжност, не за главен архитект. Сегашния гл.архитект Т.Грозев е с временна заповед вече 3 години. Не че има някакво значение! Всички сме наясно, че конкурси се правят за предварително уговорен човек.
  • 27
    Ми
    Митко
    4 -7
    22:01, 17 мар 2021
    Митко петров е най -интелигентния !!!
  • 28
    Тр
    Тролчета на коалицията
    10 -4
    01:00, 18 мар 2021
    Когато четеш коментарите се наблюдава един и същ изказ в коментарите, които опляват госпожата. Толкова ниско да паднеш. Да изразяваш мнението си с различни аватари. Но това е добър показател вече има само един трол от ГЕРБ. Преди бяха много. Дори троловете бягат от ГЕРБ. Бъдете смели!
  • 29
    До
    До дежурния писач
    2 -1
    09:38, 18 мар 2021
    Ти се нещо незнаеш и коментираш,. Първо пускаш малко запитване ,после след минути, ти си отговаряш вече от друго име, и всеки ден така едно и също. АМсалак този Банко нее ***** ,спи спокойно и не забравяй да си пиеш хапчетата. Сега са пуснали и едни хапчета, лекуват злобни хора като тебе .Не знам турчин ли си, бългйрин ли си ,но ти пожелавам корона вируса да те хване, и да се свърши с тебе.
  • 30
    Ба
    Бай Грозю
    2 -1
    11:51, 18 мар 2021
    Мърша
  • 31
    Ан
    Анонимен
    0 -1
    21:00, 19 мар 2021
    Гласувайте с бюлетина Номер 21...
  • 32
    Ар
    арх; ВАЛЕНТИН /СМЕХА /
    2 0
    21:17, 19 мар 2021
    Да оставите Приятелката Ми на мира , че без нея не ми върви далаверата!!!!!!!!!!!!!
Последни новини