От х:

Днес в x:

Британският вариант на коронавируса е по-смъртоносен

Епидемиолози от университетите в Ексетър и Бристол са установили, че британският вариант на коронавирус В.1.1.7 е с 30-100 процента по-смъртоносен от предишните щамове. Статията за изследването на учените е публикувана в British Medical Journal.

В изследването са участвали повече от сто хиляди души. Учените сравняват смъртността в рамките на 28 дни след положително тестване за SARS-CoV-2 между група от 54 906 пациенти с британски щам на SARS-CoV-2 с група същия брой пациенти с други варианти на инфекцията. Участниците от двете групи са били съпоставени по възраст, пол, етническа принадлежност и други странични фактори, за да се осигури максимално сходство между двете групи.

Изследователите регистрират 227 смъртни случая, свързани с британския щам, и 141 смъртни случая поради по-ранни щамове. По този начин рискът от смърт се увеличава средно с 1,64 пъти. Това също така означава увеличаване на смъртността от 2,5 на 4,1 на 1000 открити случая.

Според учените SARS-CoV-2 изглежда може да мутира бързо и съществува реална опасност да се появят нови варианти с резистентност към ваксини.

doi: https://doi.org/10.1136/bmj.n579

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини