От х:

Днес в x:

Четирима творци: усещане за изкуство

    Предстои истинско арт събитие за Хасково-нещо ново и различно, едно усещане за изкуство.

    В сряда, на 10-ти март, от 19 ч. на вход “свободен“ в театър „Иван Димов“ Боян Гегов представя своя авторски проект- филмът „Усещане за изкуство“.

    Какво е изкуството? До къде се простира човекът в него, докъде му влияе тленното и кога то се превръща в нещо друго? Кога се появява творецът?

    Това е първият филмов авторски проект на Боян Гегов. Причислява го към независимо арт кино. В него популярният музикант, част от групата „Хангар 42“, споделя още от таланта си. Освен сценарист, той е и оператор, и монтажист, и автор на музиката, както и на плаката за представянето му.

    Идеята за филма се заражда миналата есен и се развива като изследване и осмисляне на твореца в човека. Авторът е един от четиримата участници в него. Художниците Любомир Филипов, Симеон Тодев и Неделко Кучков, Боян включва в проекта, като творци, които определя като "стопроцентови"-уникални и близки до неговите усещания.

    „Да направя филм за усещането за изкуството-този начин, ми се видя най-смислен да запечатам моментите. Защото говорим за усещане...всеки вид изкуство -усещаш го за минута-две, час, изживяваш го и след това го няма. А във филма не само че остава и можеш да му се наслаждаваш с времето и във времето да преоткриваш нови неща, но виждаш развитието на един творец, пътя му. А аз имах и възможност да напиша музика, което за мен лично също беше предизвикателство. В този филм имах реалната възможност да изследвам това усещането за изкуство с другите трима творци, които са за мен гениални и всеки един от тях ме е докоснал с творчеството си. Точно заради това ги помолих да участват.“

    Боян Гегов казва за избора си да се спре точно на Любомир Филипов, на Симеон Тодев и на Неделчо Кучков,   че никак не е случаен, макар в началото да има низ от случайности. А единият от тримата- Неделчо Кучков дори и не познава в онзи момент.

    Симеон Тодев вижда на улицата и му предлага да се включи в проекта. В първия момент художникът му отказва, но прилагайки финт с още една ключова фраза, Боян  успява да го навие.

    За Любомир Филипов е бил убеден от самото начало, че ще се включи: Исках на сто процента Любо да участва във филма още от зародиша на идеята за него, но по това време знаех, че е извън страната. Но един ден случайно го видях на улицата в Хасково-веднага прие.

    Неделчо Кучков пък се присъединява към проекта, след като към него авторът присъединява първо картината му. При обичайното преглеждане на социалните мрежи една сутрин Боян вижда картина, който силно му въздейства. „Не знаех първоначално кой е авторът й, но си помислих: Моля те, дано да си от тук!“

    Проучва и така стига до Неделчо.

    Следват месеци на снимки и разговори, на много интервюта, на споделяне на усещания. „В този филм зрителите ще видят и чуят неща, които  са интересни, които ще са смешни, ще са истински, откровени. Затова си заслужава“, казва Боян Гегов.

    Художниците, които участват в проекта, ще изгледат целия филм в завършен вид за първи път заедно с публиката в театъра. Те никога не са били на едно място и тримата при снимките. И това е така заложено от автора.

    А за усещането и смисъла на този филма Боян казва: „Моето търсене, е моето усещане за изкуство“.

    И разяснява, че то е свързано с музиката, която идва отвътре, която след това „материализира“ разписвайки я: „Интересно ми беше да видя как това се случва у други творци, как това усещане за изкуство се проявява при тях. Затова са въпросите в този филм...И това търсене ми е важно, и тези отговори са важни, защото в Хасково има много млади хора, този филм е за тях.

    А усещането за изкуство е нещо, което го няма наяве. То е вътре в твореца.“

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Ха
      ХАХАХА
      9 -21
      21:25, 9 мар 2021
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ах
        АХА
        7 -8
        22:13, 9 мар 2021
        От Районната здравна инспекция и главения държавен здравен инспектор - Доц. д-р, д. м. Ангел Кунчев
      • Лю
        Любомир Филипов
        8 -6
        12:33, 10 мар 2021
        Да,майка ти вече е там и чака.
    • 2
      Це
      Ценител - емигрант
      20 -5
      05:00, 10 мар 2021
      Културно събитие от такъв мащаб се случва,въпреки
      активната НЕподкрепа на всички културни институции
      заедно с програмите за развитие на всички нива у нас
      и в Европа!! С дълбоко уважение за това и на добър час!!
    • 3
      No
      NoAnony
      13 -4
      08:42, 10 мар 2021
      Всичко това е хубаво. Браво на автора и участниците. Има нужда нашето забутано Хасково, да стане по-малко забутано. А пътят е чрез културата. Надявам се да мога да гледам филма в скоро време и извън театъра.
      А за автора на статията. Да му бяхте щракнали 3-4 снимки на автора и да изберете най-добрата. Все пак фотопаратите вече не са с ленти. На сложената снимка изглежда на солидно напушен. Правите му малко мечешка услуга на момчето.
    • 4
      Де
      Делян Иванов
      13 -2
      13:35, 10 мар 2021
      Интересно колко неадекватни коментари, от предполагам и такива хора, а това с "по ма ци", някой достигнал върха на разумната мисъл. Поздравления за това, че се прави нещо смислено за града ни и успех на събитието. Дано и хората като мен в чужбина да има възможност да го видят.
      • Ве
        Венец от тръни
        6 -13
        15:11, 10 мар 2021
        Стой си в чужбина , и си гледай бизнеса и миенето... Виж коментара
    • 5
      Га
      Галя Х.
      5 -11
      17:38, 10 мар 2021
      Те пък едни творци!Набедени. Виж коментара
    • 6
      До
      До Венец от тръни и Галя Х
      11 -2
      17:58, 10 мар 2021
      Миенето и метенето отдавна се извършва от машини в развитите държавиДа слагаш всички под един знаменател е невежество.Галя Х - ти колко изложби и колко филма сътвори???
    • 7
      Ут
      Утайката от кафето
      10 -1
      01:52, 11 мар 2021
      Като не можете да кажете нещо умно, просто не го казвайте. Когато нещо се случва, каквото и да е то, дори и позитивно трябва да има оплюване. Нашата народопсихология ни погребва, не партиите. Да се радваш на успеха на ближния е благородно, не жалко.
    Последни новини