От х:

Днес в x:

Продажбата на лични вещи в интернет е освободена от облагане

При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми, информират от офиса на НАП в Хасково. Когато обаче става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са придобити за лично ползване, а с цел търговия и печалба, лицата дължат данък, който декларират в годишната данъчна декларация за съответната година, обръщат внимание от Агенцията.

От 16 март 2021 г. приходната администрация ще стартира електронната услуга за предварително попълнени данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица в Портала за е-услуги на НАП. В тези декларации гражданите ще могат да видят и данните, които са придобили от продажби в интернет с наложен платеж през 2020 г. и за които НАП има информация. Всеки с такива доходи трябва да прецени дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на лични вещи или от продажби на стоки, закупени или произведени с цел препродажба и осъществяване на търговска дейност.

Когато са от продажба на стоки с цел търговия и печалба, физическите лица ще трябва да ги посочат в Приложение № 2 към годишната данъчна декларация за придобити доходи през 2020 г. Това те ще направят в качеството си на еднолични търговци и срокът за това е 30 юни 2021 г.

Ако физическото лице получава доходи от друга стопанска дейност като земеделски стопанин, свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение № 3 от годишната декларация. При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана от физическото лице стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение № 5. В тези случаи, срокът за деклариране на доходите и за внасяне на дължимия данък е 5 май 2021 г.

1200 физически лица са декларирали до днес доходите си от миналата година, съобщават още от офиса на НАП в Хасково.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини