От х:

Днес в x:

Сага с огромните сметки за ток в Тексас

В Спринг, щатаТексас, на около 32 километра северно от Хюстън, Акила Скот-Амос гледа с недоумение сметка от 11 000 щатски долара за този месец, гротескно повече от сметката й от 34 долара по същото време време миналата година, пише "Ройтерс".

"Какво ще правя", пита 43-годишната Скот-Амос. Тя е сред милионите жители на Тексас, които пострадаха от спиране на електричеството в дните на големи студове. "Предполагам, че опцията е да го платя, ами просто не мисля, че трябва да го правя."

Нейният доставчик на електрическа енергия е Griddy, базирана в Хюстън компания, която предоставя електричество на едро на променливи цени с месечна такса от 9,99 долара. Тя и много други, които се присъединиха към планове с променливи проценти, са изправени пред стремително растящи сметки за комунални услуги, тъй като цените на природния газ се повишиха с няколко хиляди процента за броени дни по време на неочаквания студ.

Понастоящем повече от дузина щати позволяват на клиентите да се регистрират с доставчици с вариращи цени, различни от техните електроразпределителни компании. Тъй като изменението на климата причинява по-непредсказуеми метеорологични събития, тези, които участват в такива планове, са изправени пред възможността за неограничени колебания в месечните разходи в части от САЩ, които рядко изпитват големи температурни промени.

Броят на американските клиенти, които плащат променливи ставки, не е ясен, но към 2019 г. около 11 милиона домове и фирми са включени в така наречените програми за динамично ценообразуване, според Американската администрация за енергийна информация. Тези планове варират, но включват опции за максимална употреба, както и планове с променлива тарифа.

Изключванията на тока миналата седмица в Тексас и стремителните сметки вероятно ще забавят усилията в други щати за въвеждане на по-конкурентни структури за ценообразуване на комунални услуги, каза Джон Хауат, старши енергиен анализатор в Националния потребителски правен център, група за защита на потребителите.

Някои щати, засегнати от бурите, обявиха разследвания за стремително нарастващи сметки за комунални услуги. Главният прокурор на Оклахома Майк Хънтър заяви по време на пресконференция в понеделник, че ще разгледа дали компаниите са нарушили законите на Оклахома, които забраняват на компаниите да увеличават цените с повече от 10% за стоки или услуги след обявяване на извънредна ситуация.

"Целта там е по възможно най-съществен и продуктивен начин да се намерят начини за смекчаване на въздействието на този феномен на сметките за комунални услуги, който очакваме да видим през следващите няколко месеца", каза той.

"Определено ще се боря, доколкото мога", коментира 33-годишната Лорна Роуз, бивш клиент на Griddy и административен помощник в Далас, която получава около 900 долара такси, преди да успее да премине към друг доставчик на енергия. Обичайната й месечна сметка е под 100 долара на месец.

"Последното нещо, което ще правя, е да се стресирам да платя тази нелепа сметка. Това никога не трябваше да се случва на първо място", допълва тя.

Регулаторите на комунални услуги в Тексас временно ще забранят на енергийните компании да фактурират клиенти или да ги изключват за неплащане, заяви губернаторът Грег Абът.

Пазарът в Тексас има близо 7 милиона граждански частни клиенти и повечето хора нямат планове с променливи ставки, коментира Катрин Уекинг, партньор в базираната в Остин юридическа фирма Scott Douglass & McConnico.

Според съобщенията на местните медии Griddy, която има 29 000 клиенти, ще представлява 0,4% от общия брой клиенти на щата. Въпреки това, някои клиенти на комунални услуги с планове с фиксирана тарифа също могат да получат по-високи сметки.

CPS Energy на Сан Антонио, най-голямата общинска компания за газ и електричество в щата с над 840 000 клиенти, заяви в Twitter, че ще обмисли разпределянето на сметките за комунални услуги на клиентите за 10 години. Този туит предизвика бурна критика, като много коментатори сравниха такива сметки с ипотека.

"Ще има цунами в целия щат, свързано с достъпността на клиентите", заяви главният изпълнителен директор Паула Голд-Уилямс на брифинг в понеделник, добавяйки, че CPS няма да добави тези разходи към сметките, докато търси облекчение от щата.

По време на бурята цените на природния газ скочиха с цели 16 000%, а CPS нямаше достатъчно доставки, нито се имаше каквато и да е подготовка срещу скок на цените, коментира Голд-Уилямс. Програмата за помощ все още не е наясно с пълната цена на зимната буря, добави тя.

Докато потребителите се борят с внезапния скок в сметките, някои компании отчитат голяма печалба. "Тази седмица бе като да удариш джакпот", коментира Роланд Бърнс, президент и главен финансов директор в Comstock Resources, доставчик на природен газ.

Griddy заяви в имейл с автоматичен отговор до "Ройтерс", че е в преговори с ERCOT, за да получи облекчение за клиенти, изложени на "непазарни цени", има план за разсрочено плащане за клиенти с отрицателно салдо.

Това обаче може и да не помогне на клиенти като Скот-Амос. "Не съм сигурна какво точно трябва да направя, трябва ли да взема от моя пенсионен фонд, заем ли трябва да взема", пита тя.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    даа
    0 0
    15:07, 23 фев 2021
    Няма нищо. Ще нападнат някой. Ще го пречукат и ще му вземат парите , златото или петрола -газта. Те са спецове по тия работи. Държава създадена от разбойници няма как да е демократична
Последни новини