От х:

Днес в x:

14 °C

Започна изграждането на нова църква „Св. Петър и Павел“

  Изграждане на нов християнски храм започна в центъра на любимешкото село Георги Добрево. Стартът на строителните дейности беше даден днес с ритуал „първа копка”.

  Беше отслужена тържествена света литургия от протосингела на Старозагорска митрополия архимандрит Богослов и местни свещеници. Беше положен и основополагащ камък на бъдещата църква „Св. Апостоли Петър и Павел“. Позлатеният кръст на църквата носеше отец Трифон, който ще служи в новия храм.

  На церемонията присъстваха депутатът д-р Георги Станков, кметът на община Любимец инж. Анастас Анастасов, местни жители и гости. На място беше и кметският наместник на Георги Добрево Александър Карачобанов, който още през март 2018 г. предприе действия за изграждане на новия християнски храм. При него се събират дарения за църквата. Той призовава всеки, който има възможност, да се включи в кампанията и да дари според възможностите си – средства, труд или материали, за да може още тази година камбанен звън да оповести освещаването и откриването на новата църква.

  Църквата ще бъде изградена върху имоти, дарени на Църковното настоятелство от Роза Карачобанова и местен.

  В селото има съществуващ храм на друго място, но той се руши и не е годен за църковни служби и посещение от миряни. Не е удачно да бъде ремонтиран, тъй като е изграден в свлачищен район и при всеки проливен дъжд последствията по конструкцията му стават все по-видими и разрушителни.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (13)

  • 1
   Не
   не разбирам
   14 -5
   14:52, 20 фев 2021
   Обяснете ми как става работата.Събират се пари за да се изгради храм и после се дарява на бедната църква ли? Това ли става? Не е ли нормално църквата сама да финансира изграждането на храмове и да поканва вярващите? Ама при нас всичкото е наопаки. Разчита се че хората са много грешни в тия трудни времена и за да се покаят да съградят църква ....добра схема.
   • ИА
    И аз не разбирам
    1 0
    21:36, 21 фев 2021
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 2
   On
   One Euro Man
   25 0
   15:15, 20 фев 2021
   Хора, внимавайте!
   В Хасково от 20 години се строи християнски храм в кв. Орфей, и сега се руши, преди да е построен. С други думи след 20 години обещания от кандидаткметове, застъпничество на депутати и пр. гмеж стоежа е до под кривата круша.
   Бог да благослови начинанието ви, добри хора, но не допускайте това, което е в Хасково.
   • че църквата в Георги Добрево ,
    ще бъде построена по-бързо от църквата в Орфей
    .....
    Кауньдере е малък , но робски град от векове
    ..... - Едно време кър-даллите на Емин Ага са управлявали Хасково ,
    днес Кър-даллите на Гроб/ДуПиСе ..... Затова в града е нямало Априлско въстание 1876 , Септемврийско въстание 1923 , Септемврийско въстание 1944 ..... Кауньте винаги са гледали келепира :))
    ......
    Емин ага Хасковски е турски управител, живял в края на XVIII – началото на XIX век.
    Роден през 1751г във Мандра (село), тогава в Османската империя. Баща му беше Мустафа ефенди, брат му Мехмет, синовете му Селим и Али. Поради отслабване на османската власт във Велешко, Емин ага се установява като местен узурпатор-управител (Кърджалийство). Той заведе много българки в своя харем, една от тях беше красивата Гергана (Гюзел Хатун). След като е победен от султанската армия през 1813 г., той отива във Велес. Част от семейството му остана в Хасковска област.
   • Ем
    Емин Ааа( Ага на български)
    1 -3
    20:53, 20 фев 2021
    Много знаеш, не драскай глупости! Наследниците на Емин Ага живеят и до ден днешен в Паша кьой (Войводово)!
   • Ак
    Ако
    1 -1
    20:58, 20 фев 2021
    Не се лъжа, до оня ден твърдеше че нация турци нямало, а сега изведнъж излезе че съществуват, може би както и нация бугари гьотверени!
   • Византийската Империя е 14 милиона
    България е 4 милиона
    .... когато Кръстоносците превземат Константинопол
    .......
    По това време Селджукските турци са козарчета на Иранците и са към 300 000
    ......
   • Знаем че кър- даалиите са били скотове
    - те са оригиналните (първите) мутри , талибани и фашисти :)))))
    ....
    Названията „кърджалии“ или „даалии“ („хайти“ – в Средните Родопи) са с турски произход: kırcali, от kır – кър, поле, и cali – разбойник, т.е. полски, кърски разбойници (кърджалъ ешкиасъ) и dağli – планинец, т.е. планински разбойници (даалъ ешкиасъ).
   • Аб
    Аби
    0 0
    18:15, 21 фев 2021
    Много уикипедия четеш, а от историята поне една книга отвори и тогава вече пиши каквото искаш. Дахлии, разбойници или хайдуци нищо общо нямат с Кърджа Али Баба- на когото е всъщност кръстен и градът Кърджали. Този Емин Ага за който ти говориш( Арнаут македонски-албанец) няма нищо общо с Емин Ааа и то от Орлово , а не и от Мандра.Просто много се позоваваш на съвременната технология, където всеки писал и драскал по уикипедиите, каквото му дойде на ум. Отиваш в селото и питаш и говориш директно с пра-внука на Емин Ааа- той е жив на около 90г и е много добре с памет и здраве.
  • 3
   22
   22785
   11 -1
   15:34, 20 фев 2021
   Тия добре охранени попове ваксинираха ли се
  • 4
   12
   123
   2 -1
   22:58, 20 фев 2021
   Т.е. Църквата не дава имот за Храм, дава го някой. Хъх! Ам, църквата кво? От свещи ще печели?
   Бах ти схемата ...
   • 12
    123
    0 -1
    23:48, 20 фев 2021
    Искаме Храм в селото, ама ТРЯБВА ние да си го построим, ок, строим го - И идва висшия и казва - да бъде храм!
    Ми, не можеше ли Църквата да построи СВОЙ храм
  • 5
   To
   Todor kradeca
   2 0
   11:37, 21 фев 2021
   Тази в кв.Орфей дайте я на хората да си построят жилищата църква няма да стане че няма поне да не стои като гробище от 20г.нищо не се прави а само се краде парите изчезват

  Хороскоп за 08.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
  08 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
  08 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  08 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
  08 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
  08 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
  08 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
  08 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
  08 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
  08 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
  08 май 2021
  Последни новини