От х:

Днес в x:

Европейският съд по правата на човека поиска от Русия незабавното освобождаване на Навални

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) поиска днес от руското правителство да освободи незабавно опозиционера Алексей Навални, като заяви, че съществува опасност за живота му, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Съдът отчете естеството и степента на риска за живота на жалбоподателя, в светлината на общите обстоятелства на настоящото задържане на жалбоподателя ", пише ЕСПЧ в съобщение до медиите. Той подчертава, че Русия, която е страна по Европейската конвенция за правата на човека, е длъжна да изпълни неговото решение.

"Временната мярка" е постановена по жалба, подадена от руския опозиционер на 20 януари. Според Навални мерките, взети от руските власти, "не могат да предоставят достатъчни гаранции за живота и здравето му".

Руският опозиционер беше задържан на 17 януари след връщането си от лечение в Германия. Това доведе до протести в цяла Русия, при които бяха извършени около 11 000 ареста.

Има няколко случая, при които различни страни не са уважавали решения на ЕСПЧ, припомня АФП. През 2005 г. Турция екстрадира двама узбекистанци, въпреки временна мярка, приета от съда. През 2009 г. Молдова, а през 2016 г. Русия, бяха осъдени от съда за неизпълнение на подобни мерки.

Русия е спазвала решения на ЕСПЧ, но той никога досега не е искал от нея да освободи задържан, отбелязва АП.

Временните мерки се приемат от съда в Страсбург по извънредна процедура. Те се постановяват при "непосредствен риск от непоправими щети". ЕСПЧ отбеляза, че подобно решение не предрешава следващи решения "за допустимостта или съществото на делото".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    То
    То
    3 -1
    19:34, 17 фев 2021
    То и в България има отнети човешки права , но никой не се интересува от нея, нищо, че е в ЕС. Защо ЕСПЦ не се поизаинтересува за българите - уж европейци. Повече от 8 месеца хората са по улиците, имаше бити и задържани. Този съд не си мръдна пръста за това. Сега голямо искане и отиват там където не им е работа.
Последни новини