От х:

Днес в x:

Страшни разкази на прочути окултисти

Разкази на десетима писатели са включени в издадената на български език антология "Страшни разкази на прочути окултисти", съобщиха издателите от "Изток запад".
Терминът окултизъм (от латински occultus - скрит, таен) става известен в средата на 19-и век, когато френският маг Елифас Леви го използва в книгите си като синоним на "скрито знание". След това е популяризиран от Елена Блаватска (1831-1891) - руски писател, окултист и философ, един от основателите на Теософското общество. Днес този термин често замества думата "езотеризъм" и се свързва с различни мистични течения, учения и науки, в които паранормалното играе съществена роля.

В настоящото издание всеки от авторите е практикувал окултни дейности или е бил член на окултни ордени и организации, защото е вярвал в съществуването на свръхестествени същества и явления. Тази вяра намира израз и в представените разказите, в които се говори за духове, демони, мумии, вампири, черни магии, проклятия и различни езотерични практики.

Освен разкази на Елена Блаватска, в сборника има творби на нейния сподвижник Франц Хартман - германски лекар, теософ, окултист, астролог и писател.

В "Страшни разкази на прочути окултисти" присъстват и имената на

  • Чарлс Уебстър Ледбитър - виден член на Теософското общество, автор на много езотерични книги и англикански свещеник, напуснал църквата, за да се отдаде на спиритуализма;
  • Фиона Маклауд - псевдоним на шотландския белетрист и поет Уилям Шарп, член на Херметичния орден на Златната зора;
  • Алистър Кроули - английски церемониален маг и един от най-прочутите окултисти на всички времена; Дайън Форчън - британска писателка и церемониален маг, един от най-известните окултисти на 19-и век;
  • Артър Макън - уелски писател на свръхестествени истории (най-известното му произведение е романът "Великият бог Пан");
  • Уилям Бътлър Йейтс - ирландският поет и носител на Нобелова награда;
  • Густав Майринк - австрийски писател, драматург и преводач, автор на "Голем".

Включен е и Артър Конан Дойл (1859-1930). Макар у нас да е известен главно с историите си за Шерлок Холмс и с романи като "Изгубеният свят", той е вярвал искрено в свръхестественото и е бил един от най-големите пропагандатори на спиритизма. Участвал е в много месмерически и спиритически сеанси, бил е член на Британското общество за парапсихични изследвания и президент на Лондонския колеж за психични изследвания.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Са
    Сандю
    0 0
    00:23, 16 фев 2021
    Цялата тая пасмина директно е заминала в огненото жупелно езеро!!!
Последни новини