От х:

Днес в x:

12 °C

Финансират граждански инициативи по малките населени места

Изображение 1 от 3

  Населението от три села от Хасковска община-Малево, Войводово и Стамболийски ще бъде включено в пилотен проект на Фондация ХАЛО 2019, по който ще бъдат финансирани техни инициативи.

  Община Хасково е партньор на Фондацията по проекта „Инициатива за граждански бюджети“.

  Гражданските инициативи съществуват и са разпространение в целия свят още от 80-те години на миналия век, обясни Кристина Йорданова, която е управител на Фондация ХАЛО.

  Идеята на проекта е гражданите да се включат активно в решаването на проблеми на местно ниво, а общинският бюджет да стане по-разбираем за тях.

  Финансирането е от Фонд „Активни граждани“ по линия на и е в размер на 7000 евро. За всяко от определите в пилотния проект села са предвидени по 500 евро.

  За насочеността на инициативите няма ограничение, разработките могат да бъдат от облагородяване на пространствата на населеното място, през покриване на нужди в читалищата, до развиване на местен бизнес, посочи Йорданова. Тя коментира, че от предишна работата на Фондацията в избраните три места, има впечатления, че хората там са доста инициативни и имат идеи, за чиято реализация сега ще бъдат подкрепени.

  „Има млади хора, които са се върнали да живеят на село, но ние ще разчитаме не само на тях, а и на по-възрастните. Те пък имат опита и визия за развитието на населеното място-как си го представят в бъдеще“.

  Обучението на тези инициативни хора-за работа в онлайн среда и за възможностите да търсят и само начини за финансиране на идеите си и занапред е една от основните цели на дейностите, заложени по проекта, чието изпълнение ще продължи една година, посочи още Йорданова.

  Чисто практически проектът ще се задейства към края си. Тогава на изработената за него онлайн платформа ще бъдат качени всички предложения от гражданите. По тях мнението си ще може да даде всеки, който се интересува от темата, но да гласуват ще могат единствено хората от даденото населено място.

  В проекта от община Хасково като експерт ще участва Радина Мартинова.

  Община Хасково ще подпомогне дейностите по него с осигуряване на помещения за обучение и дискусии, макар повечето от тях са заложени за провеждане онлайн, посочи заместник-кметът Мария Вълчева.

  В края на годината екипът по проекта ще търси възможности за утвърждаване на Програмата за граждански бюджети като един от инструментите на Община Хасково в подкрепа на гражданското общество и разширяване на обхвата й до територията на цялата община.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   В Стамболийски ще облагородявате пред джамията сигурно , дебили прости
   • Еб
    еб
    3 0
    23:07, 11 фев 2021
    еййй , добре че ме подсети , тази джамия е мн. малка и минарето е низко, а трябва да бъде поне колкото комина на ТЕЦ а който го взривиха некадърниците от София .
  • 2
   Во
   Войводата
   4 -2
   18:22, 11 фев 2021
   Дайте ги на Ерджан кмета- той ще облагороди селото! Аман от некадърници!
  • 3
   Ив
   Иво
   4 0
   21:04, 11 фев 2021
   Финансирайте "гражданските инициативи" в гр. Любимец! Няколко кучкарника по къщи и други нерегламентирани, и по-големи по периферията на града има! Депутата доктор знае за всички, но не закачат?! Защо ли.....!??

  Хороскоп за 26.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
  26 фев 2021
  Последни новини