От х:

Днес в x:

Финансират граждански инициативи по малките населени места

Изображение 1 от 3

    Населението от три села от Хасковска община-Малево, Войводово и Стамболийски ще бъде включено в пилотен проект на Фондация ХАЛО 2019, по който ще бъдат финансирани техни инициативи.

    Община Хасково е партньор на Фондацията по проекта „Инициатива за граждански бюджети“.

    Гражданските инициативи съществуват и са разпространение в целия свят още от 80-те години на миналия век, обясни Кристина Йорданова, която е управител на Фондация ХАЛО.

    Идеята на проекта е гражданите да се включат активно в решаването на проблеми на местно ниво, а общинският бюджет да стане по-разбираем за тях.

    Финансирането е от Фонд „Активни граждани“ по линия на и е в размер на 7000 евро. За всяко от определите в пилотния проект села са предвидени по 500 евро.

    За насочеността на инициативите няма ограничение, разработките могат да бъдат от облагородяване на пространствата на населеното място, през покриване на нужди в читалищата, до развиване на местен бизнес, посочи Йорданова. Тя коментира, че от предишна работата на Фондацията в избраните три места, има впечатления, че хората там са доста инициативни и имат идеи, за чиято реализация сега ще бъдат подкрепени.

    „Има млади хора, които са се върнали да живеят на село, но ние ще разчитаме не само на тях, а и на по-възрастните. Те пък имат опита и визия за развитието на населеното място-как си го представят в бъдеще“.

    Обучението на тези инициативни хора-за работа в онлайн среда и за възможностите да търсят и само начини за финансиране на идеите си и занапред е една от основните цели на дейностите, заложени по проекта, чието изпълнение ще продължи една година, посочи още Йорданова.

    Чисто практически проектът ще се задейства към края си. Тогава на изработената за него онлайн платформа ще бъдат качени всички предложения от гражданите. По тях мнението си ще може да даде всеки, който се интересува от темата, но да гласуват ще могат единствено хората от даденото населено място.

    В проекта от община Хасково като експерт ще участва Радина Мартинова.

    Община Хасково ще подпомогне дейностите по него с осигуряване на помещения за обучение и дискусии, макар повечето от тях са заложени за провеждане онлайн, посочи заместник-кметът Мария Вълчева.

    В края на годината екипът по проекта ще търси възможности за утвърждаване на Програмата за граждански бюджети като един от инструментите на Община Хасково в подкрепа на гражданското общество и разширяване на обхвата й до територията на цялата община.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      В Стамболийски ще облагородявате пред джамията сигурно , дебили прости
      • Еб
        еб
        3 0
        23:07, 11 фев 2021
        еййй , добре че ме подсети , тази джамия е мн. малка и минарето е низко, а трябва да бъде поне колкото комина на ТЕЦ а който го взривиха некадърниците от София .
    • 2
      Во
      Войводата
      4 -2
      18:22, 11 фев 2021
      Дайте ги на Ерджан кмета- той ще облагороди селото! Аман от некадърници!
    • 3
      Ив
      Иво
      4 0
      21:04, 11 фев 2021
      Финансирайте "гражданските инициативи" в гр. Любимец! Няколко кучкарника по къщи и други нерегламентирани, и по-големи по периферията на града има! Депутата доктор знае за всички, но не закачат?! Защо ли.....!??
    Последни новини