От х:

Днес в x:

18 °C

Финансират граждански инициативи по малките населени места

Изображение 1 от 3

  Населението от три села от Хасковска община-Малево, Войводово и Стамболийски ще бъде включено в пилотен проект на Фондация ХАЛО 2019, по който ще бъдат финансирани техни инициативи.

  Община Хасково е партньор на Фондацията по проекта „Инициатива за граждански бюджети“.

  Гражданските инициативи съществуват и са разпространение в целия свят още от 80-те години на миналия век, обясни Кристина Йорданова, която е управител на Фондация ХАЛО.

  Идеята на проекта е гражданите да се включат активно в решаването на проблеми на местно ниво, а общинският бюджет да стане по-разбираем за тях.

  Финансирането е от Фонд „Активни граждани“ по линия на и е в размер на 7000 евро. За всяко от определите в пилотния проект села са предвидени по 500 евро.

  За насочеността на инициативите няма ограничение, разработките могат да бъдат от облагородяване на пространствата на населеното място, през покриване на нужди в читалищата, до развиване на местен бизнес, посочи Йорданова. Тя коментира, че от предишна работата на Фондацията в избраните три места, има впечатления, че хората там са доста инициативни и имат идеи, за чиято реализация сега ще бъдат подкрепени.

  „Има млади хора, които са се върнали да живеят на село, но ние ще разчитаме не само на тях, а и на по-възрастните. Те пък имат опита и визия за развитието на населеното място-как си го представят в бъдеще“.

  Обучението на тези инициативни хора-за работа в онлайн среда и за възможностите да търсят и само начини за финансиране на идеите си и занапред е една от основните цели на дейностите, заложени по проекта, чието изпълнение ще продължи една година, посочи още Йорданова.

  Чисто практически проектът ще се задейства към края си. Тогава на изработената за него онлайн платформа ще бъдат качени всички предложения от гражданите. По тях мнението си ще може да даде всеки, който се интересува от темата, но да гласуват ще могат единствено хората от даденото населено място.

  В проекта от община Хасково като експерт ще участва Радина Мартинова.

  Община Хасково ще подпомогне дейностите по него с осигуряване на помещения за обучение и дискусии, макар повечето от тях са заложени за провеждане онлайн, посочи заместник-кметът Мария Вълчева.

  В края на годината екипът по проекта ще търси възможности за утвърждаване на Програмата за граждански бюджети като един от инструментите на Община Хасково в подкрепа на гражданското общество и разширяване на обхвата й до територията на цялата община.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   В Стамболийски ще облагородявате пред джамията сигурно , дебили прости
   • Еб
    еб
    3 0
    23:07, 11 фев 2021
    еййй , добре че ме подсети , тази джамия е мн. малка и минарето е низко, а трябва да бъде поне колкото комина на ТЕЦ а който го взривиха некадърниците от София .
  • 2
   Во
   Войводата
   4 -2
   18:22, 11 фев 2021
   Дайте ги на Ерджан кмета- той ще облагороди селото! Аман от некадърници!
  • 3
   Ив
   Иво
   4 0
   21:04, 11 фев 2021
   Финансирайте "гражданските инициативи" в гр. Любимец! Няколко кучкарника по къщи и други нерегламентирани, и по-големи по периферията на града има! Депутата доктор знае за всички, но не закачат?! Защо ли.....!??

  Хороскоп за 10.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще отделите повече време на проблем, за който не сте подозирали, че може да се появи. Проявете разбиране и към нуждите на близък човек, помогнете му. Финансови придобивки ще дойдат тъкмо навреме и ще подпомогнат намеренията ви за ремонти или предстоящо пътуване. Не предизвиквайте никого днес, бъдете по-отстъпчиви.
  10 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате реален поглед върху събитията около вас, но освен това е нужно и да се действа. Ще постигнете повече, ако разумно разпределяте енергията си и не се хвърляте в излишни посоки, гарантиращи ви само умора. Нова любов ще вълнува някои от вас. Поне за сега запазете за себе си това хубаво чувство и не го обсъждайте с никого.
  10 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Моментът е подходящ да проявите твърдост и да действате безкомпромисно. Имате увереност в себе си, че действате правилно, остава само да я превърнете в действие. Не се колебайте - шансовете са на ваша страна. Резултатите ще впечатлят дори и вас. Помислете за бъдещи начинания. Откриват ви се много възможности в тази насока.
  10 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  През днешния ден бъдете достатъчно внимателни, не говорете неща, които можете да премълчите. Не е изключено някой от обкръжението ви съзнателно да ви въвлече в конфликтна ситуация. Добри новини ще разведрят настроението ви и ще ви посветят в нови за вас начинания. Следвайте своя вътрешен глас.
  10 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Хвърлете цялата си енергия в делата, които движите.Успехът си заслужава усилията. Ако успеете да заинтригувате и по-висшестоящи - тогава триумфът ви ще бъде пълен.
  10 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
  10 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви емоционално наситен ден сред приятна компания. Настроени сте доста купонджийски и без съмнение се чувствате добре на всяко място. Имате нужда от разтоварване, затова използвайте отдаващият ви се случай. Успехи сред противоположния пол ще ви накарат да се чувствате още по-добре. Не се колебайте да предприемете първата стъпка.
  10 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С поведението си ще събудите интереса на околните. Не всичко ще бъде по вкуса ви, но не си разваляйте настроението. Делата ви се развиват добре и вие много скоро ще го усетите. Имате възможността да започнете работа по проект, който отдавна ви привлича.
  10 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Бъдете сигурни, че ако поговорите спокойно с близък човек за онова, което ви тревожи, ще се почувствате значително по-добре.
  10 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
  10 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
  10 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дори плановете ви за деня не включват делова активност ще се наложи да я проявите. Възможността, която ви се открива не е за изпускане и със сигурност ще съжалявате, ако не се възползвате по най-добрия начин. Ранния следобед ви очаква приятна изненада, този път свързана с интересуваща ви личност.
  10 май 2021
  Последни новини