От х:

Днес в x:

8 °C

Космическата сонда на ОАЕ навлезе в орбита около Марс

Космическата сонда "Амал" от Обединените арабски емирства (ОАЕ) навлезе в орбитата на Марс, съобщи Асошиейтед прес.

Това е триумф за първата арабска междупланетарна мисия.

Наземният контрол в космическия център на ОАЕ в Дубай стана на крака и аплодира, когато бе съобщено, че безпилотният космически апарат "Амал" ("Надежда") е достигнал целта на близо седеммесечното си пътуване на разстояние от над 480 милиона километра и започва да се движи в орбита около Червената планета, за да събира данни за атмосферата й.

Сондата задейства основните си двигатели за 27 минути за маневра, която я забави достатъчно, за да бъде поета от гравитацията на планетата. В следващите петнадесетина минути, които бяха изключително напрегнати, се очакваше сигнал, който да потвърди успешната маневра. Напрежението бе високо - през годините множество мисии на различни страни са намирали безславната си кончина на Марс.

Директорът на мисията Омран Шараф, видимо облекчен, обяви на фона на аплодисментите: "На народа на ОАЕ и на арабските и ислямски нации, ние обявяваме успеха на ОАЕ в достигането на Марс".

Още два безпилотни космически апарата - на САЩ и на Китай, се очаква да достигнат до Марс в близките дни. И трите мисии започнаха през юли, за да се възползват от близкото тогава разстояние между Земята и Марс.

"Амал" поставя ОАЕ в лигата на първите пет космически агенции в света, осъществили успешно мисии до Марс. Това е първата космическа мисия за страната и е повод за огромна гордост за богатата на петрол държава, насочила се към космически изследвания.

Престолонаследникът шейх Мохамед би Зайед каза: "Поздравления за ръководството и народа на ОАЕ за неописуемата радост от пристигането на Марс".

Около 60 на сто от всички мисии до Марс са приключили неуспешно, като доказателство засложността в междупланетарното пътуване и трудностите пред проникване през тънката атмосфера на Марс.

За ОАЕ това е първа мисия извън орбитата на Земята. Месеци наред пътуването на космическия апарат се следеше от държавните медии с огромен ентусиазъм. Знакови обекти в страната като най-високата кула на света Бурж Халифа бе осветена в червено в очакване на достигането на "Амал" до Червената планета. Билбордове с изображения на сондата са разположени по магистралите. Отбелязването на петдесетата годишнина от основаването на страната също привлече внимание към мисията.

Успехът на мисията е огромен стимул за космическите амбиции на ОАЕ. Първият астронавт на страната излетя в космоса през 2019 г. на мисия на борда на Международната космическа станция.

"Тази мисия не е само за достигане до Марс. Марс е само средство към много по-голяма цел", каза Омран Шараф. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
16 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
16 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
16 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
16 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
16 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
16 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
16 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
16 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
16 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
16 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
16 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
16 апр 2021
Последни новини