От х:

Днес в x:

Валентин Танев преди премиерата на "Трета класа": Чувствам хасковската сцена, като родна

    Мога да направя каквото поискам тук. Така Валентин Танев обясни решението си да се довери на хасковския театър във важен момент от своя професионален път и да постави дипломната си режисьорска работа именно на сцената на театър „Иван Димов“. Той е режисьор на част от най-играните заглавия от афиша на театъра в Хасково, но сега е на сцената в последния етап на следването си по режисура в НАТФИЗ. В този смисъл посочва, че чувства  хасковската сцена, като родна.

    На генералната репетиция днес, ден преди премиерата на авторския му спектакъл „Трета класа“, актьорът и режисьор представи пред медиите целия екип, с който работи по постановката-от актьорите, през сценографката и отговорник по костюмите- Свила Величкова, осветителите и озвучителите, гардеробиерките. По музикалните картини в нея Танев е работил съвместно с Мишо Шишков-син. В образите се превъплъщават: Стефка Янорова, Иван Панев, Добриела Попова, Дамян Тенев, Емануил Костадинов.

    Режисьорът благодари и на директора на театъра Стелиян Николов за възможността да реализира проекта си.

    „Тази работа е екипна, всеки има различни задачи, според възможност и трудност, но всеки работи и се справя брилянтно и с огромно желание. Разбира се, винаги може да се иска повече, публиката ще реши дали сме го направили добре“, посочи режисьорът.

    Авторският спектакъл на Валентин Танев е вдъхновен и базиран на филма „Гара за двама“ на режисьора Елдар Рязанов от 1982 година. В театралният афиш е под заглавието „Трета класа“ заради различната гледна точка, която поставя Валентин Танов.

    Това ще е първото премиерно заглавие за Драматично-куклен театър „Иван Димов“ от началото на здравната пандемия през март, миналата година.

    Заради мерките за безопасност, не е бил лек и репетиционният процес. През голямата част от него актьорите и екипът са работили с предпазни шлемове. За този различен начин на работа, Стефка Янорова обаче казва: Ако е лесно, не е интересно. Щастлива съм, защото има екип. Вярно, че при по различни условия репетирахме, но театърът не е удобство. Който иска да му е удобно, да си стои вкъщи.

    За колежката й Добриела Попова този спектакъл е глътка въздух: Много съм щастлива и смятам, че това е за всички, които сме заети в тази ненормална ситуация, в която се намираме и от март месец не сме работили. За мен беше глътка въздух, затова че можем отново да правим онези неща, които искаме.

    Когато участват в постановка на колега, който прави дипломна работа вече като режисьор, Янорова е категорична, че актьорите не правят разлика в отговорността и подхода към работата: Не правим разлика. Най-важното е, че има екип, който има "ръководител движение" и работим. Просто сме щастливи, че имаме тази възможност и се радваме, че сме заедно.

    От днес в състава на „Трета класа“ имат и доктор по кинорежисура.

    Новината е съвсем „топла“ за актьора Иван Панев, който от 2007 година има магистърска степен в специалността „Филмова и телевизионна режисура". Докторантурата му е на тема „Особености на режисурата в музикалните екранни форми“.

    „Човек върви напред, развива се, разкрива нови хоризонти“, коментира той новината. Разбрал е за нея, зарадвал й се, но в крайна сметка бързо се е концентрирал отново върху настоящото представление, за което казва, че е събитие. „Събитие е за нас, публиката ще реши дали е и за нея. Но щом е за нас, смятам, че ще се опитаме да предадeм това усещане и на нашата публика.“

    Премиерата на „Трета класа“ се играе на 9-ти февруари, но билетите са вече изчерпани. Следващите представления са насрочени за  22-ри февруари и 11-ти март.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Ка
      Каунь
      7 -9
      19:20, 8 фев 2021
      Айде няма нужда , отивай да лижеш задника на Бойко
      • Пъ
        пъпеш
        6 -8
        21:33, 8 фев 2021
        С тоя Бойко се по с р а х те.
    • 2
      Ай
      айсикт
      5 -9
      19:55, 8 фев 2021
      Тези галеници на комунизма, после превърнали се в... Виж коментара
      • Ти
        тик так
        5 -5
        21:32, 8 фев 2021
        То и без тебе може.
    • 3
      Елита на Града ядем чеверме Втората класа отопват... Виж коментара
    • 4
      tırtıl
      6 -2
      20:50, 8 фев 2021
      Тоя с фуражката прилича на Христо Тотев на младини, когато работеше за пощата.
    • 5
      Те
      Театрал- зрител
      5 -5
      03:59, 9 фев 2021
      Коментарите до тук издават летаргичният сън на всички, свързани с културата - автори и зрители,слушатели и читатели.На добър час на В.Танев и Театъра!!!!!
    • 6
      Ба
      Басашвили
      3 -4
      10:19, 9 фев 2021
      Да имаш различна гледна точка от създателя Елдар Рязанов. Бива простотия, бива, но некадърникът Танев си остава некадърник независимо като актьор или режисьор .
      • Пе
        Пешев
        4 -3
        10:25, 9 фев 2021
        Този като иска да има различна гледна точка, да напише нова пиеса. А тук вероятно ще разлива кофи с помия. Жалко същество.
    • 7
      Зр
      Зрител
      4 0
      14:47, 9 фев 2021
      Коментар за спектакъл, който не си гледал е дрънкане на вятъра.Успех на режисьорския дебют и на актьорите и на пиесата!!!

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини