От х:

Днес в x:

28 °C

В Хасково почетоха 121 г. от смъртта на Капитан Петко войвода

Изображение 1 от 5

  121 години се навършиха днес от смъртта на Капитан Петко войвода. По този повод представители на хасковското тракийско дружество „Георги Сапунаров” и читалище „Тракия 2008” поднесоха цветя пред паметника на легендарния българин.

  След поклонението председателят на тракийското дружество Кирил Сарджев припомни делото на националния герой и припомни заветът му: българите да са единни и да се подкрепят в трудно и благо време.

  Петко Кирков (Каракирков, Киряков), по-известен като Капитан Петко войвода, е български хайдушки войвода и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османската империя.

  Роден е на 18 декември (6 декември стар стил) 1844 г. в българското село Доганхисар, разположено на 26 километра от Дедеагач в Беломорска Тракия. Умира на 7 февруари 1900 година и е погребан във Варна.

  През 2020 година той бе удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин на Хасково, заради заслуги към областния град. Славният тракийски войвода е наречен още приживе Спасителят на Хасково, защото когато през 1879 г., башибозуците се готвят да нахлуят тук, кметовете на града и околните селища молят Капитан Петко да защити Хасково. Войводата откликва на този вик за помощ и спасява града от опустошение, а хиляди хасковци - от сигурна смърт. 

  Преди няколко месеца паметникът в Хасково бе облагороден. Очаква се да се монтира пилон с българското знаме. От тракийското дружество се надяват това да стане до Деня на Тракия – 26 март.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (10)

  • 1
   На
   наблюдател
   23 -14
   14:06, 7 фев 2021
   Капитан Петко е безспорно намерил място в историята на България и никой не може да му го отнеме. Но това престараване с почетен гражданин заради слабоумието на някакви комплексирани мисирки хвърли известна сянка върху блясъка му на герой. Капитан Петко е герой на България , не само Хасково. По същата логика и Варна може да го направи почетен гражданин. Нещо повече подобна глупост е все едно да направиш Васил Левски почетен гражданин на София. Въобще както е казал Айнщайн "Вселената и глупостта са безкрайни, все пак за първото не съм абсолютно сигурен."
   • Бе
    Безкрайна глупост е,
    10 -16
    14:18, 7 фев 2021
    че си неграмотен! Купи си ,,Букварче " за първи кл... Виж коментара
   • Тр
    Тракиец
    8 -2
    19:29, 7 фев 2021
    С това звание го преравниха с бащата на Григор Димитров. Че даже и под него, защото го направиха почетен гражданин по късно. Голяма глупостбеше. Но това беше направено от комплексари. А после му сложиха един портрет в кметството, на който изглежда като нахлепан с грим актьор. Не си е струвало да се бори Капитана.
  • 2
   Пи
   питам
   1 -3
   22:07, 7 фев 2021
   Тука имаше един Г-Н Михайлов. Къде изчезна. Преди нова година го бях побъркал и от тогава се скри. Щяхме да се виждаме в съда.
   • Be
    begay
    4 -1
    23:39, 7 фев 2021
    Бягай у дома и провери в спалнята.
   • Пи
    пит
    1 0
    00:06, 8 фев 2021
    Чакам те в съда, там ми обяви среща.
   • Ме
    МериканскХой до Питам
    2 0
    07:59, 8 фев 2021
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 3
   Ka
   Kaпитанов
   5 0
   06:41, 8 фев 2021
   Прочетете историята за капитан Петко войвода и си спомнете финалът на филма за него - когато вееше черният флаг с надпис "ТЕ ПОГРЕБАХА БЪЛГАРИЯ".Историята се повтаря - коя властимаща партия какво му присъжда - вече посмъртно.Ирония,подигравка и черен хумор.Прости им, Капитане!
  • 4
   И.
   И..
   0 0
   13:38, 8 фев 2021
   Браво усветихте павираната пътечка, единственото нещо което е направил гербаджийския ни кмет....
  Последни новини