От х:

Днес в x:

Започва изграждането на нова църква в село Георги Добрево

    Започва изграждането на нова църква в любимешкото село Георги Добрево, съобщиха от общинската администрация.

    Първа копка за изграждане на новия християнски храм „Св. Апостоли Петър и Павел“ ще бъде направена на 20 февруари, от 11:00 часа. Това е казал старозагорският митрополит Киприан по време на посещението си в селото днес. Повод за визитата на Негово Високо Преосвещенство бе да се запознае от близо с мястото и проекта на новата църква, която ще се изгражда в центъра на село Георги Добрево.

    Църквата в селото, която е изградена веднага след Освобождението на България от турско робство е в много окаяно състояние. Поради опасност от срутване е невъзможно да бъдат отслужвани църковни служби и да се посещава от миряни. Причината за състоянието на храма е, че той е изграден в свлачищен район и при всеки проливен дъжд последствията по конструкцията му стават все по-видими и разрушителни.

    Действия за изграждане на нов християнски храм в селото са предприети от кметския наместник на Георги Добрево - Александър Карачобанов, още от 3 март 2018 г. След приключване на църковния ритуал, отслужен по повод отбелязване на 140 години от откриването на каменната църква в християнското селище, Роза Карачобанова обяви, че дарява свой поземлен имот с площ от 1116 кв.м. на Църковното настоятелство при църквата „Св. Апостоли Петър и Павел“. Имотът се намира в центъра на селото, а желанието на дарителката е там да бъде изграден нов християнски храм.

    По този повод бе създадена Инициативна група към църковното настоятелство, която откри дарителска кампания за набиране на средства за построяването на новата църква. Още в първия ден членовете на групата отчетоха сумата от 1815 лв., но те са крайно недостатъчни за изграждане на сграда от подобен тип.

    От тогава до сега Инициативната група не е преставала да работи по осъществяване на идеята за изграждане на храма. Вече е готов инвестиционният проект на строежа на сградата и дворното пространство, което също е дарение от местен архитект.

    Инициативната група откри дарителска кампания за набиране на средства, които ще се събират лично от кмета на селото Александър Карачобанов.

    Той призовава всеки, който има възможност, да се включи в кампанията и да дари според възможностите си – средства, труд или материали, за да може още тази година камбанен звън да оповести освещаването и откриването на новата църква „Св. Апостоли Петър и Павел“ в село Георги Добрево.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ко
      Корумпирания Митничар
      2 -5
      23:37, 5 фев 2021
      Да има къде да се молим като добри християни преди смяна-та
    • 2
      Ор
      ОрфеЙ
      2 -1
      13:37, 6 фев 2021
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 3
      Ор
      Орфей
      5 -1
      17:52, 6 фев 2021
      Евгения Ангелова да даде отговор за парите за храма в кв.Орфей .
    • 4
      Та
      тапири
      0 0
      10:32, 7 фев 2021
      Тези попове са готови за коледни прасета. Прости Гергидобревци по добре си направете свестен здравен пункт и назначете поне един фелшер вместо да наливате пари в нещо , все едно вода в пясъка на пустинята.
    Последни новини