От х:

Днес в x:

6 °C

Започва изграждането на нова църква в село Георги Добрево

  Започва изграждането на нова църква в любимешкото село Георги Добрево, съобщиха от общинската администрация.

  Първа копка за изграждане на новия християнски храм „Св. Апостоли Петър и Павел“ ще бъде направена на 20 февруари, от 11:00 часа. Това е казал старозагорският митрополит Киприан по време на посещението си в селото днес. Повод за визитата на Негово Високо Преосвещенство бе да се запознае от близо с мястото и проекта на новата църква, която ще се изгражда в центъра на село Георги Добрево.

  Църквата в селото, която е изградена веднага след Освобождението на България от турско робство е в много окаяно състояние. Поради опасност от срутване е невъзможно да бъдат отслужвани църковни служби и да се посещава от миряни. Причината за състоянието на храма е, че той е изграден в свлачищен район и при всеки проливен дъжд последствията по конструкцията му стават все по-видими и разрушителни.

  Действия за изграждане на нов християнски храм в селото са предприети от кметския наместник на Георги Добрево - Александър Карачобанов, още от 3 март 2018 г. След приключване на църковния ритуал, отслужен по повод отбелязване на 140 години от откриването на каменната църква в християнското селище, Роза Карачобанова обяви, че дарява свой поземлен имот с площ от 1116 кв.м. на Църковното настоятелство при църквата „Св. Апостоли Петър и Павел“. Имотът се намира в центъра на селото, а желанието на дарителката е там да бъде изграден нов християнски храм.

  По този повод бе създадена Инициативна група към църковното настоятелство, която откри дарителска кампания за набиране на средства за построяването на новата църква. Още в първия ден членовете на групата отчетоха сумата от 1815 лв., но те са крайно недостатъчни за изграждане на сграда от подобен тип.

  От тогава до сега Инициативната група не е преставала да работи по осъществяване на идеята за изграждане на храма. Вече е готов инвестиционният проект на строежа на сградата и дворното пространство, което също е дарение от местен архитект.

  Инициативната група откри дарителска кампания за набиране на средства, които ще се събират лично от кмета на селото Александър Карачобанов.

  Той призовава всеки, който има възможност, да се включи в кампанията и да дари според възможностите си – средства, труд или материали, за да може още тази година камбанен звън да оповести освещаването и откриването на новата църква „Св. Апостоли Петър и Павел“ в село Георги Добрево.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ко
   Корумпирания Митничар
   2 -5
   23:37, 5 фев 2021
   Да има къде да се молим като добри християни преди смяна-та
  • 2
   Ор
   ОрфеЙ
   2 -1
   13:37, 6 фев 2021
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 3
   Ор
   Орфей
   5 -1
   17:52, 6 фев 2021
   Евгения Ангелова да даде отговор за парите за храма в кв.Орфей .
  • 4
   Та
   тапири
   0 0
   10:32, 7 фев 2021
   Тези попове са готови за коледни прасета. Прости Гергидобревци по добре си направете свестен здравен пункт и назначете поне един фелшер вместо да наливате пари в нещо , все едно вода в пясъка на пустинята.

  Хороскоп за 07.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
  07 мар 2021

  Случаен виц

  Последни новини