От х:

Днес в x:

В българския манастир в Света гора е почетен с литургия основателят на Ивановските скални църкви

В българския манастир "Св. Георги Зограф" в Света гора е почетена с литургия паметта на Свети патриарх Йоаким I - основател на скалния манастир-лавра "Св. Архангел Михаил" край Русе, известен като Ивановските скални църкви. 

От там припомнят, че организационният комитет, създаден по повод на честванията на 800 години от основаването на Ивановските скални църкви, е предвидил дейности по местата, където е бил монахът Йоаким. От житието му се разбира, че това са Света гора /Атон/, скалните манастири по поречието на река Русенски Лом и столицата на Второто българско царство Търново.

Русенският митрополит и Великотърновският митрополит са отслужили архиерейски литургии на 18 януари т.г. - тогава Православната църква почита светеца, а в манастира "Св. Георги Зограф", където монашеското братство служи по стар стил, паметта му е била почетена 13 дни по-късно - на 31 януари.

Програмата по повод на 800-годишнината от създаването на Ивановските скални църкви, които са в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, предвижда през годината научна конференция с международно участие, изложба, семинар за стенописното богатство на Ивановската лавра, исторически възстановки, издаване на детска книжка за Свети Йоаким, както и валидиране на две пощенски марки.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини