От х:

Днес в x:

5285 ученици от 7,8 и12 клас се връщат в училище в Хасковска област

    Освен от начален етап, от днес в училище са и учениците от 7,8 и 12 клас в цялата страна.
    Министърът на образованието Красимир Вълчев издаде заповед, с която в системата се разрешава прилагането на разпоредбата на здравния министър относно възстановяването на графика за посещение присъствено на на част от по-големите ученици и гимназистите. С нея се регламентира и продължаващото обучение в онлайн среда на останалите.
    Така на ротационен принцип учениците ще се въртят в присъствена и онлайн форма на обучение.

    Според графика, от 4 февруари в област Хасково присъствено в 68 училища днес се връщат още 5284 ученици. Сред тях 7-класниците са 2019, 8-класниците-1904, а абитуриентите са 1361.

    В две училище в областта-тези в селата Жълти бряг и Хлябово има смесени паралелки от шестокласници и седмокласници, затова там се връщат всички днес в клас, няма да бъдат разделяни, обясни началничката на Регионалното управление по образованието Христина Боева.

    Останалите ученици продължават обучение от разстояние.

    От 18 февруари до 2 март присъствено обучение ще има за 5, 10 и 11 клас, както и начален етап. През това време останалите класове от гимназиален и прогимназиален етап - 6, 7, 8, 9 и 12 клас, ще бъдат в обучение от разстояние.

    От 4 март до 17 март в училище ще бъдат учениците в начален етап и учениците в 6, 9 и 12 клас. Останалите ще се обучават от разстояние в електронна среда.

    Училищата са готови за посрещането отново на повече ученици. Навсякъде е извършена дезинфекция предходния ден. Направена е и организация на учителите, които ще преподават и присъствено и на класовете в онлайн среда, посочи Боева.

    По последни данни на РУО-Хасково във вторник е приключило тестването с антигенни тестове във всички училища в Областта. Тествани са 71 % от педагогическия и непедагогически състав на школата. Три са случаите на отчетени позитивни тестове при мониторинга. Целта на масовото тестване в образователната система в страната беше именно да се установи какво е моментното състояние на преподавателите и непедагогическия персонал, преди връщането в клас на по-големите ученици.

    Днес от информацията, подадена от Областния оперативен щаб за Ковид, стана ясно, че двама учители от Хасково са дали позитивни проби за коронавирусна инфекция през последните 24 часа. Заразени са  учител от ОУ "Свети Климент Охридски" и негов колега от СУ "Васил Левски", поради което под карантина ще бъдат поставени 35 ученици.

    До момента около 21 % от хората, които работят в училище, са подали заявките си да бъдат ваксинирани. Списъците обаче непрекъснато се коригират с нови желаещи, посочи Боева.

    Източник: Haskovo.NET
    Последни новини