От х:

Днес в x:

Биографичната драма "Манк" води по номинации за наградите "Златен глобус" във филмовите категории

Биографичната драма "Манк" на режисьора Дейвид Финчър за сценариста Херман Манкевич и създаването на една от най-великите продукции на всички времена - "Гражданинът Кейн", води по номинации с шест на брой за наградите "Златен глобус" във филмовите категории, съобщават световните агенции и "Варайъти".

Като цяло в номинациите - с 22 филмови и 20 телевизионни, доминира стрийминг платформата Нетфликс.

В категорията за най-добра филмова драма освен "Манк" са номинирани продукциите "Бащата", "Земя на номади", "Процесът срещу Чикаго 7" и "Момиче с потенциал".
С номинации за най-добра филмова комедия или мюзикъл са "Борат 2", "Хамилтън", "Музика", "Палм Спрингс" и "Балът".

Претендентите за приза за най-добър актьор във филмова драма са Риз Ахмед за "Без звуци в живота", Чадуик Боузман за "Ма Рейни: Майката на блуса", Антъни Хопкинс за "Бащата", Гари Олдман за "Манк" и Тахар Рахим за "Мавританецът".

Носителката на отличието за най-добра актриса във филмова драма ще бъде избрана измежду Франсис Макдорманд за "Земя на номади", Вайола Дейвис за "Ма Рейни: Майката на блуса", Кери Мълиган за "Момиче с потенциал", Ванеса Кърби за "Да намериш отново себе си" и Андра Дей за "Съединени американски щати срещу Били Холидей".

С номинации за най-добър актьор във филмова комедия или мюзикъл са Саша Барън Коен за "Борат 2", Джеймс Кордън за "Балът", Анди Самбърг за "Палм Спрингс", Лин Мануел-Миранда за "Хамилтън" и Дев Пател за "Историята на Дейвид Копърфийлд".

Българката Мария Бакалова за ролята си в "Борат 2" ще си оспорва приза за най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл с Мишел Пфайфър за "Френски изход" ("French Exit"), Аня Тейлър-Джой за "Ема", Кейт Хъдсън за "Музика" и Розамунд Пайк за "Много ми пука".

Три от номинациите в категорията за най-добър режисьор получават жени - Клои Чжао за "Земя на номади", Реджина Кинг за "Една нощ в Маями" и Емералд Фенъл за "Момиче с потенциал". Дамите ще се съревновават за режисьорското отличие с Дейвид Финчър за "Манк" и Арън Соркин за "Процесът срещу Чикаго 7".

Номинираните за най-добър актьор в поддържаща роля са Саша Барън Коен за "Процесът срещу Чикато 7", Даниел Калуя за "Юда и черният месия", Джаред Лето за "Малките детайли", Бил Мъри за "Баща плейбой" и Лесли Одъм младши за "Една нощ в Маями".

Претендентките за приза за най-добра актриса в поддържаща роля са Глен Клоуз за "Елегия Хилбили", Оливия Колман за "Бащата", Джоди Фостър за "Мавританецът", Аманда Сайфред за "Манк" и Хелена Ценгел за "Новини от света".

В категорията за най-добър сценарий са номинирани Емералд Фенъл за "Момиче с потенциал", Джак Финчър за "Манк", Арън Соркин за "Процесът срещу Чикаго 7", Флориан Зелер и Кристофър Хамптън за "Бащата" и Клои Чжао за "Земя на номади".

Продукциите, които ще си оспорват наградата за най-добра анимация, са "Напред", "Круд: Нова епоха", "За душата", "Пътешествие към Луната" и "Духът на вълците".

Номинациите във водещите категории бяха оповестени от актрисите Сара Джесика Паркър и Тараджи П. Хенсън в шоуто "Тудей" на телевизия Ен Би Си.

Отличията "Златен глобус" се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд.

С почетна награда "Сесил Б. Демил" ще бъде удостоена актрисата Джейн Фонда.

Церемонията за 78-мите награди "Златен глобус" ще се състои на 28 февруари и ще бъде предавана от две различни места - зала "Рейнбоу" в центъра "Рокфелер" в Ню Йорк и хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли хилс. Водещи на шоуто ще бъдат актрисите Тина Фей и Ейми Полър.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини